Articol de Marian Ursescu - Publicat joi, 09 august 2012 00:00 / Actualizat joi, 09 august 2012 13:33
Dumitrescu şi Mihalachi au încheiat cursa de kaiac canoe pe locul 7, în finala de la 1.000m. La Jocurile Olimpice de la Londra, la canotaj şi kaiac-canoe, nici o barcă plecată de pe primul culoar nu a luat medalie. E singurul culoar nemedaliat!
UPDATE Dumitrescu şi Mihalachi sînt pe locul 6 la 750 de metri şi nu mai au şanse la medalii
UPDATE La 500 de metri, românii sînt pe poziţia a 6-a. Ruşii sînt pe primul loc
UPDATE Dumitrescu şi Mihalachi sînt pe 7 după 250 de metri
UPDATE A început cursa. Românii sînt pe culoarul 1
UPDATE Dumitrescu şi Mihalachi luptă ACUM pentru aur în finala C2 1.000m
****
"Va fi foarte greu să luăm medalie acum!", spunea Alexandru Dumitrescu după calificări. Ştia, cu siguranţă, ce vorbeşte campionul european şi mondial.
Conform statisticilor, pe Lacul Eton, la canotaj şi kaiac-canoe, în probele desfăşurate pînă acum, nici o barcă plecată de pe primul culoar nu a urcat pe podium. E singurul culoar nemedaliat! În condiţiile în care, de exemplu, culoarul 6, la canotaj, e considerat cel mai defavorizat, în condiţii normale.
La Eton însă, nu sînt condiţii normale. "Toţi ne-au spus că bate vînt lateral dreapta şi am simţit asta pe pielea noastră. Tocmai de aceea am vrut să plecăm de pe un culoar cu număr mare, de la cinci la opt, dar nu ne-a ieşit", a declarat Victor Mihalachi.
Reguli diferite
Spre deosebire de kaiac-canoe, regulile de concurs la canotaj sînt altele. Cei care cîştigă seriile semifinale sau se califică direct în finală, sînt plasaţi pe culoarele protejate de vînt. Aşa se eplică faptul că, în proba de simplu feminin, de exemplu, cehoaica Miroslava Knapkova, campioana olimpică, a plecat în finală de pe culoarul al şaselea, ultimul. În condiţii normale, ea ar fi luat culoarul 3!
Bărcile din Marea Britanie, care ştiau condiţiile de concurs, au căutat toate să plece în finale de pe unul din culoarele plasate pe partea dreaptă, în direcţia de concurs. "Culoarele mari sînt un pic sub deal, cum se spune în termeni de canotaj şi sînt protejate de vînt. În schimb, culoarul 1 e cel mai dezavantajat. Acolo vîntul îţi dezechilibrează barca în permanenţă", a explicat canotoarea Camelia Lupaşcu.
Bîrlădeanu: "Dumnezeu, adică natura, face parte din sportul nostru!"
Ion Bîrlădeanu, preşedintele Federaţiei Române de Kaiac-Canoe, speră ca vîntul să nu fie factorul hotărîtor în cursa băieţilor de la canoe.
Ieri, pe Lacul Eton, paradoxal, vîntul nu a mai bătut din lateral dreapta, ca pînă acum, ci din faţă. "Chiar îmi spuneau băieţii că ar fi bine ca în ziua concursului să bată tot aşa, să nu fie dezavantajaţi", a declarat Ion Bîrlădeanu, şeful de la FRKC.
"Ştim şi noi că, pînă acum, cei de pe culoarul unu au avut cei mai mult de suferit. De asta băieţii au şi vrut să iasă pe locul doi în semifinale, dar le-a lipsit o palmă de barcă, dacă aţi văzut au fost miimi de secundă între ei, ruşi şi bieloruşi. Acum nu avem însă ce să facem, să ne rugăm la Dumnezeu, să fie condiţii bune. Ştiam de la început că Dumnezeu, adică natura, face parte din sportul nostru", a subliniat Bîrlădeanu.
Oficialul e însă încrezător. "În primele curse de la kaiac-canoe au fost nişte surprize foarte mari. Cîştigătorii din serii şi semifinale, nu au mai urcat neapărat pe podium. Dumitrescu şi Mihalachi au puterea să cîştige şi de pe culoarul 1. La fel şi kaiacul de 4, care culmea, are tot culoarul unu", a încheiat Bîrlădeanu.
Şi kaiacul de 4 tot de pe 1!
Al doilea echipaj românesc care va lua startul într-o finală azi, kaiacul de 4 pe distanţa de 1.000 de metri, compus din Traian Neagu, Toni Ioneticu, Ştefan Vasile şi Petre Gavrilă , va lua startul tot de pe primul culoar. "Tricolorii" nu consideră însă că vor fi dezavantajaţi. "În serii şi semifinale am făcut curse controlate, de calificare. Vom arăta altceva în finală şi ne gîndim la o medalie", a declarat Toni Ioneticu.
Mihalachi: "Nu ne-am dorit nici un moment culoarul 1!"
Victor Mihalachi spune că de ce le-a fost frică nu au scăpat.
- Victor, pînă la urmă veţi pleca de pe 1. Ceea ce speraţi voi, să fiţi plasaţi pe culoarul al optulea, nu s-a întîmplat.
- Da, aşa e. Speram pentru că erau două scheme de plasare pe culoare. Pe una eram pe culoarul unu, pe alta pe 8. Au luat-o în considerare pe prima.
- Ce veţi face acum?
- Ce să facem. Ne vom bate ca de pe orice culoar. Sperăm să nu fie vîntul aşa puternic, să fie Dumnezeu un pic român. Altfel va fi foarte greu.
- Principalii adversari care crezi că vor fi?
- Cei cu care ne-am bătut şi la Mondiale şi Europene. Adică nemţii, azerii, ruşii şi bieloruşii. Oricare dintre aceştia, plus noi, poate să urce pe podium.
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”