FOTBAL  »  Superliga  »  DOSARELE GAZETEI

Liga lui Mitică Africanu' » Premieră în campionatul intern: 36 de fotbalişti de pe "Continentul negru"

Articol de GSP - Publicat sambata, 22 septembrie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 21 septembrie 2012 22:52

După valurile de stranieri din fosta Iugoslavie şi moda portughezilor impusă de CFR, un nou trend se instalează în Liga 1: fotbalişti cu origini africane, ieftini sau liberi de contract, cu profil ofensiv şi randament impresionant în acest sezon!

Trei sferturi din echipele primului eşalon au în lot cel puţin un jucător cu sînge african. Cei mai mulţi, 7, se regăsesc în lotul Astrei, iar echipele care încă n-au intrat în horă sînt Steaua, Rapid, Ceahlăul, Viitorul, Chiajna şi U Cluj. Dincolo de nota de culoare şi de revelaţiile Sougou sau Hamza, cei mai bine cotaţi după acest start de sezon, cît de utilă e "soluţia africană", care sînt cauzele ei şi care e profilul acestui stranier?

Ieftini, ofensivi, cu dublă cetăţenie
Valorea de piaţă a fotbalistului de origini africane din Liga 1 2012-2013 este, în medie, 700.000 euro, peste cea a fotbalistului de Liga 1, estimată de transfermakt.de la 535.000 euro. Marea majoritate din cei 36 de astfel de stranieri au ajuns fie gratis la cluburile româneşti, fie pe sume ce nu depăşesc 200.000 de euro. Alt avantaj: peste jumătate din ei, 18, au dublă cetăţenie, cei mai mulţi franceză şi portugheză.

Profilul stranierului african de Liga 1 e completat cu detalii interesante: înălţimea medie este 1.79, cei mai mulţi fotbalişti fiind aleşi, se pare, pentru viteză. Argumentul e întărit de faptul că 17 din cei 38 sînt jucători cu profil ofensiv, 12 atacanţi şi 5 mijlocaşi de atac, în vreme ce contingentul nu conţine nici măcar un portar!

Tineri şi rodaţi european
Vîrsta medie e de doar 24 de ani, semn că şi eventualitatea unui viitor transfer rentabil e luată în calcul la aducerea lor. Dar tinereţea africanilor nu înseamnă şi că avem departamente de scouting eficiente pe continentul negru: doar în cazul a 8 jucători ultimul club înaintea venirii în România este unul din Africa.

În rest, Franţa (6 jucători), Portugalia (5 jucători) şi Belgia (4 jucători) sînt ţările în care au activat cei mai mulţi înainte de experienţa Ligii 1, pe o hartă care mai conţine campionate exotice ca provenienţă, precum Letonia, Serbia sau Israel.

Oameni de bază, au marcat 14% din goluri!
18 din aceşti fotbalişti au strîns în teren peste 50% din minutele meciurilor disputate de echipelor lor în primele 7 etape de Liga 1. Cifra e impresionantă mai ales dacă ne gîndim că Temwanjera, Adofo, Kivuvu, Celestino, Annang, Jumisse şi Nogo n-au jucat deloc, din cauza accidentărilor, deciziilor antrenorilor sau pentru că au ajuns pe finalul perioadei de transferuri.

Dintre cei 18, Kanon (Bistriţa) şi Vieira (Pandurii) se pot lăuda cu faptul că sînt integralişti, 720 de minute jucate. Africanii din Liga 1 au marcat 14% din totalul reuşitelor din acest sezon 30 de goluri), ceea ce înseamnă, avînd în vedere că 7 din ei n-au prins nici un minut pe teren, o medie de aproape omul şi golul!

Contează şi în Europa
În cele 10 partide disputate pînă acum în startul de sezon al cupelor europene de CFR Cluj, Vaslui şi Dinamo, cele trei echipe româneşti au înscris 11 goluri. Patru dintre ele, marcate de jucători cu origine africană! Sougou (3 goluri) şi Varela (1 gol) au contribuit decisiv la punctele obţinute, primul cu golul victoriei la Liberec (2-1, gol în minutul 94) şi "dubla" de la Basel (2-1), al doilea cu reuşita care a adus Vasluiului remiza pe San Siro (2-2 cu Inter Milano). Steaua şi Rapid, celelalte reprezentante ale României în Europa, nu au jucători de origine africană în lot.

Totul a început cu Nelson!
Primul african din Liga 1 a fost, în 1990, Nelson Samuel Mensah: ghanezul a rămas două sezoane la Dinamo, bifînd pentru "cîini" minute în dubla cu Marseille, din Cupa Campionilor '92-'93.

Însă creşterea numărului de fotbalişti cu origini africane a avut loc la sfîrşitul anilor 2000: în sezonul 2009-10 s-au regăsit în loturi 35 de jucători, în sezonul 2010-2011 doar 33, pentru ca ediţia trecută să existe 35 de fotbalişti, însă dintre care Balde (U Cluj) n-a prins nici un minut pe teren. În actuala ediţie se află 36 de fotbalişti, cu menţiunea că urmează perioada de transferuri din iarnă, cînd numărul poate creşte!

Cupa Africii la Ploieşti :)
Cele două cluburi ploieştene, Astra şi Petrolul, însumează 12 fotbalişti de origine africană, o treime din numărul total al celor din Liga 1. Dar întîlnirea inedită în care nu mai puţin de 13 fotbalişti africani pot fi teren într-un meci din campionatul nostru se aşteaptă în etapa 11, programată în octombrie: Astra-Vaslui ar putea reprezenta o premieră la noi, cu peste jumătate din fotbaliştii titulari avînd origini africane!

Am avut şi noi africanii noştri
Sînt şi doi jucători care au activat ani buni în fotbalul autohton, născuţi în România, dar cu origini africane: Jean-Claude Bozga (28 ani), fundaşul cu origini congoleze care s-a născut la Galaţi şi a jucat la Dunărea, Petrolul Ploieşti, Chiajna şi activează acum la FC Minsk, şi Ngassam Nana Falemi (38 ani), fostul stelist cu origini cameruneze. Pe de altă parte, în ultimii ani au fost şi fotbalişti români care au activat pe continentul negru, cum e cazul portarului Tibi Lung, legitimat la Mpumalanga (Africa de Sud).

23,9 milioane de euro e valoarea "contingentului african" din Liga 1, cei mai scumpi fotbaliştii fiind, potrivit transfermarkt.de, Sougou (2,9 milioane euro) şi Hamza (1,8 milioane euro)

14% din totalul de 210 de goluri marcate în acest sezon au fost înscrise de jucători de origine africană (30 goluri)

55% din totalul de minute posibile a jucat în medie un jucător african din Liga 1

13 jucători de origine africană activează în Liga 2, cei mai mulţi, 5, fiind nigerieni

Trei echipe, dar fără portari
Din "lotul african" care există în acest debut de sezon în Liga 1 se pot alcătui cu uşurinţă trei echipe competitive, aşezate superofensiv prin prisma numărului mare de jucători cu profil ofensiv şi al închizătorilor. Ba mai rămîn şi 6 fotbalişti de rezervă! Singura problemă ar fi goalkeeperii: după experienţele din trecut cu Fouhami (Dinamo) sau Edel (Rapid), cluburile româneşti nu transferă portari cu origini africane!

Echipa 1: Ben Youssef (Tunisia, Astra), Viera (C. de Fildeş, Pandurii), Koulibaly (Burkina Faso, Dinamo) - Ba (Senegal, Dinamo), Nasser (Algeria, Braşov), N'Doye (Senegal, Vaslui), Boubacar (Senegal, Dinamo) - S. Keita (Senegal, Iaşi), Hamza (Tunisia, Petrolul), Bukari (Ghana, Astra)

Echipa 2: Varela (Capul Verde, Vaslui), Nogo (Burkina Faso, Astra), Annang (Ghana, Vaslui) - Boudjemaa (Algeria, Petrolul), Sare (C. de Fildeş, CFR), Jumisse (Mozambic, Vaslui), Celestino (Capul Verde, CFR) - Sougou (Senegal, CFR), Ibeh (Nigeria, Pandurii), Fatai (Nigeria, Astra)

Echipa 3: Manasse (R. Centrafricană, Petrolul), Kanon (C. de Fildeş, Bistriţa), Ben Djemia (Tunisia, Astra) - Tahar (Algeria, Gaz Metan), Yahaya (Ghana, Astra), Mustivar (Capul Verde, Petrolul), Tukura (Nigeria, Vaslui) - Tembo (Zambia, Astra), Temwanjera (Zimbabwe, Vaslui), Boutadjine (Algeria, Pandurii)

Rezerve: Adofo (Ghana, CFR), Kivuvu (Angola, CFR), Inkango (Congo, Oţelul), Zahiri (C. de Fildeş, Bistriţa), Abba (Nigeria, Severin), Bokila (Congo, Petrolul)

Topul pe ţări de origine
5 - Senegal (Sougou, Ba, N'Doye, Boubacar, S. Keita), 4 - Algeria (Nasser, Boudjemaa, Tahar, Boutadjine), Nigeria (Ibeh, Fatai, Tukura, Abba), Coasta de Fildeş (Viera, Sare, Kanon, Zahiri), Ghana (Bukari, Annang, Yahaya, Adofo), 3 - Tunisia (Ben Youssef, Hamza, Ben Djemia), Capul Verde (Varela, Celestino, Mustivar), 2 - Burkina Faso (Koulibaly, Nogo), Congo (Inkango, Bokila), 1 - Republica Centrafricană (Manasse), Zambia (Tembo), Zimbabwe (Temwanjera), Mozambic (Jumisse), Angola (Kivuvu)

Topul pe echipe
7 - Astra, 6 - Vaslui, 5 - Petrolul, CFR, 3 - Pandurii, Dinamo, 2 - Bistriţa, 1 - Iaşi, Braşov, Severin, Gaz Metan, Oţelul

523168-situatie-campionate.jpg

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Unii cu leul, alții cu tigrul » Detalii inedite la plecarea FCSB în Antalya: două fețe noi în lot și 5 absenți + Ce versuri și-a scris Adi Șut pe valiză
Superliga
Unii cu leul, alții cu tigrul » Detalii inedite la plecarea FCSB în Antalya: două fețe noi în lot și 5 absenți + Ce versuri și-a scris Adi Șut pe valiză
Andrei Ivan pleacă de la Craiova! Va semna în scurt timp » Salariu uriaș la noua echipă! Câți bani primește Universitatea
Superliga
Andrei Ivan pleacă de la Craiova! Va semna în scurt timp » Salariu uriaș la noua echipă! Câți bani primește Universitatea
Puștiul-minune deplasat de FCSB în Antalya: are numai 15 ani și este fiul unui fost jucător de prima ligă
Superliga
Puștiul-minune deplasat de FCSB în Antalya: are numai 15 ani și este fiul unui fost jucător de prima ligă

Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”

Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”


Comentarii (7)
bolnavski
bolnavski  •  22 Septembrie 2012, 12:09
Postat de drugzbunny pe 22 Septembrie 2012, 11:18

Vedeti ca ce ati colorat voi in steagul Nigeriei e alta tara. Nigeria are iesire la Golful Guineei si e langa Ghana. Desi daca ma gandesc la ce ineptii scrieti de obicei, asta e cea mai mica greseala care ati facut-o pana acum :))

Ai dreptate, au o pregatire atat de buna incat nu inteleg ca Niger si Nigeria sunt doua tari diferite.

tripp
tripp  •  22 Septembrie 2012, 11:27

rominashii sint prea idioti ca sa inteleaga ce inseamna sa ai un campionat si un fotbal cit de cit bun, ei sint interesati de ce mai expectoreaza ciobanul coclit si shleacta lui de ziaristi sclavi.....

drugzbunny
drugzbunny  •  22 Septembrie 2012, 11:18

Vedeti ca ce ati colorat voi in steagul Nigeriei e alta tara. Nigeria are iesire la Golful Guineei si e langa Ghana. Desi daca ma gandesc la ce ineptii scrieti de obicei, asta e cea mai mica greseala care ati facut-o pana acum :))

Vezi toate comentariile (7)
Comentează
Close