Articol de Mirela Neag - Publicat sambata, 16 februarie 2013 00:00 / Actualizat vineri, 15 februarie 2013 19:12
În timpul întrecerilor, sportivul care va fi prins că a folosit ace pentru injecţii sau perfuzii va fi eliminat pe loc din competiţie.
Dan Tănase, medic primar de ortopedie şi traumatologie la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, este cel care va conduce echipa medicală a Festivalului Olimpic al Tineretului European.
Are o experienţă vastă în sporturile de iarnă. A fost la Olimpiada de la Vancouver şi la cea de la Torino, la două Olimpiade de tineret, Innsbruck şi Singapore, şi la 6 ediţii ale FOTE, în calitate de medic şef al delegaţiei României. Anul trecut a debutat şi la întrecerile olimpice de vară, fiind coordonatorul pe linie medicală a "tricolorilor" la Londra.
- Domnule doctor, acum puteţi să faceţi o comparaţie între o Olimpiadă de vară şi una de iarnă...
- Într-adevăr! La întrecerile de iarnă e mai frig. Glumesc, dar sporturile de iarnă au un grad crescut de risc la accidentări mai grave. Şi asta din cauza vitezei, a acrobaţiilor, a locurilor unde se desfăşoară, gheaţă, pîrtie, trambulină... La care se adaugă şi temperaturile scăzute, sub limita îngheţului...
- Şi care sînt sporturile mai periculoase?
- În cazul întrecerilor de acum, pe primul loc se află schiul alpin, după care urmează săriturile cu schiurile şi snowboard-ul. Nu trebuie uitat nici short-track-ul! Aici, cînd pică unul, pică toţi deoarece se patinează în viteză mare. La aceste competiţii vor exista şi centre medicale de grad unu. Sînt cele mai complexe. Vor fi dotate cu echipe de reanimare, salvări SMURD şi echipe Salvamont, care au experienţă în alpinism, dar şi în acordare de prim ajutor. De asemenea, vom avea la dispoziţie şi un elicopter.
- Şi care sînt accidentările cele mai frecvente care pot apărea în sporturile de iarnă?
- Rupturile de ligamente, fracturile, în special la mîini şi la picioare, contuzii de tot felul, traumatisme cranio-cerebrale.
- Schiaţi?
- Din tinereţe...
- Care este noutatea la aceste Jocuri?
- Pentru mine, noutatea este că acum am o responsabilitate cît casa de mare! Trebuie să coordonez serviciul medical pentru întregul eveniment. De la 100 de sportivi, cîţi au fost în delegaţia României la Londra, acum am în grijă 1.600 de sportivi! Este mult mai complicat. Trebuie să organizez şi să coordonez totul. Să ţin legătura cu echipele medicale de pe teren, cu spitalele, cu SMURD-ul, cu Salvamontul, cu agenţii antidoping... Avem o adevărată armată medicală, dar voi fi ajutat şi de colegul meu, doctorul Nicolae Ploeşteanu.
- Şi care sînt restricţiile pentru sportivi?
- Aceleaşi ca la Londra. Medicii de lot nu au voie să dea sportivilor decît pastile. Se menţine interdicţia de a folosi ace pentru injecţii sau perfuzii. Sportivul care va fi prins că a folosit aşa ceva va fi eliminat din competiţie şi din Satul Olimpic pe loc! Dacă vor apărea cazuri grave şi nevoi medicale certe, atunci mergem la spitalul din Sat şi cerem motivat acordul scris al medicilor. Aşa putem face injecţii. Dar doar aşa!
Fără fumat la FOTE 2013
Pe toată durata Micii Olimpiade de iarnă de la Braşov va fi prezentă campania europeană, în premieră în România, "Ex-fumătorii sînt de neoprit". "Ex-fumătorii" vor promova în timpul întrecerilor sportive o viaţă sănătoasă, fără fumat, dînd sfaturi şi oferind materiale informative. Echipa "Ex-fumătorii sînt de neoprit" va avea un stand propriu în centrul de presă din Poiana Braşov.
13 medici, 21 de asistente, doi fizioterapeuţi şi 20 de voluntari compun echipa medicală a FOTE condusă de medicul Dan Tănase
7 echipe de Salvamont vor colabora cu echipele medicale la FOTE
5 minute este timpul maxim de răspuns impus ambulanţelor SMURD pe durata Festivalului