SPORTURI  »  ALTELE  »  SCRIMĂ

În 11 luni, Simona Gherman e aproape de locul pe care îl ocupa înainte să renunţe la scrimă: "Ştiu pentru ce m-am întors"

Simona Gherman s-a retras din scrimă după Jocurile Olimpice de la Londra // Foto: Raed Krishan
Simona Gherman s-a retras din scrimă după Jocurile Olimpice de la Londra // Foto: Raed Krishan

Articol de - Publicat vineri, 06 martie 2015 00:00 / Actualizat vineri, 06 martie 2015 00:10

În această perioadă ea a urcat de trei ori pe podium, cîştigînd Grand Prix-ul de la Doha, şi spune că este la 100% din punct de vedere sportiv.

În aprilie se împlineşte un an de cînd Simona Gherman a pus din nou masca pe faţă, mănuşa pe mînă şi spada în gardă. Deşi fetiţa sa, Teodora, avea doar cinci luni, ea s-a întors la sportul care i-a adus multe bucurii, dar şi cea mai mare dezamăgire. Ratarea de la Londra.

După 11 luni de antrenamente, concursuri, Simona e pe locul şase mondial, la doar cinci puncte de locul 5, cel pe care-l ocupa atunci cînd s-a lăsat, în 2012. Ea e acum cel mai bine clasată spadasină română.

"Pot să spun că acum sînt la 100 la sută din toate punctele de vedere, depinde cum o să dozez eu această situaţie. Condiţie fizică am, mîna e bine, din fericire pînă acum nici problemele de dinainte cu genunchiul nu au mai apărut. Poate pentru că am avut o perioadă de pauză şi legăturile s-au mai aşezat", a spus Simona.

Drumul greu pînă la Rio
Dacă lucrurile s-au aşezat, urmează însă o pantă şi mai greu de urcat. Din 3 aprilie 2015 începe perioada care contează pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio, perioadă care se încheie pe 4 aprilie 2016. Atunci locul din clasament va stabili calificaţii la JO.

"Va fi extraordinar de greu! E astfel faţă de cum era în 2012, acum din primele 32 e greu să ştii cine cîştigă. Vorbim de Rio, dar calificarea va fi cruntă. Ştiu pentru ce m-am întors, dar e drum lung şi anevoios", a spus ea.

În cele 11 luni de cînd s-a întors a petrecut mai mult timp în cantonamente, pe drumuri decît cu fetiţa sa, dar nu se plînge. Cînd s-a întors ştia la ce să se aştepte.

Invidiată în glumă de sabreri pentru destinaţiile "exotice" în care a ajuns să concureze, Simonei nu-i plac drumurile lungi şi a avut parte de multe. Havana, Rio, Buenos Aires. Însă cea mai grea deplasare a fost cea din China. La Xuzhou.

"Am făcut 36 de ore pînă acolo, am ajuns la 9 seara şi a doua zi am avut concurs, nici nu ştiam prea bine ce e cu mine", a spus ea. Starea de oboseală s-a văzut şi în rezultate, acolo ea clasîndu-se cel mai jos de la revenire, locul 75.

Cu toate că a spus că naşterea fetiţei sale i-a adus relaxarea pe planşă, lucrurilefrig din nou. Presiunea calificării la Jocurile Olimpice începe să ardă.

"Se simte presiunea. Toată lumea vrea, concurenţa e mare. Am învăţat multe din episodul de la Londra. Sîntem şi noi mai rezervate. Rezultatele din trecutul ciclu olimpic ne dădeau speranţe la medalii, dar n-a fost aşa", a spus Simona.

Atunci cînd vorbeşte despre Londra, acolo unde la individual şi cu echipa s-a clasat pe şase, spune că a fost o palmă dureroasă, dar o palmă care a ambiţionat-o şi i-a dat forţă să revină.

Echipa reîntregită
De cîteva luni, echipa de la Londra e refăcută din nou în sală. Anca Măroiu şi Loredana Dinu s-au întors la antrenamente şi îşi doresc şi ele revanşa. "Sînt multe opţiuni, există concurenţă şi între noi".

În formula Ana Maria Brînză, Simona Gherman, Simona Pop şi Anca Măroiu, echipa României a ocupat locul al doilea la ultima etapă de Cupă Mondială de la Buenos Aires, fiind învinsă de Italia. "Problema noastră cu Italia revine mereu. Echipele au trecut prin schimbări, dar din aprilie toată lumea va trage cu dinţii. Trebuia să avem rezultate bune cu echipa la Mondialele de la Moscova, dar nici nu trebuie să ne bazăm pe o singură lovitură".

O clasare între primele patru la sfîrşitul perioadei de calificare duce echipa la Rio, asta însemnînd şi calificarea a trei românce şi pe tabloul individual. În total vor fi opt echipe pe tabloul de la Rio. Presiunea e cu atît mai mare cu cît rezultatele sportului românesc sînt din ce în ce mai puţine.

"În ultima vreme, de Simona Halep ce se mai aude. Bravo ei, dar în rest nu prea mai sînt rezultate. Pare că e mai puţină implicare, totul merge din inerţie", a spus spadasina.

Între un moment tandru cu fetiţa sa, Teodora, şi un asalt de fier cu adversarele, Simona s-a regăsit pe planşă şi luptă cu aceeaşi dorinţă care i-a adus şapte medalii de aur.

Cantonamente şi concursuri
Pînă la finalul sezonului, Simona şi colegele sale mai au trei concursuri de Cupă Mondială la Budapesta (20-22 martie), la Johannesburg (1-3 mai) şi la Rio (23-24 mai), apoi urmează Campionatele Europene (6-11 iunie ), la Montreux, şi cele Mondiale(13-19 iulie). Între ele, spadasinele vor mai participa şi la Cupa Campionilor Europeni cu clubul Steaua, iar apoi vor avea cantonamente la Poiana Braşov şi Craiova.

7 medalii de aur are în palmares Simona Gherman la CM şi CE. Două mondiale cucerite cu echipa şi 5 europene, dintre care patru cu echipa

9 medalii are în palmares Simona Gherman, dintre care 7 de aur, 1 argint şi 1 bronz

Rezultatele Simonei de la revenire
2014
Havana: Cupă Mondială, locul 3
Rio de Janeiro: Cupă Mondială, locul 67
Strasbourg: Campionate Europene, locul 3
Kazan: Campionate Mondiale, locul 27
2015
Legnano: Cupă Mondială, locul 31
Xuzhou: Cupă Mondială, locul 75
Doha: Cupă Mondială, locul 1
Barcelona: Cupă Mondială, locul 10
Buenos Aires: Cupă Mondială, locul 33

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Rezultat NĂUCITOR în Suedia - Ungaria, primul meci tare de la Europeanul de handbal » Fanii din Fonix Arena dădeau perplecși din umeri!
Handbal
Rezultat NĂUCITOR în Suedia - Ungaria, primul meci tare de la Europeanul de handbal » Fanii din Fonix Arena dădeau perplecși din umeri!
După Dinamo - Sepsi, Cîrjan dezvăluie ce discuție a auzit între adversari și le bate obrazul criticilor: „Râdeați de mine!”
Superliga
După Dinamo - Sepsi, Cîrjan dezvăluie ce discuție a auzit între adversari și le bate obrazul criticilor: „Râdeați de mine!”
Costică Buceschi, protagonistul unui moment istoric la Campionatul European de handbal feminin
Handbal
Costică Buceschi, protagonistul unui moment istoric la Campionatul European de handbal feminin

Din halucinațiile lui Călin Georgescu: „Știu cel mai bănos sport din lume! România să profite și să bage banii, îngrijește 12 meserii”

Gică Hagi, întrebare frontală despre Călin Georgescu după imaginile apărute pe internet: „V-a cerut voie?” » „Regele” a reacționat imediat


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează