Articol de Mirela Neag - Publicat luni, 31 august 2015 00:00
Eva Tofalvi a vorbit cu Gazeta despre ea, despre biatlonul românesc, despre sportul românesc.
Cea mai titrată biatlonistă din România, dar şi veterana echipei "tricolore", a participat sîmbătă în cursa de 7,5 kilometri sprint din cadrul Mondialelor de vară de la Cheile Grădiştei, pe care a terminat-o pe locul 31, dar ieri nu a mai luat startul în întrecerea de urmărire 10 km. Motivul: nu-i plac schiurile cu role.
- Eva, prezenţa ta la aceste Mondiale reprezintă o surpriză....
- Nu puteam să nu particip la acest concurs. Sîntem gazdele competiţiei şi este o obligaţie morală pentru noi...
- De ce ai renunţat la cursa de urmărire?
- Eu nu m-am pregătit special pentru acest sezon de vară. La vîrsta mea, nu mai pot să fiu în formă şi vara, şi iarna. Şi, în plus, eu nu mă împac extraordinar cu schiurile cu role!
"Am prins frică de căzături"
- De ce?
- Am luat cîteva căzături urîte şi am prins frică. Şi în cursa de sprint s-a văzut acest lucru. Dacă nu te împingi în picioare de teama căzăturilor, pierzi timp preţios. Eu, la coborîri, nu îmi pun corpul în poziţie ghemuit, stau tot dreaptă şi pierd din viteză. Asta e. Cine e bun pe schiurile de zăpadă nu e obligatoriu să meargă bine şi pe role. În biatlon, iarna nu-i ca vara. Pe zăpadă nu cazi pentru că poţi să frînezi. Pe role e altceva.
- Ce înseamna 36 de ani în biatlon?
- Înseamnă mulţi ani. Eu simt lucrul acesta în pregătirea mea. Dimineaţa mă antrenez, iar după-amiaza mă odihnesc. Nu-mi permit să consum energie şi cu alte activităţi. Nu mai merge. De petreceri nici nu mai poate fi vorba... Plus ca vine tineretul în urma mea, care ridică nivelul competiţiilor.
- Şi ce planuri de viitor ai?
- Sezonul de iarnă 2015-2016. Cupa Mondială, vreau Europenele din februarie şi Mondialele de la Oslo, din martie, unde se afla pîrtia mea preferată!
- De ce preferi pîrtia de la Oslo?
- Pentru că are coborîşuri şi urcuşuri grele.
Fără Pyeongchang 2018
- Ai în palmares participarea la cinci ediţii ale Jocurilor Olimpice, care reprezintă o premieră pentru sporturile de iarnă din România. Ai în vedere şi Olimpiada din 2018?
- Nu cred. După sezonul de iarnă 2015-2016 mă las. Îmi ajung 20 de ani de concursuri. Fac loc sportivelor mai tinere
- Vine cineva din urmă? Apare o altă Eva Tofalvi?
- Eu sper. Mă uit la fetele mai tinere, sînt cîteva capabile, dar parcă le lipseşte ceva...
- Ce le lipseşte?
- Dorinţa. Nu sînt deloc concentrate pe carieră, pe antrenamente, pe concursuri. Nu sînt cu mintea pe pistă. Şi asta e valabil în toate disciplinele sportive din România, este chiar o problemă a societăţii noastre. Este vorba de mentalitate.
- Şi care crezi că ar fi soluţia?
- Ne trebuie eroi, care să creeze emulaţie în jurul lor, să-i trezească din amorţire pe cei tineri, la început de drum, să-i ambiţioneze. Aşa cum se întîmplă acum în tenisul nostru. Ne trebuie o Simona Halep în toate sporturile!
Eva despre cel mai fericit moment din carieră:
Cîştigarea etapei de Cupă Mondială de la Hochfilzen din 2009
Eva despre cel mai trist moment din carieră:
Olimpiada de la Salt Lake City 2002. "M-am pregatit pentru medalie olimpică şi am ajuns pe ultimul loc. Am făcut multe greşeli atunci. Cînd vrei mult, începi să exagerezi şi să greşeşti!"
Aur mondial "tricolor"
Palmaresul României la CM de la Cheile Grădiştei a fost îmbogăţit după ziua de ieri cu o medalie de aur cucerită de juniorul Marius Ungureanu în cursa de 12,5 km urmărire. Puştiul în vîrstă de 21 ani a pornit ieri cu avantajul de la sprint, unde s-a clasat al doilea.
"Să plec de la aceste întreceri cu două medalii este mai mult decît mă aşteptam. Au fost două zile extraordinare pentru mine şi sper să confirm şi în sezonul de iarnă", a declarat Ungureanu, legitimat la Clubul Sportiv Cheile Grădiştei, finanţat de patronul complexului ce găzduieşte această competiţie, Ovidiu Gîrbacea. A 3-a medalie mondială pentru România a fost cea de bronz adusă de ştafeta mixtă de seniori.
Bronz ratat la seniori
Întrecerea seniorilor de 12,5 km urmărire a adus delegaţiei României un neaşteptat loc 4, prin George Buta. Sportivul, care a terminat pe locul 7 la sprint, a recuperat din timp şi după primele 3 tururi de pista şi trei trageri a ajuns pe locul 3. Însă la ultima tragere din poziţia picioare, Buta a ratat doua ţinte, iar cele două tururi de penalizare l-au coborît pe 4, loc pe care l-a smuls la fotofinish.
Proba a fost cîştigată de slovacul Martin Otcenas, urmat de Artem Prima (Ucr) şi de Matej Kazar (Slo). Pe podiumul feminin de la 10 km urmărire au urcat Olga Abramova (Ucr), Monica Hojniz (Pol) şi Iulia Jima (Ucr).
Premii, flori de colţ!
Organizatorii români au oferit premii inedite biatloniştilor clasaţi pe primele trei locuri la CM de la Cheile Grădiştei. Pe lîngă medalii, premianţii au primit "flori de colţ" înrămate. "Florile de colţ oferite de noi sînt de cultură. Avem toate avizele necesare de la Mediu", a explicat Puiu Gaşpar, secretarul general al FR Schi şi Biatlon.
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”