SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE 2016  »  ANALIZĂ

Corespondență de la Rio » Lungul drum către medalii » Cât de dificili sunt adversarii și traseul românilor până la podium?

Articol de , , - Publicat sambata, 06 august 2016 00:00

Gazeta vă propune o analiză a tablourilor olimpice în disciplinele la care avem șanse la medalii. Sporturile care nu intră în acest tabel nu pot, în absența unui miracol, să aducă medalii delegației României

BOX

Medalia stă într-un meci!

Mihai Nistor, campionul mondial APB, va avea un prim tur lejer, pe 13 august urmând să-l întâlnească pe iordanianul Hussein Iashaish (20 de ani), un sportiv cu foarte puțină experiență. Dacă trece de asiatic, Mihai Nistor va avea meciul vieții sale în fața campionului mondial, francezul Tony Victor James Yoka.

Scorul întâlnirilor Yoka-Nistor este 2-1. "Cocoșul" are 24 de ani și, la 2 metri, este cel mai înalt pugilist prezent la Jocurile Olimpice de la Rio. Miza este uriașă, o victorie a ieșeanului însemnând, practic, cel puțin medalia de bronz.

Mai departe, pe traseu, românul îi poate avea pe campionul european, croatul Filip Hrgovici, sau pe cubanezul Eunice Pero. În finală, românul poate lupta cu campionul olimpic, englezul Joe Joyce.

SCRIMĂ

E posibilă o finală românească

Simona Gherman și Ana Maria Popescu, campioana europeană, respectiv vicecampioana continentului, au primul tur liber. Prima adversară dificilă pentru Popescu poate apărea în "optimi", rusoaica Violeta Kolobova, dublă campioană europeană cu echipa, în 2013 și 2014. Pentru un loc în semifinale, vicecampioana olimpică din 2008 dă peste Rossella Fiamingo, campioana mondială la individual din 2014 și 2015, pe care Ana a învins-o însă la fiecare întâlnire.

Simona are un culoar mai bun, traseul îngreunându-se dacă ajunge în semifinale, acolo unde o poate întâlni pe campioana olimpică en titre, cu echipa, chinezoaica Xu Anqi.

Cele două românce se pot întâlni doar în finală.

  • Individual, sabie masculin
  • Tiberiu Dolniceanu muschimuschimuschimuschi

În luptă cu granzii

Tiberiu Dolniceanu, singurul reprezentant al României, la scrimă masculin, îl poate întâlni în "sferturi" pe ungurul Aron Szilagyi, învingătorul de la Londra 2012. Tibi şi Aron sunt la egalitate în luptele directe. În semifinale, în cale îi va ieși sud-coreeanul Kim Jung-Hwan, care ne-a învins la Londra și a devenit campion olimpic. Pentru aur, Tibi l-ar putea avea ca adversar pe rusul Alexei Iakimenko, campion mondial în 2015.

  • Echipe, spadă feminin muschimuschi

Două victorii egal minimum argint

România, favorită 2 în concursul pe echipe, intră direct în sferturile de finală, unde va întâlni formația SUA, o adversară la îndemână. Dacă va învinge, va da peste învingătoarea dintre Rusia și Franța. Iar pentru finală, din partea cealaltă a tabloului, va apărea, probabil, China, deținătoarea titlului.

TENIS

  • Dublu masculin, Mergea-Tecău muschimuschimuschimuschi

Traseu abrupt

Florin Mergea și Horia Tecău, favoriții 5, au adversari favorabili în primul tur, argentinienii Delbonis și Duran. Pe partea lor de tablou, cei mai periculoși adversari sunt brazilienii Marcelo Melo și Bruno Soares, capi de serie 3, pe care-i pot întâlni în "sferturi", dar nu sunt de neglijat nici perechi precum cea a sârbilor Djokovici și Zimonjici. Pentru semifinale ar putea da, poate, de perechea cea mai în formă a anului, formată din francezii Pierre-Hugues Herbert și Nicolas Mahut.

JUDO

  • Andreea Chițu, 52 kg muschimuschi

Raza pentru aur

Andreea Chițu, principala favorită la tragerea la sorți, reprezintă una dintre cele mai mari șanse la medalia de aur pentru România. Vicecampioana lumii în 2014 și 2015 stă în primul tur, dar are un meci relativ greu în turul secund în fața lui Gulbadam Babamuratova (Turkmenistan), o sportivă care i-a mai pus probleme. Tabloul converge spre o dispută cu brazilianca Miranda, în semifinale, o sportivă medaliată la Mondiale, iar în finală, Andreea poate avea parte de cel mai greu adversar, fie portdrapelul Kosovo, Majlinda Kelmendi, fie japoneza Misato Nakamura, tripla campioană mondială și bronz olimpic la Londra.

  • Corina Căprioriu, 57 kg muschimuschimuschi

Drum spre podium

Corina Căprioriu e călită în lupte grele, vicecampioana olimpică de la Londra având o experiență foarte mare în spate. Românca a scăpat pe partea ei de tablou de favorita 1, mongola Sumiya Dorjsuren, triplă campioană mondială, care a avut un parcurs excelent în ultimul timp, dar și de japoneza Kaori Matsumoto, campioana olimpică de la Londra. Le are însă pe partea ei pe americanca Marti Malloy și pe sud-coreeanca Jandi Kim. Corina poate lua însă o nouă medalie olimpică în condițiile în care va avea o zi bună de concurs.

HANDBAL

  • Echipa feminină muschimuschimuschimuschimuschi

În căutarea primei medalii

Naționala feminină a nimerit într-o grupă infernală, alături de tot podiumul olimpic de la Londra: Norvegia, Muntenegru, Spania, plus țara gazdă Brazilia, campioana lumii din 2013. Neagu și compania trebuie să joace la nivel maxim, meciul-cheie urmând să aibă loc în sferturile de finală. Româncele trebuie însă să fie atente pentru că există posibilitatea să rateze șansa la medalii, după grupe. România e cotată cu a 6-a șansă la titlul olimpic, jocul său depinzând mult de forma de moment a veteranelor Neagu-Ungureanu-Brădeanu-Elisei-Manea.

GIMNASTICĂ

  • Cătălina Ponor muschimuschimuschimuschimuschi

Luptă care pe care

Cătălina Ponor poate intra în lupta pentru medalii la două aparte, cele la care a excelat întotdeauna: bârnă și sol. La primul, concurența e acerbă, multe gimnaste având exerciții cu note de plecare foarte mari. La sol, pretendentele la podiumul olimpic sunt mai clare. Prima gimnastă română care bifează trei ediții ale JO poate urca pe podium și la Rio dacă exercițiile ei vor fi curate, fără greșeli.

  • Marian Drăgulescu muschimuschimuschimuschimuschi

Răceală cu ghinion

Marian Drăgulescu a avut probleme de sănătate care pot influența în mod negativ șansele la urcarea pe podium, atât la sărituri, cât și la sol. O răceală puternică l-a chinuit de mai bine de o lună și doar tratamentul cu antibiotice a dus la o ameliorare. În condițiile în care "Marocanul" își va face exercițiile sunt șanse importante la medalii. Românul a declarat însă că a venit la Rio pentru aurul olimpic, singurul care îi lipsește din palmares.

Legenda

  • muschi drum foarte uşor
  • muschimuschi drum uşor
  • muschimuschimuschi drum moderat
  • muschimuschimuschimuschi drum greu
  • muschimuschimuschimuschimuschi foarte greu, dar nu imposibil

ROMÂNI ÎN CONCURS

  • Sâmbătă, 6 august

Scrimă Ana Maria Popescu spadă individual ora 15:00 calificări (finala, dacă se califică, la ora 22:00)

Scrimă Simona Gherman spadă individual ora 15:00 calificări (finala, dacă se califică, la ora 22:00)

Scrimă Simona Pop spadă individual ora 15:00 calificări (finala, dacă se califică, la ora 22:00)

Tenis de masă Daniela Dodean Monteiro - Mouma Das (Ind) simplu ora 15:00 turul 1

Tenis de masă Adrian Crişan - Sharath Kamal Achanta (Ind) simplu ora 1:00 turul 1

Ciclism Serghei Ţvetcov şosea ora 1:30 finala

Handbal Romania-Angola grupe ora 1:50

Judo Monica Ungureanu 48 kg ora 16:00 calificări (finala, dacă se califică, la ora 21:30)

Canotaj Cristi Pîrghie, George Palamariu două vâsle ora 16:40 calificări

Gimnastică artistică Marian Drăgulescu calificări ora 00:30 subdiviziunea 3

Gimnastică artistică Andrei Vasile Muntean calificări ora 00:30 subdiviziunea 3

Tenis MonicaNiculescu - Veronica Cepede Roig (Par) simplu ora 16:45 turul 1 (al treilea meci)

Tenis Federico Delbonis / Guillermo Duran (Arg) - Horia Tecău / FlorinMergea dublu ora23:00 turul 1

Totul despre Olimpiadă: rezultate + program complet + statistici --> rio2016.GSP.ro

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Unii cu leul, alții cu tigrul » Detalii inedite la plecarea FCSB în Antalya: două fețe noi în lot și 5 absenți + Ce versuri și-a scris Adi Șut pe valiză
Superliga
Unii cu leul, alții cu tigrul » Detalii inedite la plecarea FCSB în Antalya: două fețe noi în lot și 5 absenți + Ce versuri și-a scris Adi Șut pe valiză
Andrei Ivan pleacă de la Craiova! Va semna în scurt timp » Salariu uriaș la noua echipă! Câți bani primește Universitatea
Superliga
Andrei Ivan pleacă de la Craiova! Va semna în scurt timp » Salariu uriaș la noua echipă! Câți bani primește Universitatea
Puștiul-minune deplasat de FCSB în Antalya: are numai 15 ani și este fiul unui fost jucător de prima ligă
Superliga
Puștiul-minune deplasat de FCSB în Antalya: are numai 15 ani și este fiul unui fost jucător de prima ligă

Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”

Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”


Comentarii (1)
zidane92
zidane92  •  06 August 2016, 09:21

Cursa de ciclism incepe la ora 15:30 ora romaniei. ora 9:30 in brazilia, ce inseamna la voi 1:30? poate atunci da magicul tvr un rezumat?

Vezi toate comentariile (1)
Comentează