Articol de Alin Grigore - Publicat vineri, 13 octombrie 2017 10:56
Sâmbătă, de la ora 19:15, pe stadionul Giulești va avea loc derby-ul dintre Academia Rapid și CSA Steaua. Dacă în trecut cele două echipe aveau să se întâlnească în "sferturile" Cupei UEFA, acum partida va conta pentru etapa a 8-a din Liga a 4-a bucureșteană.
Ambele formații susțin că sunt continuatoarele Rapidului, respectiv Stelei, și au obiectiv promovarea în Liga a 3-a. Dorința-i mare pentru ambele echipe, însă doar primul loc din play-off-ul Ligii a 4-a va merge la barajul pentru al treilea eșalon.
Reporterul GSP Alin Grigore a urmărit mai multe partide ale ambelor formații în acest sezon de Liga a 4-a și a făcut o analiză atentă a întâlnirii de mâine.
Puncte forte Rapid
Experiența
Giuleștenii joacă într-un sistem 4-2-3-1 și au pornit acest sezon cu 5 jucători care au în spate experiența Ligii 1: Doru Bratu (28 de ani), Alexandru Iacob (28 de ani), Petre Goge (26 de ani), Daniel Niculae (35 de ani) și Daniel Pancu (40 de ani). Chiar și antrenorul Constantin Schumacher are un minimum de experiență în primul eșalon din vremea în care o pregătea pe Petrolul Ploiești (2016).
Suporterii
Dacă în primul meci al sezonului pe Giulești au fost aproape 7.000 de rapidiști, de această dată sunt așteptați peste 10.000 de fani ai alb-vișiniilor. Atmosfera va fi cu siguranță incendiară, conform surselor GSP, chiar s-ar pregăti o coregrafie în care să fie folosite mai multe zeci de torțe. Și steliștii vor avea aportul a 1.000 de ultrași. De altfel, se știe că pe Giulești presiunea e una dusă la extreme încă din vremea în care Rapidul juca în prima ligă, iar acest lucru ar putea reprezenta un mare impediment pentru tinerii jucători ai lui Lăcătuș.
Puncte slabe Rapid
Lipsa lui Pancu
Sunt 90% șanse ca Daniel Pancu să nu evolueze în meciul cu CSA Steaua din cauza unei accidentări suferite cu AFC Rapid. De ce e Pancu atât de important? Pe lângă experiența pe care o are, Pancu are o viziune a jocului fantastică pentru acest nivel. Pasele sale l-au pus de nenumărate ori în poziție favorabilă de gol pe Daniel Niculae, iar pe lângă asta, jocul lui Niculae se leagă foarte bine când e Pancu pe teren. În plus, Pancu emană acel spirit de luptă de care duce lipsă fotbalul românesc.
Moralul
Academia Rapid a început sezonul cu un sec 13-0 în fața Progresului 2005 (nicio legătură cu echipa bancară). Toată lumea îi vedea pe giuleșteni principalii favoriți la promovare, dar a venit etapa a 7-a în care s-au încurcat pe terenul lui Comprest GIM, o echipă care nu emană pretenții la promovare. Fără Daniel Pancu, accidentat, Niculae nu l-a putut învinge pe fostul portar al Stelei, Ștefan Ciuculescu, deși a avut o mulțime de ocazii clare și scorul a rămas 0-0. Astfel, giuleștenii au pierdut primele puncte și dacă se vor vedea învinși sâmbătă pot fi devansați de Steaua în fruntea clasamentului.
Puncte forte Steaua
Grupul
Steaua a luat întreg lotul de la Regal Sport și practic jucătorii n-au fost nevoiți să-și mai formeze automatismele de joc, acestea fiind create sezonul trecut când evoluau tot în Liga a 4-a, dar la Regal. Pe lângă acești jucători, Lăcătuș a adus și câțiva fotbaliști care să creeze un echilibru între tinerețe și experiență.
Portarul Horia Iancu (23 de ani) și mijlocașul dreapta Alin Predescu (21 de ani), ambii titulari de bază, sunt doi dintre jucătorii pe care Lăcătuș i-a integrat foarte bine în lotul transferat de la Regal. În plus, Steaua dă și golgeterul Ligii a 4-a în persoana lui Predescu. Roș-albaștrii leagă foarte bine pasele între ei. În plus, par că aleargă ceva mai mult decât rapidiștii.
Eficacitatea
Deși cel mai "bătrân" jucător de la CSA Steaua are 26 de ani (Bogdan Sitaru), elevii lui Ion Ion și Marius Lăcătuș nu ratează nicio oportunitate de a marca, în comparație cu Academia Rapid. Un exemplu concret este meciul dintre Steaua și Victoria, când roș-albaștrii au fructificat fiecare ocazie avută și s-au impus cu 11-0. De partea cealaltă, și Rapidul a întâlnit Victoria, dar s-a chinuit și a câștigat doar cu 3-0 un meci în care a deschis scorul abia în minutul 30.
Steliștii tratează mai cu seriozitate și derby-urile. În meciul cu Dinamo au câștigat cu 8-0, în timp ce giuleștenii abia s-au impus cu 2-0, fiind vizibil deranjați de "câini". În plus, roș-albaștrii au și cel mai bun atac, 45 de goluri marcate.
Puncte slabe Steaua
Forța deficitară
Dacă punem în balanță forța fizică a celor două echipe e clar că giuleștenii vor ieși în avantaj. Când ai în atac jucătorii precum Pancu (dacă va juca), Daniel Niculae sau Goge fără doar și poate e un plus în fața mai firavilor fundași steliști Ștefan Pădureț sau Bogdan Sitaru.
Lipsa a doi atacanți
Lăcătuș joacă într-un sistem 4-5-1, cu Mirea vârf împins. Un singur atacant pare destul de puțin pentru a-i jena pe mai experimentații fundași centrali rapidiști Doru Bratu și Alexandru Iacob. Însă CSA poate fi salvată, ca de fiecare dată, de Alin Predescu, cel care vine mereu din linia a doua.
În altă ordine de idei, ambele echipe sunt fără înfrângere în Liga a 4-a și merg umăr la umăr în Cupa României (faza pe București). În plus, sunt singurele echipe din L4 la care vin mii de fani la meciuri, cu un sensibil avantaj de partea Rapidului.
Echipele probabile:
Academia Rapid: Ignat - Poiană, Iacob, Bratu, Iadaru - Burcea, Mitea - Bărbălău, Burlacu, Olariu - D. Niculae
Steaua: Iancu - Butoi, Pădureț, Sitaru, Andrei Grigore - Vâlcea, Zamfirescu, Cadolar, Constantinescu, Predescu - Mirea
Prețul biletelor:
5 lei - peluză
10 lei - tribunele I și II
50 lei - tribunele 0 și oficială
Partida dintre Academia Rapid și CSA Steaua poate fi urmărită în direct la TV Telekom Sport și liveSCORE pe GSP.ro, sâmbătă, de la ora 19:15.
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”