SPORTURI  »  HANDBAL  »  REGULI NOI

Se anunță un fiasco total: regulile care ne fac UNICI în Europa! Noile criterii impuse de Federație aruncă în aer handbalul românesc

Ucraineanca Irina Glibkom de la HCM Vâlcea, nu se mai încadrează în noile reguli
Ucraineanca Irina Glibkom de la HCM Vâlcea, nu se mai încadrează în noile reguli

Articol de - Publicat vineri, 30 martie 2018 11:09

Prima măsură luată de Alexandru Dedu după realegerea în funcția de președinte se anunță ca un fiasco total. Cluburile sunt revoltate, iar președinții spun că handbalul va avea un regres major.

Consiliul de Administrație al Federației Române de Handbal a decis duminică, la Cluj Napoca, noile prevederi privind transferul jucătorilor străini în România.
Președintele FRH, Alexandru Dedu, a prezidat ședința, iar noile măsuri au fost anunțate chiar de el, "după o discuție cu președinții din prima ligă!". Care președinți, nu recunosc această discuție!?

Cum era până acum?

Un club de primă ligă putea transfera orice jucător străin care îndeplinea următoarele criterii:

Pentru jucătorii până în 33 de ani
- să aibă cel puțin un joc oficial la echipa națională, în ultimele 365 de zile sau
- să aibă minimum 10 selecții în echipa națională sau
- să provină de la echipe participante în prima ligă din campionatele primelor trei națiuni valorice, conform clasamentului EHF pe anul în curs.
Pentru jucătorii peste 33 de ani
- să fi participat la cel puțin un joc oficial la lotul național în ultimii doi ani

Care sunt prevederile acum?

Primii doi jucători au drept de transfer fără îndeplinirea criteriilor valorice!
Începând cu al treilea jucător străin, au drept de joc handbaliștii care:
- s-au clasat pe locurile 1-10 la ultima ediție a Mondialelor sau Europenelor sau
- s-au clasat pe locul 1-10 la Jocurile Olimpice, cu condiția să nu fi trecut mai mult de doi ani calendaristici de la disputareau ultimei ediții
- au participat cel puțin o ediție din ultimii doi ani la Final Fourul Ligii Campionilor sau Cupei EHF.

Președinții de club, mai ales cei de la masculin, se plâng, pe bună dreptate, că măsura este luată abrupt, iar timpul pentru a forma echipe după noile reglementări, pentru sezonul viitor, este foarte scurt. Și pe bună dreptate.

Citește și: Marian Ursescu, specialistul GSP în handbal, atacă noile reguli impuse de federali la transferuri: "V-ați gândit mult?" 

Cu bagajele făcute

Cele mai lovite echipe sunt HC Dobrogea Sud Constanța (11 jucători străini), CSM București (9), Dinamo (8), Steaua (8), Dunărea Călărași (7), Poli Timișoara (7). Nu sunt direct interesate Minaur (2 străini), CSU Suceava (1), CSM Focșani (2), HC Vaslui (1), CSM Făgăraș (0), Potaissa (1). Dintre toți "străinii" prezenți acum în handbalul masculin, doar trei ar corespunde noilor reglementări: Komogorov și Gaiducenko de la Dinamo, Santos de la CSM București.

Campionul mondial, spaniolul Garcia Robledo, vicecampionul european, sârbul Dalibor Cutura, mai pot rămâne în România maximum un sezon, dacă vor avea contracte semnate până la 1 mai! Sunt mulți jucători care au fost prezenți la ultimul Campionat European, dar ei nu mai pot juca în România pentru că echipele lor nu au venit între primele 10! E cazul lui Goce Georgijevski, a lui Zlatko Daskalovski, Stefan Vujici, Nikola Mitrevski sau Marko Lasica.

Și iranienii de la Dinamo trebuie să-și facă bagajele. Chiar și Sajad Esteki, poate cel mai bun handbalist străin din România, cel pe care au pus ochii multe echipe din Europa.

La CSM București, toată lumea e în "criterii!"

Președinții de cluburi de la masculin se plâng și că handbalul băieților este pus pe picior de egalitate cu al tefelor. "România, la fete, e pe locul 4 în Europa, conform clasamentului! La băieți, suntem în urna a patra valorică! Cum e posibil să iei măsuri asemănătoare?", întreabă Vasile Stângă.

Numai că și la feminin, sunt echipe care se lovesc ca de un zid de noile "reglementări". Cea mai dezavantajată, HCM Rm. Vâlcea. Din cele opt "straniere", doar iberica Marta Lopez e OK, conform noii strategii a federației. Nu însă și Irina Glibko, o handbalistă excelentă, Petra Blazek, portarul Austriei, Natalia Vasileuskaia, componentă de bază a Belarusului, Ines Khouildi, jucătoare cu peste 130 de selecții in naționala Tunisiei!

Măgura Cisnădie, echipă cu 6 "straniere", are doar două în grafic. Iar la CSM Roman, toate cele 4 jucătoare sunt pe "lista neagră". Ca și Danubius Galați cu 5 "straniere".

Campioana CSM București stă liniștită. Toate cele 11 "straniere" sunt în grafic, fie și pentru simplul motiv că bucureștencele se califică an de an în Final Four-ul Ligii Campionilor. 

"E un abuz grosolan. Noi românii putem să jucăm peste tot în Europa, fără nici o restricție! E o încălcare a dreptului la muncă pentru cetățenii din Uniunea Europeană" Vasile Stângă, team-manager Steaua

"Despre aceste criterii de transfer s-a stabilit că vor fi schimburi de opinii, propuneri din partea cluburilor și a federației. Apoi o analiză a acestora de către Comisia Tehnică. Și abia apoi se va stabili ceva concret. La federația de handbal însă, când cineva își propune un anumit lucru, îl impune!" Daniel Georgescu, fost vicepreședinte FRH

"Fiecare echipă are posibilitatea să-și aducă doi jucători străini fără nici un fel de restricție. S-a ridicat ștacheta de valoare. Va fi o infuzie mai scăzută de jucători străini, campionatul va scădea valoric, dar trebuia luată această măsură pentru a încuraja echipele să se axeze pe jucătorii autohtoni" Flavius Sâsâeac, președinte

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
Stiri extrasport
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
Gigi Becali a găsit un nou mijlocaș central pentru FCSB: „E cel mai bun din România!”
Superliga
Gigi Becali a găsit un nou mijlocaș central pentru FCSB: „E cel mai bun din România!”
Peluza Sud a votat intensiv cu Elena Lasconi, dar în capitala Bulgariei! Cum s-a ajuns la așa ceva
Stiri extrasport
Peluza Sud a votat intensiv cu Elena Lasconi, dar în capitala Bulgariei! Cum s-a ajuns la așa ceva

A câștigat Cupa Campionilor cu Steaua și i-a făcut campanie lui Călin Georgescu: „E o mârșăvie și o idioțenie să spui că e un candidat pro-Putin și pro-legionari. Plec din țară dacă va câștiga Lasconi”

Călin Georgescu, 3 declarații despre teme fierbinți din sport: „A venit partenerul nostru strategic din NATO... La Paris, a fost un desfrâu anost!”


Comentarii (7)
ludasmatyi
ludasmatyi  •  30 Martie 2018, 16:49

Daca vrem performanta,prevederile noi sint binevenite ! Bravo Dedu...curaj,si vom ajunge in elita handbalului !!

1391972634181505
Adrian Popescu  •  30 Martie 2018, 16:39

Până să fie ales Dedu, se ataca lipsa de valoare a jucătorilor străini, faptul că nu sunt valori. Acum, ”specialistul GSP”în handbal, creditat la nesfârșit doar pentur că cântă în strună grupării anti Neagu a redescoperit regulamentul...Nu mai este o problemă ”slabii jucători străini?”. Citește domnule Ursescu ce scriai acum două luni...

razvyyc
razvyyc  •  30 Martie 2018, 15:09

Ce nu intelege autorul articolului este ca, atat vechiul cat si noul regulament, impune cerinte de valoare doar incepand cu al treilea jucator strain! Dar pentru asta trebuie sa si citesti regulamentele, domnule Ursescu. Regula este veche de tot, nu are nici un sens acel semn de exclamatie cand ati scris regula la noul regulament. Deci echipele pot aduce in continuare 2 jucatori straini, fara nici o restrictie.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează