SPORTURI  »  TENIS  »  SIMONA HALEP

SIMONA HALEP. Dubla aproape imposibilă: doar 7 jucătoare în 50 de ani » De ce eliminarea Simonei Halep de la Wimbledon nu e un șoc

FOTO: Guliver/GettyImages
FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat luni, 09 iulie 2018 12:00

După ce a câștigat titlul la Roland Garros, SImona Halep a fost eliminată în turul III la Wimbledon. Roland Garros și Wimbledon sunt turneele de Mare Șlem cele mai apropiate în calendar, ceea ce face dificilă o evoluție strălucitoare la ambele.

Până în urmă cu 4 sezoane, le despărțeau doar două săptămâni. Distanța a crescut la trei apoi, ducând la mărirea minisezonului de iarbă. Suprafața pe care se joacă de-a lungul anului cel mai puțin. Pretențioasă la întreținut, imprevizibilă în joc, fascinantă de privit. Trecerea de la zgură la iarbă pune deseori probleme de adaptare, chiar dacă uneori jucătorii spun că nu e chiar așa. Ajustări se fac, la deplasare, la poziția mai joasă pe picioare, la rapiditatea terenului. E nevoie de multă energie, versatilitate și un joc complet pentru a obține rezultate răsunătoare pe ambele suprafețe și la ambele turnee. Într-un interval scurt.

E ceea ce se aștepta din partea Simonei Halep, în special după ce ea reușise la începutul lunii iunie să cucerească primul ei titlu de Mare Șlem la Roland Garros. În trecut, au fost ani în care a performat și pe covorul roșu, și pe cel verde, însă o dublă victorie pare ceva destul de îndrăzneț. Chiar românca a notat, în conferința de presă de după turul secund, zgura cu nota 10, iar iarba cu 8 într-un top personal al preferințelor. A adăugat și că aceasta din urmă este suprafața cea mai dificilă dintre toate pentru ea. 

"Nu spun că nu-mi place, nu. Îmi place. Îmi place să joc aici. E ceva foarte special. Dar e diferit de zgură. Jucând atât de bine în sezonul de zgură, mi-a fost greu să fac ajustări aici", a explicat Simona Halep. Efortul depus nu doar la Paris, ci pe parcursul tuturor săptămânilor de zgură, a făcut-o să-și ia câteva zile de pauză și să nu joace vreun meci oficial înainte de Wimbledon.

Când a pornit turneul, de la partidă la partidă, s-au văzut oboseala acumulată, o ușoară rugină a gesturilor, rezistența opusă de corpul testat de prea multe ori. Și a apărut înfrângerea. În turul al treilea, în fața lui Su Wei Hsieh, o adversară atipică, dificil de gestionat. 

Este însă posibilă o dublă în cele două turnee majore? Sau măcar o prezență în fazele superioare ale celor două concursuri? De-a lungul timpului, în era open începută acum 50 de ani, doar 7 jucătoare au reușit să se impună atât la Roland Garros, cât și la Wimbledon în același an. Și doar trei au făcut-o în mai multe rânduri, Martina Navratilova și Serena Williams de două ori, Steffi Graf, record absolut, de 4 ori!

În ultimii 10 ani, puține au fost situațiile în care jucătoarele au ajuns în săptămâna a doua la ambele turnee. Iar în finală de doar două ori, de fiecare dată prin Serena Williams, în 2015 și 2016. Cazul ei este însă unul special. Valoarea imensă de campioană, reflectată în 23 de titluri de Mare Șlem, și un mare avantaj – serviciul.

O armă grozavă pe orice suprafață.

Și Simona a reușit prezențe în fazele înaintate de două ori, cea mai valoroasă "dublă" fiind cea din 2014, cu finală la Paris și semifinale la Londra. Anul trecut a ajuns din nou în ultimul act la Roland Garros, dar la Wimbledon s-a oprit în "sferturi". 

Contrastul se vede și în sezonul de față. Dintre jucătoarele care au atins măcar sferturile de finală la Paris, doar Daria Kasatkina poate reuși același lucru și la Londra, ea fiind calificată în "optimi". Ceea ce era de demonstrat.

Lacătul lui Rafa

La masculin, situația e întrucâtva asemănătoare. În anii 70, Bjorn Borg a reușit de 3 ori dubla, chiar în ani consecutivi, între 1978 și 1980. Apoi însă, următorul care a mai izbutit-o a fost Rafael Nadal, în 2008 și 2010. Și Roger Federer în 2009, singurul an când s-a impus la Paris pentru că la All England Club are 8 triumfuri. Elvețianul a disputat mai multe finale pe zgura de la Roland Garros, iar dacă Nadal nu ar fi pus lacăt pe turneu, probabil că ar fi reușit și el mai multe duble. 

Jucătoare prezente măcar în sferturi la Paris și Londra în ultimii 10 ani

clipboard01

Jucătoare care au făcut dubla Roland Garros-Wimbledon în același sezon în era open (din 1968)

Margaret Court: 1970
Evonne Goolagong: 1971
Billie Jean King: 1972
Chris Evert: 1974
Martina Navratilova: 1982, 1984
Steffi Graf: 1988, 1993, 1995, 1996
Serena Williams: 2002, 2015

Jucători care au făcut dubla Roland Garros-Wimbledon în același sezon în era open (din 1968)

Rod Laver: 1969
Bjorn Borg: 1978, 1979, 1980
Rafael Nadal: 2008, 2010
Roger Federer: 2009

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Unii cu leul, alții cu tigrul » Detalii inedite la plecarea FCSB în Antalya: două fețe noi în lot și 5 absenți + Ce versuri și-a scris Adi Șut pe valiză
Superliga
Unii cu leul, alții cu tigrul » Detalii inedite la plecarea FCSB în Antalya: două fețe noi în lot și 5 absenți + Ce versuri și-a scris Adi Șut pe valiză
Puștiul-minune deplasat de FCSB în Antalya: are numai 15 ani și este fiul unui fost jucător de prima ligă
Superliga
Puștiul-minune deplasat de FCSB în Antalya: are numai 15 ani și este fiul unui fost jucător de prima ligă
Feblețea lui Mircea Lucescu a intrat în vizorul celor de la FCSB » Când s-ar putea face mutarea
Superliga
Feblețea lui Mircea Lucescu a intrat în vizorul celor de la FCSB » Când s-ar putea face mutarea

Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”

Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”


Comentarii (3)
1339497666132494
Silviu Catalin Iorgulescu  •  10 Iulie 2018, 12:18

Concluzia este simpla: trbuie sa .com o MARE jucatoare ca sa castigi .org zgura si apoi .org iarba un mare turneu, ceace Halep nu este! Ca ea sunt multe, ca Graff, Serena, Navratilova putine! Noi facem din tantar armasar, marile campioane sunt cele ce castiga trofee mereu, nu cele ce aduna puncte! Dar Simona ramane o jucatoare de top si asta e de retinut!

maxp
maxp  •  09 Iulie 2018, 20:03

In primul rand nu e vorba doar de ajustare, dar e si vorba ca fiecare prefera o anumita suprafata. Turneele de la Roland-Garros si Wimbledon nu doar ca sunt foarte apropiate in timp si se resimte oboseala pentru cine a jucat mult in Franta, nu doar ca e scurt timpul de adaptare la iarba, dar sunt si 2 turnee total diferite, de obicei cine iubeste zgura nu e prieten cu iarba si invers. Poate Muguruza sa fie o exceptie, dar in rest...

vladutz13
vladutz13  •  09 Iulie 2018, 12:54

Da, asa se intampla intotdeauna, insa Simona mi se parea in forma si aici, asta e regretul. Meciul asta din turul 3 s-a jucat la cateva mingi, putea foarte bine sa treaca mai departe... urma si o pauza de 2 zile pana la urmatorul meci, era altceva in saptamana a 2-a. Pacat.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează