Articol de Eduard Apostol - Publicat vineri, 28 decembrie 2018 09:00
Ajuns la 40 de ani, fostul internațional Cosmin Bărcăuan, reprofilat din atacant în fundaș de Ioan Andone, le oferă sfaturi tinerilor fotbaliști. Casa lui e în Grecia, dar a venit să antreneze la FC Voluntari II, în al treilea eșalon, o echipă formată din juniori și-și expune filosofia de viață pe care a pus-o în aplicare în vechea Eladă.
Cosmin Bărcăuan s-a stabilit în Grecia în vara lui 2006, când a semnat cu PAOK Salonic. A mai jucat și la OFI Creta, a încercat o scurtă aventură și la Ceahlăul Piatra-Neamț, dar, măcinat de accidentări, și-a pus ghetele în cui în 2010, la numai 32 de ani. Apoi, a început să antreneze. La liga a cincea, la Silata, apoi a trecut un eșalon mai sus, la Lacuma, ducând această formație în liga a treia, iar după alți doi ani aici a ajuns la sucursala lui Olympiakos de la Salonic, la o grupă de juniori.
Are licența PRO, iar de un sezon e la FC Voluntari. Mai întâi, a lucrat la scouting, iar de trei luni e antrenorul principal al echipei secunde, care evoluează în al treilea eșalon, fiind pe locul 6 în clasament. Cum are câteva zile libere și-n vacanțe, pune mașina la lucru și-n 8-9 ore e la Salonic. Gazeta l-a regăsit în frumosul oraș de la Marea Egee, un loc mai familiar acum bărbatului de 40 de ani decât Bucureștiul.
- Mai întâi de toate, de ce ai început atât de jos? Ca fotbalist, ai fost internațional, ai jucat la Craiova, la Dinamo, ai fost campion, ai evoluat cu Șahtior în grupele Champions League.
- Am vrut să-mi fac ucenicia în Grecia, la lingură și cuțit, apoi am luat licența PRO și am urcat fiecare treaptă. Eu mi-am dus ultimii 12 ani aproape doar aici, în Grecia. Mai am mult în față, dar o iau cu răbdare, fără pile, fără să fiu împins pe prietenie. Acum, la Voluntari, am ca obiectiv și să fac performanță, și să cresc jucători de viitor, să-i pregătesc tehnic, tactic, mental, ca atunci când prima echipă îi va solicita să poată fi o opțiune să joace la Liga 1.
- Firele albe din păr de la ce le ai?
- De la fotbal, de la vârstă, de la tot. Trece vremea, dar am rămas tânăr în suflet. Și am asimilat din înțelepciunea anilor.
- Cum îi simți pe jucători la acel nivel, de liga a treia?
- Cu toate că sunt niște copii și sunt la început de drum, eu am solicitări mari de la ei. Dacă nu se obișnuiesc de la vârsta asta fragedă să fie profesioniști, se vor pierde. Am copii de la 15 la 20 de ani.
- Se încearcă metoda de a se pune o vorbă bună pentru ca unul sau altul să joace?
- Nu există așa ceva la mine! Contează ca fotbalistul să dea totul la antrenamente și la meciuri, nu există "vorba bună" sau "pila". Nu sunt adeptul acestor pile, mă interesează atitudinea și caracterul. Echipa o fac ei, nu eu! În funcție de cum se prezintă toată săptămâna. Poate să vină și din vârf de munte, și de la țară, și de pe ogor, dacă are atitudine și muncește, el se forțează singur să fie titular.
"Cu toții suntem cowboys uneori"
- Ce le transmiți tinerilor, ce ai vrea să învețe de la tine?
- Să fie mult mai preocupați de muncă, de antrenamente, de carieră, banul se câștigă. Cei care vin de afară și le picură vorbe dulci că "te duc, te fac mare" doar îi amăgesc. Ei cred că afară sunt doar cadouri și soare, nu e așa! Ajung acolo și încălzesc banca. Ar trebui să realizeze că în străinătate e "spuma". E ușor pentru un manager să te îmbrace frumos, cu CV, dar când ai ajuns acolo și realizează ăia pe cine au luat, că nu faci aia, aia, aia, te aruncă imediat, te bagă la pierderi și "la revedere" cu tine! Dacă nu ești pregătit fizic, tactic, pshic, nu ai cum să reușești.
- Să știe să aleagă între tentații?
- Nu doar femeile sunt probleme la vârsta lor. Ci și viața de noapte, alcoolul, jocurile de noroc. Au fost unii care le-au îmbinat, cu toții am trecut la vârsta fragedă prin tentații când ai puțini bănișori și o mașină frumoasă. Cu toții ne-am visat cowboys, însă nu ai cum să reziști. Știi ce le spun eu tinerilor, știi ce înseamnă să fii șmecher?
- Ce?
- Să strângi bani din munca ta să-ți faci o casă! Te împlinește dacă ai ceva în cap, mai mult decât blonda sau bolidul ăla focos. Apoi, după casă, când știi că ai ceva deasupra capului, un loc al tău, te mai poți gândi și la altele. Viața de fotbalist e scurtă. Trebuie să fii strângător, o să ai timp și să te distrezi. Așa, ce faci când ajungi la 32-34 de ani și ești pe drumuri? Mai vrei să fii atunci John Wayne? Atunci poți fi un prăpădit, iar toți care erau ca niște cățeluși pe lângă tine ori nu te mai bagă în seamă, ori îți dau un picior în fund, dacă nu mai ai bănișori. Și își bat joc și de părinții lor care au investit bani și timp ca să-i ajute să crească în fotbal.
Nivelul viitor
- Care este visul tău?
- Scopul meu e să antrenez o formație de prima ligă, apoi în străinătate. Plecând de la Oradea mi-am zis că vreau să joc în prima divizie. Am ajuns la acel nivel, am fost campion, apoi am vrut în străinătate și la echipa națională. Îmi fixez mereu țeluri importante, să urc fiecare etapă din carieră.
- Ești de mai bine de un deceniu în Grecia. Cum te simți?
- Nu pot să mă consider de-al lor. Sunt 50-50%. În România sunt român, în Grecia sunt grec. În fotbal, doar în primele două ligi sunt profesioniști, de la liga a treia în jos sunt amatori sau semiamatori, am antrenat bucătari, ospătari, muncitori, nu puteam să le cer să se forțeze, că nu era serviciul lor de bază. Ca nație, noi și grecii ne asemănăm. Sunt oameni OK, am jucat la PAOK Salonic, apoi la OFI Creta, îmi este bine.
"S-a terminat cu haiducia"
- Cât de mult te-ai schimbat față de anii când erai fotbalist?
- S-a terminat cu haiducia! Să știi că nu e ușor să treci de la viața de fotbalist la cea normală! Fiind obișnuit cu adrenalina, cu un program, îți e greu să devii casnic. Ți-e greu să te integrezi în lume din nou. Tu, ca fost fotbalist, te readaptezi greu. Pentru mine a fost crunt, eram confuz. Nici nu știi ce ești, cum mai ești! Există riscul ca lumea să te dea la o parte. Pe mine m-a ajutat mult familia, soția, Vaso, imediat m-am apucat de antrenorat ca să fac ceva.
- Cât de importantă este o femeie pentru un om de fotbal, fie el jucător sau antrenor?
- Soția e importantă în viața unui bărbat, a unui om de fotbal. Eu mi-am găsit liniștea sufletească lângă Vaso, a fost lângă mine în momente foarte grele. Mai ales atunci când "am murit" ca jucător, fiindcă atunci când îți pui ghetele în cui e ca un deces pentru un fotbalist! Ea mă susține și acum. A fost mai greu de acord să plec la București, să stau departe de cei doi copii, dar vrea să-mi vadă visul împlinit, acela de a deveni antrenor. Mergem amândoi și la fotbal, și la teatru, și la coafor, oriunde.
"Dinamo e un pacient bolnav"
- Ca fost fotbalist la Dinamo, cum ți se pare ce se întâmplă acolo?
- Dinamo a trecut și trece prin momente grele. Nu-și găsește liniștea, pare un pacient bolnav. Drumul spre performanță e greu. Toată lumea are așteptări mari. Ca o echipă să funcționeze e nevoie de liniște. Când vor vorbi toți aceeași limbă și vor merge cu toții pe aceeași axă, atunci va renaște. Totul pornește de sus, de la șefi, ei trebuie să se stabilească pe o idee. Și să nu mai schimbe antrenorii atât de des! E cel mai simplu să-i tot rulezi, dar nu vei ajunge niciodată la performanță.
- Ai jucat și la Craiova, și la Dinamo. Care ți-a rămas la inimă?
- Sunt împărțit. Nu pot să zic că Dinamo e echipa mea de suflet. La Craiova am debutat în Liga 1, am jucat și m-am simțit bine.
- La Craiova care, că acum sunt două?
- Nu vreau să supăr pe nimeni, dar pentru mine nu există două Craiove, e doar una. Care e? Aici m-ai prins, habar n-am, eu țin cu toate! Dar eu zic că e o eroare mare că sunt două formații cu același nume în oraș, doar o modificare de o literă. Ar trebui să se unească. Eu joc cu ambele în liga a treia, ambele grupări au mulți copii talentați. Dacă s-ar uni, ar putea conduce România!
"Ăia mici se duc până-n finală"
- Ce părere ai, ne calificăm la Euro 2020?
- Naționala? Cu toate că nu este o grupă ușoară, cred că avem șanse să ne calificăm.
- Pe ce te bazezi?
- Pe antrenor, pe jucători, pe mentalitatea impregnată de "Guriță". Văd o altă atitudine la prima națională, una pozitivă, iar asta e datorită lui Contra. Văd o altă națională.
- Naționala Under 21 va juca la Euro în Italia la primăvară.
- Eu cred că avem posibilitatea să ajungem până în finală și n-o spun doar că sunt patriot. Așa o văd eu. Are potențial această echipă.
"N-am învățat în Grecia ceva ce nu știam din România. Important e ca oriunde ești să fii om, să lași loc de "bună ziua", vorba să fie vorbă, să nu umbli cu "șopârle" și să muncești"
"În Grecia, sunt 3-4 echipe ce pot aduce jucători de afară care nu vin pe trei chiftele! Sunt PAOK, Olympiakos și AEK, la un nivel ridicat, apoi restul"
"În România se aduc mulți străini la kilogram, ăsta e baiul! Uite Hagi cum își crește românii și a luat campionatul cu ei! Ar trebui forțați jucătorii autohtoni, că faci afacere cu ei. La Voluntari avem 700 de copii în Academie, n-are cum să nu răsară ceva de soi. În viitorul apropiat, îndepărtat, vor face pasul la prima echipă. Ar trebui căutați, antrenați, ajutați românii!"
Cosmin Bărcăuan
3 trofee a câștigat cu Dinamo: un campionat și două Cupe ale României
2titluri de campion are în Ucraina, cu Șahtior Donețk, și o Supercupă a Ucrainei
8 selecții a bifat Bărcăuan pentru "tricolori", marcând și două goluri
82de meciuri are în Grecia pentru PAOK Salonic și OFI Creta, reușind și două goluri
Pensiune de 10 camere în Petralona
Bărcă-gol are alături de soția sa, Vaso, o pensiune într-o mică localitate aflată la jumătate de oră de Salonic, în Petralona. Cea mai apropiată stațiune la Marea Egee este la 5 kilometri depărtare.
"Este ceva de familie, o pensiune cu 10 camere, pâinea și laptele de-a doua, cum îi zic eu. E deschisă din mai până-n septembrie. Ne-a ajutat Dumnezeu și n-am avut datorii la bănci când a început marea criză mondială. Acum, important e că nu suntem pe minus, e un mic plus, cât să ne ajute să o lăsăm mai departe copiilor. Sper să fie mai bine pe viitor! Vin mulți români, nu mă dau înapoi să-i servesc chiar eu când sunt acasă, vreau să se simtă bine", a povestit antrenorul.
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”