Articol de Marian Ursescu - Publicat luni, 28 ianuarie 2019 14:01
12 jucători care evoluează la echipe din prima ligă în România, au fost prezenți la Campionatul Mondial. Cum s-au descurcat ei și ce cifre au obținut?
Campionatul Mondial masculin, ediția a 26-a, s-a încheiat duminică seara, la Herning, cu victoria echipei gazdă. După trei finale pierdute de-a lungul timpului, Danemarca a ajuns în sfârșit la aur, învingând de o manieră categorică Norvegia, 31-22.
A fost ultima ediție a Campionatelor Mondiale la care au participat 24 de echipe, peste 4 ani, în Egipt, numărul competitoarelor urmând să crească la 32.
România nu a fost prezentă la turneul final din Danemarca și Germania, dar a avut câțiva "reprezentanți". 12 jucători de la 5 naționale diferite evoluează în Liga Zimbrilor, prima divizie din România. Cum s-au descurcat ei, ce evoluții au avut?
Brazilienii și tunisienii, în primii 12
12 jucători de la 5 naționale diferite, împărțiți la 5 echipe din România, au evoluat la turneul final. CSM București a avut cei mai mulți, 4, urmată de Dinamo și HC Dobrogea Sud Constanța, cu câte 3, Steaua și Poli Timișoara cu câte 1.
Dintre toți, cei mai bine au ieșit, la final, brazilienii Alexandro Pozzer și Henrique Teixeira, care joacă la gruparea patronată de primăria Capitalei. Sud-americanii au fost una dintre surprizele plăcute ale ediției actuale, trecând pentru prima dată de faza grupelor. Brazilia a terminat în final pe locul 9, cel mai bun ocupat vreodată. Cei doi jucători din România au contribuit cu 19 goluri împreună la parcursul echipei lor la Mondiale.
Tunisia a fost a doua echipă care a trecut de faza grupelor și a avut reprezentanți din Liga Națională. Campioana Africii a terminat însă doar pe locul 12, avându-i în componență pe portarii Missaoui (Dinamo) și Maggaiz (CSM București), dar și pe centrul Alouini (Dinamo).
Printre echipele care au dezamăgit la Mondiale s-a numărat și Serbia, plavii terminând abia pe locul 18! Au fost trei jucători din campionatul României prezenți în naționala vecină: Nikolici, pivotul Constanței, Orbovici, interul stânga de la Poli Timișoara, dar și Vujici, centrul Stelei.
Vitali Komogorov, interul stânga de la Dinamo, a prins lotul Rusiei, dar a jucat destul de puțin în echipa lui Eduard Kokșarov care a terminat a 14-a. Plutonul "stranierilor" a fost încheiat de tripleta macedoneană Mitrevski, Markovski, Georgievski, primii doi de la Constanța, ultimul de la CSM București. Aceștia au terminat turneul final pe locul 15.
Conform noilor cerințe de transfer din România, dintre cei 12 jucători prezenți la Mondiale, acum în Liga Națională ar mai putea juca doar doi, brazilienii Pozzer și Henrique Teixeira. Ceilalți, cum nu s-au clasat cu naționalele lor între primele 10 la Mondiale, nu ar mai fi "eligibili" la transferuri pentru România!
Evoluția la Mondiale a jucătorilor din Liga Națională
Danezii și norvegienii peste tot
La finalul Campionatului Mondial s-a stabilit și echipa ideală a turneului. Între cei 8 jucători nominalizați, s-au regășit 6 de la cele două finaliste, și numai doi de la alte echipe. Din lotul Franței, fosta campioană mondială, acum medaliată cu bronz, nu și-a făcut loc în 7-le de bază nici un handbalist! Cum era de așteptat, golgeterul CM, Mikkel Hansen, a fost ales MVP-ul competiției, interul stânga al Danemarcei reușind, într-adevăr, un turneu final senzațional. Dar iată cum arată 7-le ideal:
Portar: Niklas Landin Danemarca
Extremă stânga: Magnus Jondal (Norvegia)
Inter stânga: Sander Sagosen (Norvegia)
Centru: Rasmus Lauge Schmidt (Danemarca)
Inter dreapta: Fabian Wiede (Germania)
Extremă dreapta: Ferran Sole (Spania)
Pivot: Bjarte Myrhol (Norvegia)
MVP: Mikkel Hansen (Danemarca)
72 de goluria reușit să marcheze în cele 10 partide de la Mondiale Mikkel Hansen, câștigând titlul de golgeter. A fost urmat de Magnus Jondal cu 59 de reușite și Serran Sole cu 58
84 de paradea avut la Mondiale Niklas Landin, portarul Danemarcei, desemnat și cel mai bun goal-keeper al turneului. Danezul a avut un procentaj de 38 la sută
5.239 de goluris-au marcat în total la ediția actuală a Mondialelor, cu o medie de 54,57 reușite pe meci. Echipele cele mai eficiente: Norvegia 325, Danemarca 317 și Franța 278
906.283 de spectatoriau asistat la cele 96 de partide la de Campionatul Mindial, cu o medie de 9.440 de spectatori/meci, cea mai ridicată din istorie
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”