Articol de Andrei Crăiţoiu - Publicat marti, 26 februarie 2019 11:17
Primele două utilaje au intrat, astăzi, pe stadionul din Grant pentru a scoate tot fierul din tribune, apoi vor fi puse la pământ gradenele de beton
Cu 6 zile mai devreme decât era planificat oficial, primele utilaje care urmează să dărâme stadionul din Grant au apărut ieri dimineață în Giulești. "Scoaterea schelelor metalice era programată pentru luni dimineață, dar au început mai repede. De luni trecem la tribunele de beton, peste week-end scoatem tot fierul de aici", spune unul dintre muncitori.
După ce în ultimele două săptămâni au fost scoase marea majoritate a scaunelor, ieri dimineață primul utilaj era deja pe gazon și lucra de zor pentru scoaterea metalului. Altul a intrat în acțiune după prânz. Nimeni nu pătrunde pe stadion. Compania Națională de Investiții a adus o firmă de pază care nu permite accesul numănui.
Nea Ion, un bătrânel de 70 și ceva de ani, care pe vremuri uda cu agheasmă barele porților înaintea meciurilor, e cu ochii în lacrimi, în cămăruța lui de câțiva metri pătrați de sub tribuna a II-a. "Stadionul ăsta a fost a doua mea casă. Aici stăteam cu orele și suspinam la meciuri. A fost obiceiul meu când jucam acasă să dau pe barele porților cu apă sfințită și să mă rog să câștigăm. Sper să-mi dea Dumnezeu sănătate să văd noul stadion. Acum plâng după «Bătrânul Giulești»", spune bătrânelul.
"Suntem în întârziere"
Între timp, muncitorii se suie în tribuna a doua și taie bucățile de metal voluminoase. Zgomotul asurzitor cuprinde tot cartierul. "Muncim, că suntem în întârziere", spune unul dintre cei care dezmembrează fierul. Contractul privind execuţia lucrărilor aferente pe stadionul Giulești a fost câștigat de Construcţii Erbaşu SA, Concelex SRL şi Terra Gaz Construct SRL. Valoarea lucrărilor este de aproximativ 29 milioane de euro!
În prezent, se lucrează la studiul de fezabilitate, care va duce la optimizarea circulației și vizibilității publicului. "În paralel cu execuția lucrărilor de desființare se va desfășura activitatea de obținere a tuturor avizelor necesare emiterii autorizației de construire și de obținere a acesteia, astfel încât lucrările de construire să poată fi demarate imediat ce sunt finalizate cele de desființare", spun oficialii CNI.
"Este extrem de important să urmărim termenele şi să verificăm în mod constant stadiul şi calitatea execuţiei lucrărilor la aceste obiective, atât pentru a ne respecta angajamentele asumate faţă de UEFA, cât şi pentru a beneficia de baze sportive moderne, sigure şi eficiente, care să ridice Bucureştiul la un nivel de infrastructură sportivă similar cu cel al marilor orașe europene"
Vasile-Daniel Suciu, viceprim-ministru
NOUL STADION RAPID
"Din informaţiile pe care le avem de la Compania Naţională de Investiţii, suntem în grafic şi până în martie 2020 putem fi gata cu cele trei stadioane. Ne dorim să fim pregătiţi şi avem, bineînţeles, şi un plan B chiar şi în ceea ce priveşte terenurile de antrenament"
Răzvan Burleanu, președinte FRF
- Capacitate: 14.000 de locuri
- Cost: 29.000.000 euro
- Suprafața de joc: 105 metri lungime, 68 metri lățime; gazon natural ranforsat sintetic, cu încălzire, degivrare, drenaj și sistem de irigație
- Beneficii: pistă de atletism sub tribune, sală de sport sub „Peluza Nord”; 28 de spații de cazare pentru sportivi, spații administrative, magazin, zonă de mâncare, spații pentru mass media și VIP
12 orașevor organiza Campionatul European din 2020: Bucureşti, Roma, Baku, Sankt Petersburg, Copenhaga, Amsterdam, Londra, Glasgow, Bilbao, Dublin, Munchen şi Budapesta
"Stadioanele vor fi gata într-un an şi jumătate. Sunt de acord că lucrările au început târziu, foarte târziu. Dar acum totul este la turaţie maximă. Firmele respective sunt obligate să lucreze în două schimburi"
Gică Popescu, consilierul premierului pentru Euro 2020
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”