Articol de GSP - Publicat duminica, 09 mai 2021 17:32
Ion Țiriac (82 de ani azi) semnase un angajament de colaborare cu Securitatea, dar a devenit urmărit de aceasta. A avut relații excelente cu marii conducători comuniști, însă a lăsat și umbre în urma sa.
- Viața lui Ion Țiriac ar putea fi ușor subiectul unui roman. Jucător de tenis, antrenor, manager, om de afaceri de succes, el a știut să treacă cu abilitate prin orice situație, inclusiv în anii comunismului.
- Unii îl laudă, alții îl contestă sau îl acuză, dar majoritatea îi recunosc și calitățile care l-au transformat, în timp, într-unul dintre cele mai influente personaje din lumea tenisului și a businessului.
Ion Țiriac în dosarele Securității: de la „Titi Ionescu” la „Tănase”
Ca orice sportiv care călătorea mult în străinătate, Ion Țiriac a fost racolat de Securitate, ca informator, în 1963, cu numele de cod „Titi Ionescu”. A dat câteva note informative, însă după numai 3 ani, colaborarea sa cu Securitatea a încetat.
„De fiecare dată a furnizat materiale fără importanţă, deşi avea posibilităţi (...). Dat fiind faptul că agentul «Titi Ionescu» în colaborarea sa cu organele noastre a dat dovadă de rea-voinţă (...) propunem abandonarea agentului «Titi Ionescu» şi predarea dosarului personal la Serviciul C”, nota atunci ofiţerul care îl recrutase pe Ţiriac.
Din acel moment, colaboratorul „Titi Ionescu” a devenit urmăritul „Tănase”. În 2010, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securității a decis că Ion Țiriac a semnat un angajament cu Securitatea Statului, însă nu a făcut poliție politică.
Sturza: „Știam că Țiriac scrie și despre mine”
Țiriac era foarte bun prieten cu prințul Dimitrie Sturdza, fost numărul 1 în tenis al Elveției în anii '60-'70.
Acesta și-a amintit în 2019 că „Țiriac mi-a spus că scria rapoarte despre mine, chiar de atunci. I se cerea să anunțe dacă eu sau cei din familia mea vorbeam de rău regimul comunist. Dar noi nu am făcut niciodată asta, am iubit mereu România. L-am înțeles pe Ion, dacă nu făcea acele rapoarte risca să nu mai poată ieși din țară la turnee”.
„Sub carcasa asta de urs supărat, Ion Ţiriac este un om foarte fin, cu o inimă de aur şi un mare, mare patriot. Merită tot respectul românilor!” Dimitrie Strurdza, fost jucător de tenis
Prietenul şi protejatul premierului Maurer
Unul dintre cei mai vechi prieteni ai lui Ion Țiriac, Gunther Bosch, povestește că „eu jucam de ceva vreme tenis cu cel mai important om n stat, Gheorghe Maurer. Apoi a venit să joace și Ion Țiriac, prietenul meu. Treptat relaţia lui cu Maurer a devenit foarte bună, așa că a ajuns să îmi ia locul. Țiriac avea această abilitate de a se face plăcut, de a-și crea relații".
Maurer l-a învățat pe Țiriac să vâneze. Martori ai acelor vremuri susțin că la o partidă de vânătoare, în 1968, Maurer și Țiriac au pariat pe vârsta unui urs doborât. Primul a câștigat și l-a pus pe Țiriac să își radă celebra mustață. Fostul jucător de tenis nu a confimat întâmplarea, deși apare în câteva fotografii ale vremii și fără mustanță, alături de Maurer.
„Ion Țiriac a fost un profitor!”
Relația cu Maurer, unul dintre cei mai puternici lideri comuniști ai anilor '50-'70 i-a adus foarte multe avantaje lui Țiriac, susținea în urmă cu 10 ani Jean Maurer, fiul fostului premier, într-un interviu pentru "Libertatea".
„Țiriac își păstra pașaportul și după revenirea din deplasările în străinătate și putea să schimbe valuta în lei la un curs mai avantajos. Tata a fost un mentor pentru Țiriac, care s-a dovedit a fi un mare profitor. A beneficiat de relația cu tata să capete imunitate.
Când părintele meu a îmbătrânit, după Revoluție i-a luat colecția de 32 de arme pentru numai 60.000 de mărci, deși aceasta valora de zece ori mai mult. A luat și tablouri din casa părinților mei, prin intermediul surorii lui, Rodica Țiriac”.
Bornele lui Ion Țiriac
- Data nașterii: 9 mai 1939, Brașov
- Debut în turneele profesioniste de tenis: 1968
- Anul retragerii: 1979
- Victorii/înfrângeri simplu: 151/159
- Cea mai bună performanță Grand Slam simplu: „sferturi" Roland Garros (1968)
- Victorii/înfrângeri dublu: 293/140
- Număr titluri dublu: 22
- Cea mai bună performanță Grand Slam dublu: câștigător Roland Garros (1970, cu Ilie Năstase)
- Între 1958 și 1964 a fost membru al echipei de hochei pe gheață a României, cu care a participat la JO de iarnă Innsbruck și la CM
- A jucat trei finale de Cupa Davis, toate pierdute în fața SUA, cu Ilie Năstase partener: 1969, 1970, 1972
- A fost manager și antrenor al unor mari tenismeni: Ilie Năstase, Guillermo Vilas, Henri Leconte, Boris Becker, Marie Joe Fernandez, Steffi Graf, Marat Safin, Anke Huber, Goran Ivanisevici
- A devenit primul român din istorie a cărui avere a depășit bariera unui miliard de euro în Topul Forbes
Citește și alte știri despre Ion Țiriac:
Sfatul revoluționar al lui Ion Țiriac pentru Dinamo: „Să facă asta! Mă doare ce e acolo”
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”