Articol de Justin Gafiuc - Publicat miercuri, 04 septembrie 2019 09:19
ROMÂNIA - SPANIA / Tehnician cu rădăcini adânci în fotbalul spaniol, Costel Gâlcă (47 de ani) oferă din Danemarca propria rețetă pentru a rezista contra ibericilor și vorbește în termeni tăioși și ironici despre „domnul patron” de la FCSB, unde a adus ultimul titlu din palmaresul clubului, în 2015.
- Meciul României cu Spania se va juca pe 5 septembrie, pe Arena Națională, de la ora 21:45, în timp ce partida cu Malta are loc la Ploiești, pe 8 septembrie, de la 19:00. Ambele partide vor fi liveTEXT pe GSP.ro și în direct la Pro TV.
- Costel, cum e viața de antrenor în Danemarca?
- Chiar dacă suntem acum în liga secundă, diferența nu e majoră față de prima divizie, așa cum îmi închipuiam după retrogradarea cu Vejle. Se joacă agresiv, la toate echipele regăsești preocuparea prioritară pentru organizare. Factorul fizic primează, ca în tot fotbalul nordic. Din păcate, am pierdut în intersezon vreo patru, cinci jucători importanți, suntem în curs de refacere a lotului, motiv pentru care am pornit destul de greu campionatul, dar creștem de la meci la meci.
- A fost neașteptată alegerea ta de a merge la Vejle. Ești mulțumit de opțiune?
- Sigur, am fost dezamăgiți un pic atunci când am retrogradat, mai ales că la un moment dat eram chiar în cărțile pentru cupele europene, fiindcă sistemul din Danemarca oferă și echipelor din play-out această șansă. Am avut însă un meci cu accidentări, eliminarea unui brazilian, plus un arbitraj mai puțin inspirat. Dacă am fi beneficiat de mai mult timp la echipă, poate reușeam să ne salvăm. Dar, una peste alta, e o experiență interesantă și mă bucur că am venit în Danemarca. N-am motive să-mi fac reproșuri vizavi de alegere.
„Să alternăm pressingul avansat și intensitatea”
- Pentru națională vine meciul cu Spania. Ai miza pe o remiză la București?
- Echipa a demonstrat în mandatul lui Contra că are argumente să joace de la egal la egal cu echipele mai mari. Motivarea la o partidă cu Spania poate face posibilă o remiză. Dar trebuie să pleci la drum cu ideea de a învinge, iar partide de acest gen se câștigă și cu inima, și cu o organizare judicioasă. Îi pui probleme Spaniei dacă arăți intensitate și nu îi oferi momente de confort în joc.
- Asta înseamnă inclusiv un pressing avansat, nu?
- Alternare între pressing-ul avansat și intensitate când încearcă să joace între liniile noastre. Să simtă că suntem agresivi, că suntem acolo și nu le oferim spațiu și timp. Asta poate fi șansa noastră.
- Ai văzut meciurile României din această campanie?
- Pe toate! Am oscilat între reprize pozitive și altele mai puțin reușite. Pentru a crește, aștept partide bune timp de 90 de minute. E greu însă, fiindcă inclusiv adversari mai slabi cotați știu să pună probleme și atunci trebuie să iasă la rampă în special mijlocașii. De acolo se schimbă de obicei lucrurile, iar meciul cu Spania nu va face probabil excepție. Adică în linia mediană e cheia.
„În doi-trei ani, Răzvan Marin devine jucător de Real Madrid”
- Stanciu sau Hagi pe post de regista?
- E complicat de ales. De ce nu cu amândoi? Nu știu cum gândește Cosmin partida, dar e important să fie inspirat la capitolul formației. Eu sunt încrezător și în privința oamenilor din atac. Mă gândesc la un Keșeru sau un Pușcaș, mai ales că George a și început bine în Anglia, s-a remarcat, a înscris, arată că e în formă. Deci sunt elemente pe care le putem specula pentru a încerca să scoatem ceva cu Spania, după care să ne focusăm pentru partidele decisive de acasă cu Norvegia și Suedia.
- Te-a surprins transferul lui Răzvan Marin la Ajax?
- Deloc! Avea calitate încă din țară, în Belgia a câștigat experiență într-un campionat serios, a căpătat maturitate și calm în joc. I-a dat siguranță parcursul de la Standard, așa că n-a fost o surpriză transferul la Ajax. E pasul pe care-l merita.
- Are parte însă de critici vaste în presa olandeză!
- Știi cum e: când ești străin, pretențiile sunt foarte mari! Fiecare are dreptul să critice, dar noi ar trebui să ne păstrăm echilibrul, să vedem ce poate face într-adevăr Răzvan pe teren și să-l privim cu încredere. Sunt convins că, în doi-trei ani, va deveni jucător de Real Madrid! Asta fiindcă aduce o calitate rară: e foarte constant și echilibrat, are în mod obișnuit evoluții de nota 7 sau 8, trece frecvent și la nota 9, iar potențialul lui de creștere e deschis. Nu-mi fac probleme că nu se va adapta perfect la Ajax, dar are nevoie de puțin timp la dispoziție.
„Nu vor fi probleme cu Chiricheș și Tătărușanu”
- Chiricheș s-a mutat de la Napoli la Sassuolo fiindcă era rezervă eternă, iar accidentările l-au măcinat teribil, Tătărușanu e șeful băncii de rezerve la Lyon. Avem două bombe cu ceas în defensivă?
- Într-adevăr, sunt situații sensibile pentru ei și e greu să intri dacă nu ai meciuri în picioare la club. Dar ambii au experiență, care poate compensa minusul de moment. Nu cred că vor fi probleme. Sigur, la Tătărușanu, în calitate de portar, se va vedea imediat orice greșeală, dar e un jucător de calibru, care nu va risca să se expună inutil.
- Știi că Spania n-a bătut niciodată în România?
- Nu! S-o ținem tot așa! Eu mi-aș dori un 1-0 pentru România, numai că ăsta e un rezultat foarte greu de obținut. Dacă scăpăm fără gol cu Spania, toată echipa ar merita nota 10!
„Nu m-am simțit apreciat la Steaua”
- Ești antrenorul care a adus ultimul titlu pentru FCSB, în 2015. Cum se vede din nordul Europei dezastrul de la fosta ta echipă?
- E o situație neplăcută, dar sper să-și revină. Echipa a fost afectată de desele schimbări de antrenori. Situația tehnicienilor e complicată acolo, dar nu-mi propun eu să comentez.
- Te-ai simțit inconfortabil după ce ai fost înlăturat de la FCSB, deși cuceriseși trei trofee în acel sezon?
- Pur și simplu, nu m-am simțit apreciat la Steaua. Puteam continua, mai ales că aveam și o clauză prin care eram obligat să rămân dacă luăm titlul, dar n-a contat asta pentru mine. Mi-am dorit să plec, fiindcă nu exista chimie între mine și domnul acela patron. Nu ne cunoșteam bine. Iar dacă nu ești respectat și prețuit, n-are sens să lucrezi într-un loc.
„Situații penibile din cauza domnului patron”
- Cum ai reacționat la intervențiile lui Becali, făcute în acea perioadă chiar din penitenciar?
- N-are rost să răscolim. Îi doresc să ia decizii bune în continuare și să ducă FCSB acolo unde era cu niște ani în urmă. În rest, ce să spun? Era o situație penibilă pentru toată lumea. Una e să ai discuții personale, normale, alta e să spui mereu public ce a făcut x sau y. Toate aceste chestiuni ale domnului patron nu au nimic în comun cu felul meu de a înțelege fotbalul.
- Te-ai mai întoarce în aceeași curte?
- M-aș întoarce oricând la Steaua, dar pot eu să mai colaborez cu domnul respectiv? Nu cred!
- Cum ai trecute pe CV performanțele din 2015? Cu FCSB sau cu Steaua?
- Dintotdeauna am spus că e mare păcat să se despartă, pentru că e o istorie în spate. Am sperat mereu să se ajungă la un acord și să se continue pe un singur drum. Pentru mine însă, FCSB egal Steaua. Nu știu dacă au fost legale sau nu contractele în perioada mea, probabil am fost jumătate cu FCSB, jumătate cu Steaua, cert e însă că treburile astea care se întâmplă și pe la Rapid, și pe la Dinamo nu sunt în favoarea fotbalului românesc.
„Păun chiar merita să fie convocat”
Costel Gâlcă e la curent cu tot mersul din fotbalul românesc și are cuvinte de laudă pentru CFR Cluj: „E de apreciat calificarea lor în grupele Europa League. Au întâlnit pe drum echipe mai bine cotate, păcat că Slavia s-a dovedit mai solidă în ultimul hop spre Champions League. E o echipă foarte competitivă după revenirea lui Dan Petrescu. Mi se pare că joacă mai ofensiv, iar criticile că ar arăta un fotbal cinic nu mi se par justificate. Într-adevăr, Clujul arăta mai economicos în primul mandat al lui Dan, dar acum cred că lucrurile s-au schimbat, marchează mai mult. Păun mi-a plăcut mult în ultima vreme și nu e întâmplător că a fost convocat în premieră la lotul naționalei mari pentru meciul cu Spania. E un băiat de perspectivă, care poate să-și crească nivelul”.
„Am remarcat plusul de determinare și agresivitate de când a venit Contra. Chiar dacă au avut reprize mai slabe în deplasare, au găsit resurse să reacționeze bine. Asta înseamnă să ai încredere în ceea ce faci”- Costel Gâlcă
„Dacă aș fi în tribune la meciul de joi seara, aș scrie un banner cu mesajul «Băieți, orice e posibil contra Spaniei! Credeți în voi!»”- Costel Gâlcă
„N-am văzut returul cu Guimaraes din Europa League, dar am înțeles că a fost o partidă nereușită pentru FCSB. E normal cu atâtea schimbări pe banca tehnică. Nici jucătorii nu mai știu ce să înțeleagă când fiecare vine cu propriile metode și propria filozofie” - Costel Gâlcă
68 de selecțiia strâns Costel Gâlcă la echipa națională, cu care a evoluat la două Mondiale (1994, 1998) și două Europene (1996, 2000)
10 sezoanea evoluat Gâlcă în Spania, în perioada 1996-2006, la Mallorca, Espanol, Villarreal, Zaragoza și Almeria
VEZI ȘI:
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”