Articol de Bogdan Fechită - Publicat joi, 10 octombrie 2019 13:13
România va juca sâmbătă, 12 noiembrie, în deplasare cu Insulele Feroe, de la ora 19.00. Deși nu e considerată o națională puternică, pasiunea feroezilor pentru fotbal este una dintre cele mai mari de pe întregul glob.
Insulele Feroe înseamnă un arhipeleag de 18 insule vulcanice situate între Norvegia și Islanda. Insulele sunt autonome față de Danemarca, însă nu și independente. Dacă economia țării regiunii e susținută din pescuit, în schimb pasiunea e una clară: fotbalul!
Câteva cifre ne demonstrează clar acest lucru: feroezii sunt pasionați de sport, însă din totalul celor care practică o disciplină sportivă, 60% preferă fotbalul. La o populație de 51.000 de locuitori, există 5.694 fotbaliști înregistrați, alți 2.400 neînregistrați (care practică fotbalul la nivel amator) și 1.050 oficiali. Asta înseamnă 8.094 de locuitori implicați în lumea fotbalului, un procent de aproape 16% din totalul populației!
Nici cu facilitățile sportive feroezii nu stau rău: au 20 de stadioane de fotbal, iar aproximativ 1.000 de copii se antrenează în cele cinci școli de fotbal din insule.
Nu au ratat startul!
Pasiunea feroezilor pentru fotbal e bine înrădăcinată în timp. Spre sfârșitul secolului XIX, când apăreau primele echipe de fotbal prin Europa, s-a fondat și primul club din Insulele Feroe. Mai exact: Tvoroyrar Boltfelag, echipă care a apărut în 1892. Spre comparație, prima echipă de fotbal din România a apărut în 1904 și a fost Olimpia București.
Inițial, cluburile au jucat meciuri amicale într-un campionat neoficial. Se juca atunci când vremea o permitea, iar terenurile erau dezghețate. A durat aproape 50 de ani până la înființarea unui campionat național, lansat de Federația de Fotbal din Insulele Feroe.
Deși nu e nici în prezent un stat independent, Insulele Feroe e membru FIFA din 1988 și membru UEFA din 1990. Au început să joace în preliminariile competițiilor europene și mondiale din 1990, iar din 1992 echipele de club au intrat în preliminariile Ligii Campionilor și Cupei UEFA (actuala Europa League).
Sistemul piramidal feroez de fotbal are 4 ligi: primele trei ligi au o singură serie, formată din 10 echipe, iar ultima ligă e formată din trei serii a câte șapte echipe. Campioana primei ligi se califică în primul tur preliminar al Ligii Campionilor, în timp ce locurile 2 și 3 merg în preliminariile Europa League.
Momente memorabile
Cele mai bune rezultate la nivel național din istoria fotbalului feroez rămân fără doar și poate cele două victorii cu Grecia din preliminariile Campionatului European 2016. Într-o grupă din care făcea parte și România, Insulele Feroe a învins de două ori Grecia: în deplasare cu 1-0 și acasă cu 2-1. De altfel, avea să termine în clasament peste Grecia, grație acestor două victorii în fața fostei campioane europene.
Un alt rezultat impresionant a înregistrat în preliminariile Campionatului European din 1992, când a învins Austria cu 1-0, imediat după ce a făcut primii pași în competițiile UEFA.
Cea mai mare victorie la scor datează de dinainte de a deveni membră UEFA, 7-1 cu Insulele Aland, în 1989. După ce a devenit membră, cel mai mare succes s-a înregistrat cu Gibraltar într-un amical din 2014, scor 4-1. Mai recent, Insulele Feroe a reușit să învingă Letonia, cu 2-0, în preliminariile Cupei Mondiale 2018.
Motiv de indentitate națională
Cât de important este fotbalul pentru feroezi aflăm dintr-o declarație oferită de fostul fotbalist Ivan Enginsson Eysturland.
„Cred că echipa națională de fotbal este mai importantă pentru identitatea feroeză și mândria națională decât orice altă națională de fotbal din lume, poate doar cu excepția Uruguay. Cum nu suntem o țară foarte mică nu suntem pe deplin independenți, am fost complet anonimi până să devenim membri FIFA și UEFA, acum 30 de ani. Pun pariu că 90% din cei care au auzit de Feroe astăzi au aflat datorită prezenței echipei de fotbal în meciurile internaționale. Fotbaliștii feroezi sunt cei mai buni amabsadori ai țării.”, a spus jucătorul cu peste 100 de selecții în echipa națională.
Citește și:
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”