Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat marti, 28 ianuarie 2020 15:52
Lupta la titlul de campioană se anunță mai pasionantă ca oricând, din momentul în care Liga 1 a trecut la sistemul cu play-off: CFR Cluj și FCSB pornesc cu prima șansă, dar Astra și CS Universitatea Craiova au anunțat și ele ca obiectiv cucerirea campionatului.
După cea mai scurtă pauză de iarnă din istorie, fotbalul românesc se va relua vineri, cu ultimele 4 etape din sezonul regulat, după care se va intra în play-off și play-out. Față de precedentele 4 sezoane, disputate în acest format, în lupta pentru cucerirea titlului sunt înscrise, atât luând în calcul punctajul și poziția în clasament, cât și mesajul transmis în spațiul public, nu mai puțin de 4 formații: CFR, Astra, FCSB și Craiova.
Acestea se împart, la rândul lor, în două mari categorii: favoritele principale, e vorba despre CFR și FCSB, și două formații care au statut de outsideri, Astra și Craiova. Cu doar câteva zile înaintea primului joc oficial, Gazeta Sporturilor continuă tradiția ultimilor ani și face un preview pentru această bătălie.
Criteriile după care sunt analizate formațiile sunt aceleași care au stat și la baza radiografiilor din anii precedenți:
1. Lot
2. Antrenor
3. Financiar
4. Suporteri
CFR CLUJ - 3,875 stele
1. LOT - 4,5 stele
Campioana a pierdut un fotbalist de bază, pe argentinianul Culio, despre care Dan Petrescu a spus întotdeauna că are un rol esențial. Au fost aduși Chipciu și Denis Ciobotariu, dar cel mai important transfer al iernii poate fi considerat Țucudean. Acesta a revenit după 4 luni de pauză, dar a fost la înălțime în cantonament, unde n-a ratat nicio zi de antrenamente, iar în amicale a jucat și a și marcat. Marea problemă din lotul CFR-ului e cea legată de variantele pentru regula U21.
Itu și Costache au jucat în tur, însă nici unul dintre ei n-a adus plusvaloare echipei și au fost folosiți exclusiv pentru a bifa regula. A dispărut Pașcanu, împrumutat la Voluntari, dar a apărut Denis Ciobotariu, însă foarte probabil nici fostul dinamovist nu va fi titular de la început. Aproape sigur, Petrescu va recurge repede la o schimbare, prin care să renunțe la unul dintre tineri, un exemplu fiind iese Itu, intră Chipciu.
2. ANTRENOR - 5 stele
E capitolul la care nu doar că CFR nu are niciun fel de rival între cele cu care se duelează în lupta pentru titlu, dar campioana își subordonează total adversarele. Dan Petrescu are un CV fantastic pentru nivelul din Liga 1. A câștigat de 3 ori campionatul, a avut și în acest sezon, cum a fost și la Urziceni, un parcurs excelent în cupele europene și e un tehnician și cu experiență în străinătate: Polonia, Rusia, Qatar, Emirate, China. Nici unul dintre cei cu care se duelează, Vintilă, Bogdan Andone și Papură, n-a câștigat măcar un trofeu în carieră. În plus, Petrescu are independență totală în luarea deciziilor tehnice, un alt capitol la care își suclasează rivalii, obligați să suporte imixtiunea patronilor.
226 de meciuriare Dan Petrescu ca antrenor în Liga 1, de aproape 3 ori mai multe decât adună împreună rivalii săi: Vintilă are 56, Bogdan Andone 14, Papură 13
3. FINANCIAR - 3,5 stele
Clubul a reușit să dea o mare lovitură în acest sezon european. Încasările din preliminariile Champions League și din grupa de Europa League au adus peste 15 milioane de euro. Totuși, chiar și pe parcursul sezonului în curs au existat tensiuni din cauza unor restanțe către jucători, mai ales cele referitoare la performanțele interne din sezonul trecut și apoi pentru calificarea în grupele UEL.
Match Preview. CFR Cluj - FCSB
4. SUPORTERI - 2,5 stele
După regula U21, e cel mai mare dezavantaj pe care CFR îl are. În ciuda unei jumătăți de an perfecte, cu 14 jocuri europene, calificări în grupele și apoi în primăvara Europa League, plus locul 1 în Liga 1, tribunele au fost mai mult goale în campionat. Media e una rușinoasă pentru o echipă care e campioana en titre. Doar 3.400 de fani, un pic mai mult decât Chindia, o nou-promovată care n-a disputat nici măcar un meci în Târgoviște, ci a fost nevoită să dispute toate partidele la Ploiești. Nici atmosfera în Gruia, atunci când spectatorii au mers la stadion, nu e una deosebită și nici nu se transformă într-un mare aliat al trupei lui Petrescu.
Echipa tip: Arlauskis - Susici, Boli, Burcă, Camora - Itu (Chipciu), Bordeianu, Djokovici - Deac, Omrani, Costache
ASTRA - 2,5 stele
1. LOT - 4 stele
Astra dispune de câțiva jucători de mare calitate, care au și adus echipa în postura de a avea șanse reale în lupta pentru titlu. În primul rând, cuplul Budescu-Alibec e unul de top raportat la nivelul Ligii 1. Lângă ei există și Valentin Gheorghe, cu cifre ofensive remarcabile pe parcursul acestui sezon. Și achizițiile sună bine, măcar ca experiență: au revenit japonezul Takayuki și Kehinde Fatai. În schimb, ca și la CFR, marele minus e legat de soluțiile în privința regulii U21. Simion pare varianta numărul 1, dar nici el cu un potențial deosebit, iar ceilalți, Dima și Stahl, nu se pot ridica la rangul unei formații care se bate la titlul de campioană.
23 de goluriau marcat împreună, în actualul campionat, cei din tripleta ofensivă a Astrei: Alibec (9), V. Gheorghe (8), Budescu (6). E cel mai productiv trio de atac din Liga 1, de exemplu, Man-Tănase-Coman au înscris doar 18 goluri
2. ANTRENOR - 3 stele
Bogdan Andone n-are experiență mare în Liga 1, a debutat ca „principal" pe prima scenă în vara trecută, la FCSB, unde a avut un mandat extrem de scurt și influențat din plin de imixtiunea lui Becali. În schimb, pe banca Astrei a făcut realmente minuni. A schimbat complet fața unei echipe care părea incapabilă să joace ofensiv sub comanda lui Dan Alexa, iar parcursul a fost fabulos. A bătut aproape toate echipele care acum sunt pe locuri de play-off, FCSB, Craiova, Viitorul și Gaz Metan.
9 victoriiîn 10 meciuri a obținut Bogdan Andone pe banca Astrei în meciurile de Liga 1, fiind echipa care domină clasamentul formei, chiar și peste FCSB
3. FINANCIAR - 2,5 stele
Media salarială nu e mică la Astra, mai ales că fotbaliști precum Tamaș, Budescu, Alibec, Răduț, Takayuki n-ar fi acceptat contracte mici. Totuși, modul în care clubul e condus din acest punct de vedere de către Ioan Niculae pare să fie principalul argument că Astra are cele mai mici șanse în bătălia pentru primul loc. Există și acum restanțe mari la salarii, iar din cauza faptului că gruparea giurgiuveană n-a respectat fair-play-ul financiar, a și fost depunctată de către FRF cu 3 puncte. Chiar și în anul în care a câștigat titlul, Astra s-a confruntat cu mari probleme din cauza banilor.
4. SUPORTERI - 0,5 stele
Astra aproape că nu există la acest capitol. Deși e plasată bine în lupta pentru titlu și a avut rezultate extraordinare, fiind echipa cu cel mai bun punctaj în meciurile disputate cu formațiile clasate acum între primele 6, Astra a jucat practic cu tribunele goale. Media de spectatori la jocurile de la Giurgiu e neverosimilă. Doar 980 de suporteri!!! O singură echipă din Liga 1 stă mai prost decât Astra, e vorba despre Voluntari, care a avut, în medie, 700 de fani. În schimb, stadionul pe care Astra joacă acasă e unul dintre cel mai bine dotate din actuala Liga 1. Gazonul e perfect, iar arena e validată de UEFA inclusiv pentru meciurile din grupele cupelor europene.
Echipa-tip: Lazar - Graovac, Tamaș, Dima, Radunovici - Takayuki, Simion - Begue, Budescu, V. Gheorghe - Alibec
FCSB: 3,5 stele
1. Lotul - 5 stele
Becali a consumat multe milioane de euro ca să umple vestiarul cu cei mai buni fotbaliști din România. Internaționali de seniori și de tineret, străini dintre cel mai bine cotați în Liga 1. Și nu e vorba numai despre vedetele grupului, așa cum sunt Man și Coman! FCSB are și rezerve capabile să intre în echipă fără s-o subțieze. Moruțan, Nedelcu, Gnohere nu sunt siguri de locurile de titulari, deși au costat mult și sunt foarte bine plătiți.
Gigi a rezistat tentației de a vinde niște jucători, a acceptat să acopere găurile din buget cu banii lui, nu l-a sacrificat pe Man sau pe Coman ca să-și echilibreze finanțele. E convins că prețurile fotbaliștilor lui vor crește mult dacă va câștiga titlul și o să progreseze până în grupele Champions League. Petrescu, rivalul principal din campionat, recunoaște deschis: "FCSB are lotul cel mai bun. Echipa conține mulți tineri valoroși, deci are o marjă de creștere uriașă!".
2. Antrenorul - 2 stele
Bogdan Vintilă e o revelație, din perspectiva rezultatelor excelente pe care le-a înregistrat echipa din momentul în care a fost instalat el. Surpriza e legată de istoricul mărunt pe care-l avea fostul portar atunci când Becali îi oferise postul de "principal" în cel mai bogat club românesc. Demis de la Viitorul, de la Voluntari și de la Metaloglobus, Bogdan ajunsese la un nivel amator, pregătea copii într-un mic club din București. Pe FCSB a preluat-o din coada clasamentului și a readus-o în lupta pentru titlu. Fiindcă nu are CV de antrenor foarte bun și pentru că patronul controlează alcătuirea formulei de start și alege schimbările din timpul partidelor, puțini îi recunosc lui Vintilă meritele pentru victorii.
„El are totuși un merit clar, din moment ce lucrează zi de zi cu lotul. Echipa n-ar putea să arate bine dacă antrenamentele lui Vintilă nu ar fi bune", crede Ilie Dumitrescu. Restul sezonului va constitui un test și din acest motiv: va rămâne FCSB puternică și după primul stagiu de pregătire sub comanda antrenorului-surpriză sau abia de acum înainte se va simți lipsa unui tehnician real și echipa are să se prăbușească?
3. Financiar - 4 stele
FCSB rămâne cel mai bogat club românesc, deși de doi ani nu mai prinde grupele cupelor europene și a pierdut mai mult de 20 de milioane de euro din cauza eșecurilor din preliminarii. Becali continuă să injecteze sume mari în contul clubului, sigur că va recupera banii în anii următori din rezultate și din transferuri. Contabilitatea s-a clătinat un pic spre sfârșitul anului trecut, din cauza unei anchete a DNA.
Procurorii i-au pus sechestru pe conturi lui Becali, motiv pentru care FCSB n-a mai avut bani pentru salariile pe noiembrie și pe decembrie. Ca să amâne plățile, conducerea le-a propus multor jucători să semneze că acceptau să încaseze doar câte o mie de euro în lunile acelea și să recupereze diferența până la salariul complet în ianuarie 2020. A fost doar o criză de moment, FCSB continuă să plătească salarii mari și să dea banii la timp, nu a apărut în niciun moment vreo tensiune creată de lipsa banilor.
"Patrimoniul meu, bogăția mea principală o reprezintă jucătorii tineri din lot. Oricând pot să vând câțiva și să iau zeci de milioane de euro: Man, Coman, Moruțan vor face bani mulți de tot în viitor!"
Gigi Becali, patron FCSB
4. Suporteri - 3 stele
40,9 la sută dintre românii interesați de sport sunt suporteri ai FCSB. Acesta e rezultatul unui sondaj comandat de Gazetă și efectuat de GfK România, însă atmosfera de pe stadion nu mai e aceeași din anii în care echipa purta numele Steaua și-i atrăgea la meciuri pe fanii ultras, cei mai fideli și mai implicați, capabili să creeze o atmosferă care-i intimida pe oaspeți.
Nici când se adună lume multă pe stadion nu mai e Arena Națională un loc a cărui ostilitate să-i sperie pe adversari, din moment ce micuța galerie care le-a mai rămas roș-albaștrilor e mai mult una de Cupa Liceelor, nu are influența pe care o avea Armata Ultra în vremurile bune, în care toți steliștii credeau că echipa lor era aceasta care-i aparține lui Becali. Unii s-au mutat în "D", la CSA Steaua, alții doar și-au mai pierdut din pasiune, derutați de litigiile care le-au defectat clubul vechi pe care-l iubeau.
Peluza Nord revine alături de FCSB, după eliberarea lui Gheorghe Mustață, liderul facțiunii!
Echipa-tip: Bălgrădean - V. Crețu, Planici, I. Cristea, Panțâru - Oaidă, Ov. Popescu, Moruțan - Fl. Tănase - Man, Fl. Coman
CS Universitatea Craiova - 2,875 stele
1. Lotul - 3 stele
Dan Nistor are o valoare demonstrată și suficientă experiență. El completează un lot plin cu fotbaliști al căror talent grozav e mai des invocat decât arătat pe teren. Andrei Ivan, Mihăilă și Cicâldău nu au funcționat în campionat pe măsura imaginii excelente pe care o au. Mai ales Ivan e o dezamăgire, din moment ce clubul a plătit mai mult de un milion de euro ca să-l readucă de la Krasnodar, a fost cea mai mare investiție din istoria noii Universități și a marcat doar două goluri.
Mai sunt și alte probleme: apărarea e șubredă, Mihăilă e singurul jucător sub 21 de ani care poate fi folosit fără ca titularizarea lui să pară exagerată, ceilalți sunt mai mult de umplutură. Vlădoiu, Borța, Nițu, Baiaram au apărut în echipă doar datorită regulii U21, nici unul n-ar fi jucat în condițiile unei concurențe obișnuite.
2. Antrenorul - 1 stea
Mihai Rotaru a constatat că Papură nu era antrenorul potrivit și l-a schimbat cu Pițurcă. După plecarea lui Piți, Rotaru a aruncat la coșul de gunoi prima concluzie și l-a reinstalat pe "Papi", fost scouter în anii trecuți și apoi secund în scurtul mandat al lui Pițurcă. Patronul îl consideră pe Papură îndeajuns de priceput la fotbal ca să poată conduce echipa, numai că suporterii nu-l acceptă pe fostul fundaș, deși e una dintre gloriile istoriei de după '90 a Craiovei.
Fanii bănuiesc că fostul fundaș ar fi doar "un Vintilă" de la Craiova, adică un paravan în spatele căruia Rotaru ia toate deciziile importante. Corneliu n-a arătat nici că ar avea carisma necesară unui "principal", aparițiile televizate mai mult i-au făcut rău. Cu glume neinspirate, "Nu mă uit la meciuri că mă ia somnul", a devenit și mare subiect de glume, și un motiv de frustrare pentru galeria alb-albastră, care își dorea un tehnician consacrat.
3. Financiar - 3 stele și jumătate
Craiova e printre puținele cluburi stabile din România. A vândut bine în ultimii ani și astfel și-a asigurat un buget pe care nu l-a clătinat faptul că echipa nu a participat niciodată în grupele vreunei cupe europene. Clubul a confirmat recent că are bani, cu "afacerea Nistor".
Suma transferului n-a fost mare, 260.000 de euro, dar Universitatea va consuma aproape 900.000 de euro cu ex-dinamovistul, cu tot cu salariul și cu bonusurile din următorii trei ani și jumătate. Și e vorba despre un fotbalist de 31 de ani, greu de vândut mai departe, deci Rotaru și-a asumat ideea că l-a recrutat pe Nistor doar pentru rezultate, nu-și va putea recupera investiția cu o vânzare a mijlocașului-veteran.
„Pe lângă investițiile din prima echipă, pe care le știe toată lumea, clubul a consumat bani mulți și ca să creeze condiții pentru juniori, au fost create sau refăcute terenuri de antrenament. Iar cantonamentul din iarna asta a costat peste o sută de mii de euro!"
Sorin Cârțu, manager sportiv U Craiova
4. Suporteri - 4 stele
Echipa nouă beneficiază de o galerie puternică, deși unii dintre suporterii olteni mai cred că nu asta ar fi continuatoarea de drept a Universității lui Balaci și a lui Cămătaru. Justiția încă n-a precizat unde s-ar afla palmaresul vechii Craiove, cu toată istoria clubului. Până atunci, lumea va merge în continuare pe un stadion nou-nouț și va păstra atmosfera de club iubit, una tot mai rar întâlnită altundeva în România. Galeria e minunată sau periculoasă, în funcție de context.
Într-o serie cu rezultate bune, ultrașii alb-albaștri își poartă echipa pe valul de entuziasm. Când jocul nu merge și echipa pierde, lui Ivan și colegilor lui le e și mai greu să se descurce sub corul nemulțumirii, alimentat de faptul că orașul n-a mai văzut un titlu de campion de la începutul anilor '90 și s-a cam săturat să tot aștepte.
Echipa-tip: Pigliacelli - Vlădoiu, Bălașa, Ciosici, Bancu - Cicâldău, Mateiu, Nistor - A. Ivan, Koljici, Mihăilă
Cel mai bun „11” alcătuit cu jucători doar de la cele 4 echipe:
Arlauskis - Martic, Planic, Burcă, Bancu - Nistor - Man, Budescu, Coman - Omrani, Alibec