Articol de Alexandru Barbu - Publicat vineri, 14 februarie 2020 17:00
Foresta Suceava, formație care activează în Liga a 3-a din România, este subiectul unui scandal purtat între două tabere care au condus clubul în perioade diferite.
Farid Khallaf, Ion Lozovan și Gheorghe Negura au preluat Foresta, în mod oficial, pe 19 septembrie 2017, însă acest trio din fruntea clubului sucevean a fost destrămat repede, în martie 2018, când Farid a fost exclus.
Conflict de interese la Foresta?
Înainte de venirea celor 3, formația a fost controlată de Andrei Ciutac (președintele clubului), Ioan Ciutac (tatăl lui Andrei și secretarul primăriei Suceava) si Ion Lungu (primar al municipiului și vărul lui Ioan Ciutac). Voci din anturajul clubului spun că Farid, Lozovan și Negura ar fi achitat în sezonul 2017-2018 datorii în valoare de 800.000 de lei către Fisc și către foști și actuali angajați.
Apropiați ai formației din Moldova susțin că la meciul cu FCSB din „16”-imile Cupei României, disputat pe 27 octombrie 2016 și câștigat de „roș-albaștri”, scor 2-1, Foresta a încasat 300.000 de lei din bilete, iar această sumă nu ar fi figurat în bilanțul financiar.
Ioan Ciutac (secretarul primăriei Suceava, stânga), Andrei Ciutac (președintele Forestei, centru) și Ion Lungu (primarul municipiului Suceava, dreapta)
“Orice pentru ca fiul secretarului să fie din nou președinte”
Cei trei asociați au vrut să-l dea afară pe Andrei Ciutac, considerat responsabil pentru situația dificilă prin care trecea echipa moldoveană, însă s-ar fi lovit de opoziția Primăriei. Iar aceasta avea un cuvânt greu de spus în club, pentru că finanța gruparea moldavă, iar oameni din Primărie aveau legături strânse cu cei din club.
Parte din războiul cu noii asociați, cei din Primărie ar fi oprit finanțarea echipei și ar fi condiționat reluarea ei de revenirea lui Andrei în funcție. Oponenții fostei conduceri spun că din suma de 1 milion de lei pe care Foresta Suceava ar fi trebuit s-o primească de la Consiliul Local, doar 300.000 ar mai fi ajuns în conturile clubului, drept pedeapsă pentru înlăturarea președintelui, fiul secretarului.
O sursă apropiată tripletei Farid - Lozovan - Negura acuză faptul că investiția de la bugetul municipiului ar fi fost folosită în interes personal de către conducătorii Forestei în repetate rânduri. „Ei aveau foarte multe datorii la Fisc. Au terminat sezonul de Liga 2, 2017-2018, cum au putut și au retrogradat la final. Pentru ediția 2018-2019, Foresta a primit 1,5 milioane de lei de la Primărie, plus 400.000 de lei de la Consiliul Județean, o sumă uriașă pentru Liga 3. În acest timp, s-au făcut foarte multe facturi false pentru a se putea deconta banii. Au eșalonat datoria pe care o aveau pentru a putea finanța clubul, ceea ce este ilegal”, au declarat pentru GSP.RO surse implicate în conflict.
Andrei Ciutac, președintele Forestei: „Banii care au intrat în club s-au folosit exclusiv pentru bunul mers al lucrurilor”
Andrei Ciutac, președintele Forestei Suceava, a comentat informațiile pentru GSP.RO. El neagă vehement acuzațiile aduse conducerii moldovenilor.
„Decizia îndepărtării lui Khalaff a fost exclusiv a celorlalți 2 membri, Lozovan și Negura, Farid Khalaff fiind condamnat la 4 ani pentru evaziune fiscală, constituire de grup infracțional organizat și prezentare de documente neconforme la vamă. A fost dat în urmărire și a fugit în Maroc.
Aceste surse vor să distrugă clubul. În primul rând, datoriile au fost achitate doar de către Lozovan și Negura, nu de către Khalaff, care nu a fost niciodată președintele clubului. Într-un club, deciziile se iau cu majoritate de voturi, adică cu 2/3.
În ediția 2018-2019, s-au primit 800.000 de lei de la Primărie. Atât. 1,5 milioane de lei au fost încasați în actuala stagiune. Toți banii care au intrat în club s-au folosit exclusiv pentru bunul mers al lucrurilor, nu în interesul personal al cuiva. În plus, toți banii apar în acte, inclusiv cei de la meciul cu FCSB.
Nu există niciun conflict de interese. Foresta Suceava este o asociație de drept privat. Primăria și Consiliul Local Suceava finanțează clubul în baza Legii 350. Nu este sponsor al clubului. Echipa este finanțată parțial de la Primărie, cu banii de care are nevoie.
Tocmai Lozovan și Negura au votat excluderea lui Khalaff. Eu, în 2017, în vară, împreună cu ceilalți 2 membri fondatori, am ieșit din club și l-am cedat celor 3. Iar în octombrie mi-am dat demisia din funcția executivă cu care am rămas după ce am ieșit din club. În prezent, membrii clubului suntem eu, Lozovan și Negura” - Andrei Ciutac
Ulterior, clubul a emis un comunicat oficial prin care a dorit să aducă la cunoștință cititorilor mai multe precizări.
„Foresta Suceava dezminte categoric informațiile false cu privire la presupuse activități nelegale desfășurate de către clubul Foresta Suceava și publicate în articolul mai sus menționat.
Pentru o informare corectă a cititorilor, dorim să aducem câteva precizări esențiale care privesc istoria recentă și zbuciumată a acestui club sportiv, care se chinuie să supraviețuiască și să facă performanță, în ciuda intereselor unor persoane care doresc dispariția acestui club, persoane care susțin campanii mediatice pentru a pune în dificultate finanțatorii clubului:
- Există persoane direct interesate în distrugerea clubului Foresta Suceava, iar una dintre persoane o vom nominaliza, aceasta fiind Farid Khalaff. Pentru cei care nu cunosc această persoană, vom prezenta pe scurt, câteva date relevante despre domnia sa. Domnul Farid Khalaff a venit în cadrul clubului în vara anului 2017, nu a adus niciun ban pentru achitarea datoriilor, datoriile clubului fiind achitate de către Lozovan și Negura, domnul Farid doar cheltuind banii pe care acești finanțatori îi aduceau în cadrul clubului.
- Faptele domnului Farid Khalaff au fost investigate de către instituțiile îndriduite, iar în prezent, domnul Farid Khalaff este un fugar urmărit de către autoritățile române, dânsul fiind condamnat cu executare la 4 ani de închisoare pentru evaziune fiscală, constituire de grup infracțional organizat, prezentare de documente neconforme autorităților vamale, dânsul având și alte dosare penale în curs de cercetare.
- În martie 2018, domnul Lozovan și domnul Negura au decis excluderea domnului Farid Khalaff din cadrul Asociației pentru neonoraera obligațiilor asumate privind aportul de capital în cadrul clubului și pentru prejudiciul de imagine adus clubului prin cercetările penale în care domnul Khalaff era implicat la acea vreme, fapte care nu au fost aduse la cunoștința celorlalți parteneri finanțatori. Această decizie a aparținut în totalitate președintelui Consiliului Director Negura Gheorghe și vicepreședintelui Lozovan Ion.
- Domnul Ciutac Andrei, la care faceți referire în articol, a demisionat din cadrul clubului Foresta în 4 octombrie 2017, dânsul revenind în club abia în urma excluderii domnului Farid Khalaff, respectiv în luna martie 2018, această decizie fiind luată exclusiv de către cei doi membri ai Consiliului Director, Lozovan Ion și Negura Gheorghe
«După decizia excluderii domnului Farid Khallaf, de către consiliu director de la acea vreme, am fost contactat de către finanțatori pentru a reveni în cadrul clubului. Faptul că în articolul publicat «sursa» a precizat că au existat presiuni pentru revenirea mea în cadrul clubului este total neadevărat, iar astfel de acuze trebuie însoțite de probe și nu prin simple declarații date în umbra anonimatului! De asemenea, presupusul conflict de interese la care faceți referire nu există și nici nu a existat, clubul ACS Foresta Suceava fiind un club de drept privat, fiind finanțat de către autoritățile locale în baza legii 350/2005. În altă ordine de idei, sumele prezentate de către «sursă» ca fiind primite de către club în sezonul 2018-2019 sunt incorecte. Singura finanțare pe care ACS Foresta Suceava a primit-o în acest sezon a fost de 800.000 de lei de la Primăria și Consiliul Local Suceava», a declarat Ciutac Andrei, președintele executiv al Clubului Forestsa Suceava.
Clubul Foresta Suceava neagă cu vehemență afirmația aceleiași «surse», care susține că banii au fost folosiți în alte scopuri decât cele pentru care au fost alocați. Subliniem faptul că fiecare leu intrat în acest club a fost folosit exclusiv pentru buna desfășurare a activităților.
De asemenea, solicităm publicației GSP să probeze toate informațiile vehiculate cu documente care să ateste cele publicate, în caz contrar ne rezervăm dreptul să acționăm publicația în instanță pentru prejudiciile aduse.
Clubul Foresta Suceava își desfășoară activitatea în mod transparent, cu respectarea deplină a legilor care guvernează acest domeniu, subliniind faptul că performanțele în sport obținute de către Clubul Foresta Suceava sunt recunoscute atât de către fanii acestui sport, cât și de cele peste 20 de societăți private de renume care sponsorizează și fac posibilă dezvoltarea acestui club. Rugăm totodată fanii Clubului Foresta Suceava să aibă în continuare încredere în noi și îi asigurăm de faptul că depunem toate eforturile de avansare în Liga a doua de Fotbal în cursul anului 2020” - Biroul de Comunicare ACS Foresta Suceava
citește și:
Presa internațională vuiește după ce România - Kosovo a fost abandonat: „Haos!”