Articol de GSP - Publicat sambata, 14 martie 2020 19:03
Președintele Klaus Iohannis (60 de ani) a declarat că România va intra în stare de urgență începând din 16 martie, din cauza epidemiei de coronavirus.
- Până în acest moment, au fost confirmate oficial 109 persoane infectate în România, iar cifra este în curs de actualizare
„Am decis să decretez stare de urgenţă la începutul săptămânii vitoare”, a spus preşedintele azi.
„Această stare de urgență va face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei. În acest fel, Guvernul va avea posibilitatea să aloce mai mulți bani domeniului sănătății, mai mulți bani pentru medicamente, mai mulți bani pentru aparatura medicală absolut necesară. În același fel, această situație va permite să se realizeze achiziții într-un timp foarte scurt, cu proceduri simplificate, punând astfel la dispoziția Guvernului toate instrumentele necesare pentru a gestiona în modul cel mai eficient criza generată de coronavirus” a mai spus Klaus Iohannis.
Ce înseamnă starea de urgență:
Potrivit Constituţiei României, Articolul 93, intitulat Măsuri excepţionale, preşedintele României instituie starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia.
Starea de urgență e o măsură excepțională, care se instituie în cazuri determinate de apariția unor pericole grave la adresa siguranței naționale, pentru prevenirea, limitarea și înlăturarea urmărilor unor dezastre, informează Libertatea.
Starea de urgență se instituie pe o perioadă de cel mult 30 de zile.
- Pe durata stării de asediu și a stării de urgență, proporțional cu gravitatea situației ce a determinat instituirea acestora și numai dacă este necesar, poate fi restrâns exercițiul unor drepturi sau libertăți fundamentale înscrise în Constituție, cu acordul ministrului justiției.
Pe durata stării de urgență, se pot lua următoarele măsuri:
- aplicarea de către autoritățile militare a măsurilor prevăzute în planurile aprobate conform dispozițiilor prezentei ordonanțe de urgență și ale decretului de instituire
- organizarea și asigurarea cu prioritate a transporturilor pentru nevoile forțelor destinate apărării
- închiderea frontierei de stat, în întregime sau în zona în care a fost instituită starea de urgență, intensificarea controlului la punctele de trecere a frontierei care rămân deschise, precum și a pazei și supravegherii frontierei pe toată lungimea sa
Pe durata stării de urgență, instituită în temeiul art. 3 lit. b), autoritățile și instituțiile publice, agenții economici și populația sunt obligați să aplice și să respecte prevederile legale speciale pe domeniu, precum și măsurile dispuse de autoritățile competente.