Articol de Justin Gafiuc - Publicat duminica, 12 aprilie 2020 14:07
Șeful lui Poli Iași, Ciprian Paraschiv, lansează un discurs virulent la adresa LPF și a președintelui Gino Iorgulescu, acuzând că LPF nu se implică în sprijinul cluburilor în mijlocul crizei COVID-19.
Mâine e o teleconferință LPF – Liga 1 - AFAN pe tema reluării sezonului și a celor 35% de jucători din prima ligă care-și termină contractele la 30 iunie.
În această situație sunt 155 de fotbaliști din prima ligă din circa 400 de jucători, ceea ce înseamnă că va trebui gestionată situația a peste 35% dintre combatanții din L1!
„Din considerente de fair-play, ar trebui găsită o variantă pentru ca echipele să încheie campionatele cu aceeași jucători folosiți pe parcurs. Dar, în acest moment, singura opțiune legală e să existe negocieri între părți, iar fiecare fotbalist să accepte sub semnătură prelungirea pe o lună”, spune șeful AFAN, Emilian Hulubei.
Paraschiv: „Vino, frate, cu un draft de notificare!”
Președintele lui Poli Iași, Ciprian Paraschiv, va fi unul dintre cei prezenți la reuniunea online. Și, înaintea convorbirilor, lansează un discurs virulent la adresa LPF și a lipsei de implicare a instituției vizavi de gestionarea crizei la nivelul formațiilor din L1:
„Este foarte bine că vom discuta, nu de alta, dar până acum m-am simțit ca un club lăsat în bătaia vântului. Înțeleg că Liga nu are un fond de solidaritate, de risc, ce ar fi fost bun pentru situația actuală.
Dar, când îți cer, vino, frate, și ajută-mă cu un draft de notificare pentru prestatorii de activitate sportivă, pentru șomaj tehnic și suspendare de activitate. Decizia și responsabilitatea e tot a mea, dar ajută-mă, că eu sunt un club mic și nu-mi permit o armată de angajați la departamentul juridic sau la resurse umane”.
Paraschiv: „O fi fericit să rămână doar șapte echipe”
Continuă apoi discursul referitor la situația fotbaliștilor rămași în suspans la 30 iunie:
„Găsiți, fraților, o soluție! Discutați cu FRF, cu AFAN, cu MTS, cu Ministerul Muncii sau cu NASA și găsiți o modalitate de prelungire automată a contractelor până la finalul ediției.
Avem un exemplu de penalitate sportivă în RSTJF pentru copiii de 16 ani, cu acel drept de preempțiune. Nu spun că asta e neapărat soluția, dar găsiți variante!”.
Se îndreaptă direct și către președintele LPF, Gino Iorgulescu, ale cărui ultime luni au fost marcate la nivel personal de accidentul rutier produs de fiul său, Mario, care a ucis un om după ce a condus nebunește un bolid, fiind beat și drogat, după cum au constatat autoritățile.
„Ferească Dumnezeu de așa problemă! Cu toții avem copii care reprezintă cel mai frumos lucru în viața noastră, dar domnule președinte al Ligii, 14 proști te-au votat ca să-i ajuți și să-i reprezinți în astfel de situații, iar tu nu te sinchisești să trimiți un mail, să dai un telefon sau măcar un mesaj!
Să întrebi și tu: «Măi, oameni buni! Cum vă descurcați? Că eu îmi iau salariul în continuare și mie mi-e bine!». Sau poate o fi fericit să rămână doar șapte echipe care să-l voteze când se apropie iar momentul de vânzare a drepturilor TV!”.
Situație disperată: 16 jucători + antrenorii la final de contract!
Poli Iași se numără printre cele mai afectate echipe din L1 în materie de jucători la final de contract pe 30 iunie. E vorba despre 16 fotbaliști, mulți dintre ei oameni de bază în trupa lui Rednic:
Cristea, Grădinaru, D. Rusu, Klimavicius, Mihalache, Frăsinescu, Luckassen, Horșia, Habibou, Târnovanu, S. Șerban, A. Radu, Bourama, Longher, Bădic și Omoh. Moldovenii ar mai avea doar 11 oameni disponibili după 30 iunie, doar Passaglia și de Iriondo fiind printre numele importante. Chiar și antrenorilor Mircea Rednic și Costel Pană le expiră înțelegerile pe 30 iunie!
„Cum să nu mă enervez când văd că n-am niciun sprijin de la LPF în această criză, în timp ce eu studiez Dreptul Muncii, port discuții cu cei pe care-i știu la UEFA și mă întorc la 8 seara de la birou, pentru că suntem în moarte clinică și fotbalul se duce de râpă?"
E clar că, fără acordul părților, nu se poate opera prelungire la acest moment pentru finalul de campionat. Ce ne facem dacă jucătorii nu mai vor să joace până la sfârșitul actualei ediții? Sau dacă îți cer să le prelungești contractele încă 20 de ani?” - Ciprian Paraschiv, președinte Poli Iași
Ce variante există pentru Liga 1:
- - reluarea sezonului pe 13 iunie, cu posibilitatea de a se încheia relaxat până la finalul lui iulie;
- - repornirea după 13 iunie, la date incerte, cu varianta ca play-off-ul și play-out-ul să fie împărțit în grupe de 3, respectiv 4 echipe, apoi cu semifinale și finală pentru stabilirea ierarhiei finale;
- - "înghețarea" campionatului, cu riscul ca UEFA să nu înscrie echipe din România în ediția viitoare a cupelor europene.
Ce recomandă FIFA
- - când un contract/împrumut expiră la finalul sezonului, perioada va fi extinsă până la noua dată a finalului de sezon
- - dacă sezoanele sau datele de înregistrare se suprapun, cu excepția unui acord între părţi, prioritate va avea clubul care trebuie să termine sezonul cu lotul intact (exemplu: Bălgrădean a semnat deja cu CFR Cluj, dar va rămâne jucătorul FCSB până la finalul sezonului extins)
- - dacă părțile nu se înțeleg și cazurile ajung la FIFA, factorii luați în considerare pentru soluții echilibrate vor fi: existența unui demers real din partea clubului de a ajunge la o înțelegere cu jucătorii / situația financiară a clubului / proporționalitatea oricărei ajustări aduse contractelor / situația venitului net al jucătorilor după orice ajustare a contractului / echitate în tratarea jucătorilor
VIDEO. Medicilor, asistentelor, infirmierelor și întregului personal medical: RESPECT!
Citește și alte știri despre Liga 1:
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”