SPORTURI  »  HANDBAL  »  REMEMBER

Povestea stelistului vândut nemților de către comuniști! Cum a acceptat Ceaușescu + „Voiam să mă angajez în fabrică și să-mi cumpăr părinții”

Hansi, în centru, cu flori, după cîștigarea titlului național în Germania cu VfL Gummersbach
Hansi, în centru, cu flori, după cîștigarea titlului național în Germania cu VfL Gummersbach

Articol de - Publicat duminica, 17 mai 2020 16:26

Hansi Schmidt a câştigat cu Steaua un titlu național la handbal, iar la 21 de ani a decis să evadeze din cantonamentul „naţionalei" de tineret. Statul român l-a condamnat la 10 ani de puşcărie, dar nemţii au plătit pentru libertatea sa şi a familiei sale.

  • GSP.RO publică în premieră online povestea stelistului Hansi Schimdt, vândut nemților de comuniști. Textul a apărut inițial doar în varianta printată a Gazetei Sporturilor, în mai 2014. 

500.000 de persoane, majoritatea sași și evrei, au fost vândute de România în perioada comunismului, iar preţul pentru fiecare om era cuprins între 3.000 şi 50.000 de dolari. De aici porneşte cazul descoperit de echipa emisiunii „În premieră" de la Antena 3. Reporterul Denisa Morariu l-a găsit în Germania, în 2014, pe handbalistul Hans-Günther „Hansi" Schmidt. 

Născut la Teremia Mare, în judeţul Timiş, a debutat la juniorii Ştiinţei Timişoara, unde a câştigat primul titlu de campion naţional. Fiind cel mai promiţător handbalist al bănăţenilor, a ajuns la Steaua, unde a cucerit campionatul în 1963, primul din istoria echipei.

Evadarea din cantonament

Un an mai târziu, cu ocazia unui turneu internaţional de handbal unde participa cu echipa naţională de tineret în Koln, Schmidt a evadat din cantonament cu complicitatea a doi colegi. 

„Am jucat meciurile din Hamburg, Essen, Reinhausen şi Koln. Nu am dormit deloc de emoţie în tot acest timp. Turneul s-a încheiat la Koln, atunci când am şi fugit! Am întrebat pe cineva, care îmi era fan, dacă a venit cu maşina şi mi-a răspuns că da. I-am spus «S-ar putea să am nevoie de tine!». Am plecat imediat şi m-a dus la periferie, la un hotel, pentru că nu aveam bani. Dimineaţă pe la ora 6-7 a venit cineva din Hamburg cu contractul meu şi mi-a spus doar atât: «Strânge-ţi repede lucrurile, detectivii sunt pe urmele tale!»". 

„Voiam să-mi cumpăr părinţii din România!"

Imediat după ce-a fugit din cantonamentul echipei naţionale, a ajuns la VfL Gummersbach, echipă la care a trăit cele mai bune momente ale carierei. A câştigat de 7 ori campionatul de handbal în Germania, a fost de 5 ori golgeterul competiţiei şi a ridicat de 4 ori Liga Campionilor!

Dar Hansi Schmidt mai avea o mare problemă: familia lui rămăsese în România! „Plănuiam să renunţ la handbal, să mă angajez într-o fabrică şi să-mi cumpăr părinţii! Voiam să dau eu bani, să nu mai apelez la statul german", a spus fostul handbalist, ajuns acum la 77 de ani.

Statul german i-a încredințat cazul lui Klaus Kinkel, avocat şi viitor preşedinte al Serviciilor Germane de Informaţii. Acesta s-a ocupat personal de aducerea părinţilor lui în Germania. „Au fost luni în care Kinkel mă suna săptămânal, până într-o zi cînd mi-a spus: «Domnule Schmidt, n-o să te mai sun. De acum problema dumneavoastră e problema mea!»", povestește Hansi.

Kinkel a apelat atunci la avocatul Heinz Gunter Husch, care era la acea vreme negociatorul RFG. Reporterii Antenei 3 au reuşit să se întâlnească şi să vorbească cu Husch, iar acesta a spus că a fost cel mai greu de negociat şi cel mai scump dosar de cumpărare din cariera sa.

Ultimul acord de la Ceauşescu

„Schmidt era şi locotenent în Armata Română. A fost condamnat la închisoare 10 ani, iar partea română s-a opus emigrării părinţilor lui. Mi s-a spus tot timpul că acest caz nu poate fi rezolvat! Aşa că s-a făcut o ofertă suplimentară: dotarea unui cabinet stomatologic cu tehnică de vârf. Dar nici asta nu a fost suficient, iar pentru rezolvarea acestui caz a fost nevoie de o amnistie. După 22 de runde de negocieri, mi s-a spus că doar Ceauşescu personal trebuie să hotărască decizia. La următoarea negociere, mi s-a spus că părinţii lui Hansi au voie să emigreze!", a declarat Husch.

Hansi trăieşte în localitatea Gummersbach, la 50 de kilometri de Koln. S-a pensionat în 2006, nu a vrut să fie antrenor şi a rămas un simplu spectator al sportului pe care l-a iubit atît de mult.

 „Germania avea o datorie de 20 de milioane de mărci către România pentru cumpărarea de oameni, dar din cauza Revoluţiei şi după împuşcarea lui Ceauşescu toţi banii au rămas în conturile Germaniei"
Heinz Gunter Husch, avocat 

„Handbalul era pe atunci cel mai bun produs de export al ţării. România era campioană mondială atât la fete, cât şi la băieţi, iar eu eram ca un diamant neşlefuit. Spun mereu că nu aş fi ajuns un jucător atât de bun dacă n-aş fi avut sânge balcanic"

Hans-Günther Schmidt

1.066 de goluria reuşit Hansi să înscrie în 173 de meciuri pe care le-a jucat în campionatul naţional de handbal al Germaniei

18este numărul meciurilor pe care le-a jucat pentru echipa naţională a României şi 98 pentru reprezentativa nemţilor

Citește și: 

EXCLUSIV „«Ce p...a mă-sii, tu eşti miliţian, ce să ne facă ăştia?»” » Dumitru Dragomir, interviu fabulos: ce banc i-a spus dictatorului Ceaușescu și cum s-a ridicat din sărăcia cruntă în care a crescut

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Unii cu leul, alții cu tigrul » Detalii inedite la plecarea FCSB în Antalya: două fețe noi în lot și 5 absenți + Ce versuri și-a scris Adi Șut pe valiză
Superliga
Unii cu leul, alții cu tigrul » Detalii inedite la plecarea FCSB în Antalya: două fețe noi în lot și 5 absenți + Ce versuri și-a scris Adi Șut pe valiză
Puștiul-minune deplasat de FCSB în Antalya: are numai 15 ani și este fiul unui fost jucător de prima ligă
Superliga
Puștiul-minune deplasat de FCSB în Antalya: are numai 15 ani și este fiul unui fost jucător de prima ligă
Feblețea lui Mircea Lucescu a intrat în vizorul celor de la FCSB » Când s-ar putea face mutarea
Superliga
Feblețea lui Mircea Lucescu a intrat în vizorul celor de la FCSB » Când s-ar putea face mutarea

Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”

Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”


Comentarii (5)
582479145243185
Dan Duran  •  18 Mai 2020, 04:02

Deci statul Roman vroia sa recupereze investitia facuta. Ne este nerezonabil, exceptand cazurile de reunificare a familiei cu un membru plecat legal. Dar si in zilele de azi, ca sa transferi un jucator trebuie sa platesti. Nemtii pana la urma nu au platit, dici l-au pacalit pe Ceausescu. Cine a fost mai hoţ deci?

traian_v
traian_v  •  18 Mai 2020, 01:31

De acord cu valoarea DE ATUNCI a handbalului romanesc. Ma indoiesc ca serviciile secrete ale RFG s-au implicat. Un sportiv care a ales sa fuga, asa cum au facut Marcel Raducanu sau Septimiu Campeanu (chiar daca acesta din urma din alte motive). Avantajul de a fi etnic german nu era de neglijat, ca si in cazul multor altora.

446194735563038
Cony Nick  •  17 Mai 2020, 19:44

scuza-ti ...nu am înteles termenul de stelistul vândut nemtiilor... cum sa-l vânda când el era deja cu echipa Steua în Germania ... si a fugit din cantonament fara ca Ceausescu sa i-a banii de la nemtii...

Vezi toate comentariile (5)
Comentează