Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat joi, 21 mai 2020 21:32
Bugetul de stat pierde 70 de milioane de euro lunar în urma închiderii caselor de pariuri terestre și a cazinourilor.
De pe 17 martie casele de pariuri terestre, agențiile Loteriei Române, cazinourile și sălile de jocuri de noroc s-au închis. În ultima perioadă au existat mai multe discuții între reprezentanții acestei industrii și cei ai Guvernului privind redeschiderea acestora, însă totul a fost amânat cel puțin până pe 15 iunie.
Casele de pariuri rămân închise: „45.000 de angajați sunt în pericol! Vor să deschidem pe 15 iunie”
Sorin Constantinescu, consilier al Guvernului României în domeniul jocurilor de noroc, a explicat: "Efectele economice sunt teribile. Sunt foarte mulți organizatori care își pun problema dacă mai au fonduri să redeschidă. Dacă se dă drumul la restaurante, cum estimează Guvernul, în jurul datei de 15 iunie, și având în vedere că și jocurile au fost închise în aceeași perioadă cu restaurantele, se presupune că s-ar da drumul și la industria de jocuri tot atunci".
Cele trei luni în care agențiile de pariuri stradale și restul sălilor cu jocuri de noroc au fost închise au produs o gaură imensă la bugetul statului. "E o industrie care are 45.000 de angajați, aflați acum în șomaj tehnic plătit de Guvern. E o povară și pentru Guvern. În plus, nu se duc bani la buget în această perioadă. Fiecare lună de ținut jocurile închise înseamnă pierderi de 60-70 de milioane de euro", a declarat Constantinescu pentru cazino365.ro.
"E faliment curat!"
Dacă pentru casele de pariuri și agențiile loto regulile ce trebuie respectate sunt relativ simplu de bifat, situația se schimbă atunci când vorbim de cazinouri. "Nu ai cum să pui la masa de ruletă un client la un metru și jumătate pentru că mai vin doi clienți la masă. Având în vedere că o masă costă 5.000 de euro pe lună taxă fixă, e imposibil să îți poți recupera banii pe care îi plătești. E faliment curat! La păcănele poți să pui plexiglas între aparate. La mese, ca să pui plexiglas, sunt costuri uriașe. Te costă 200-300 de euro pe masă", a mai spus reprezentantul Executivului.
"În această perioadă, companiile organizatoare de jocuri de noroc au continuat să înregistreze cheltuieli, atât pentru protejarea angajaților, în care s-a investit intens anterior, cât și pentru menținerea locațiilor de joc, din perspectiva chiriilor și a celorlalte cheltuieli de întreținere ori pentru unele taxe care nu au fost suspendate"
Liviu Popovici, președintele Romanian Bookmakers
"Sunt săli mici în care nu ai loc să pui aparatele la un metru și jumătate unul de celălalt. Dacă închizi un aparat din două, asta înseamnă că taxa pe aparat se dublează, va fi de 8.000 de euro pe an, ceea ce e imposibil de plătit. Industria intră în faliment. Nimeni nu poate să plătească un număr de aparate dublu față de cel cu care funcționează"
Sorin Constantinescu, consilier al Guvernului României
Competiție fantomă pentru pariuri pe timp de COVID-19: „E o nebunie ce se întâmplă! Suntem în carantină”
Citește mai multe știri despre pariuri:
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”