Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat miercuri, 12 august 2020 20:02 / Actualizat miercuri, 12 august 2020 21:46
Gheorghe Falcă, fostul primar al Aradului și inițiatorul noului stadion "Francisc Neuman", explică întârzierea finalizării arenei: „Tragedia din clubul bucureștean a obligat constructorul să refacă schițele și să respecte noile condiții impuse de ISU, mai ales în privința acoperișului stadionului. Totul a fost decalat”.
UTA a făcut o solicitare către LPF pentru a disputa în deplasare meciul din prima etapă, cerere care are în spate dorința clubului ca meciul de debut, de acasă, în Liga 1, să fie găzduit de noua arenă de 5 stele din Arad. Care, deși e finalizată din perspectiva construcției și a finisajelor, nu are în acest moment toate avizele de funcționare, inclusiv pe cele din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență.
Au trecut 6 ani de la startul lucrărilor
Cum e totuși posibil ca un stadion a cărui construcție a început în toamna lui 2014 și care, la acel moment, era anunțat că va fi terminat în toamna lui 2019, să nu fie funcțional chiar și la un an depășire a termenului de predare? Mai ales că Arena Națională, cu o capacitate de peste 4 ori mai mare, a fost ridicată în doar 3 ani!!!
Gazeta Sporturilor a dorit să afle chiar de la cel ce a demarat acest proiect, al unui stadion nou în Arad. Gheorghe Falcă, primar la momentul în care a inițiat construcția arenei, dar care a renunțat la fotoliul de edil al Aradului în iunie 2019, pentru a deveni europarlamentar.
"Aproape că am modificat tot ce fusese proiectat inițial la acoperiș"
"De ce a durat atât de mult? E simplu de explicat și poate așa oamenii vor înțelege exact situația. În 2014 s-au început lucrările, dar în toamna lui 2015 s-a întâmplat tragedia din clubul Colectiv, din București. Știți că după acea nenorocire, ISU a schimbat multe dintre normele care trebuie îndeplinite pentru construcții de acest gen, mai ales cele care presupun și acoperiș.
Atunci, am fost nevoiți să reproiectăm stadionul, tocmai ca să ne pliem pe noile condiții. Normal că a durat toată procedura, iar cel mai mult de lucru a fost la zona de acoperiș, unde a fost nevoie de mai multă încărcătură, repet, de altă proiectare! Aproape că am modificat tot ce fusese proiectat inițial la acoperiș. Din acest motiv a întârziat atât de mult finalizarea arenei", a declarat Falcă.
FRF l-a inspectat deja, se așteaptă avizul ISU
Totuși, fostul edil aduce și vești bune pentru UTA. "S-a început procesul de avizare din partea ISU. Din ceea ce știu, până pe 21-22 august ar trebui să se primească avizul fiindcă toată documentația a fost depusă. S-au făcut și verificările preliminare, iar cei de la Federația Română de Fotbal au venit pentru a omologa stadionul", a declarat Falcă. A doua etapă din Liga 1, în care UTA va juca pe teren propriu, va avea loc în intervalul 28-31 august, iar echipa antrenată de Laszlo Balint speră ca atunci să joace pe noua arenă.
Ce s-a întâmplat în "cazul Colectiv"
Pe 30 octombrie 2015, un imens incendiu a izbucnit în clubul Colectiv, situat în centrul Bucureștiului. Conform anchetatorilor, focul a fost provocat de artificiile folosite în interior în timpul unui concert. În urma acelui incendiu, au decedat nu mai puțin de 64 de persoane, iar alte 185 au avut nevoie de spitalizare, multe dintre acestea rămânând cu sechele fizice și psihice. A fost considerat cel mai grav incendiu produs în România într-un club de noapte și cel mai grav accident din România după 1989.
"Știți care este marea mea mândrie? Că acest stadion a fost construit de administrația locală, adică de Primăria Arad. Nu știu ce alt stadion din țară mai este în această situație, poate cel din Ploiești, restul au fost construite de Compania Națională de Investiții"
- Gheorghe Falcă, fost primar Arad, actual europarlamentar PNL
14 milioane de euroa costat noul stadion din Arad, care va avea o capacitate de 12.500 de locuri, toate acoperite
1,4 milioane de euro de la Primărie
Fostul primar al Aradului, Gheorghe Falcă, a explicat și modul în care autoritatea locală susține financiar echipa de fotbal. "Noi, ca Primărie, am ajutat clubul cam de 6-7 ani. Am făcut-o prin intermediul unui ONG, susținut de Primărie. Din ce bani alocăm se suportă cheltuielile de funcționare și activitate sportivă și o parte chiar din cheltuielile de salarizare. Se bugetează suma către UTA, via acel ONG, de două ori pe an, iar în ultimul an în care am fost eu suma a depășit 1 milion de euro. În acest moment, cred că se ajunge undeva în jur de 1,4 milioane de euro anual", a spus Falcă pentru GSP.
Pe lângă acești bani, UTA se va mai baza pe cel puțin 1,2 milioane de euro din drepturile TV, iar restul până la 3 milioane de euro, cât urmează să fie bugetul pentru sezonul 2020-2021, ar fi completat de sponsorizări.
15 ania fost Gheorghe Falcă primar în Arad, între iunie 2004 și iunie 2019; a câștigat de 4 ori alegerile de la Primărie
Revine în Liga 1 după 12 ani
UTA a fost ultima dată pe prima scenă în sezonul 2007-2008, când a terminat pe locul 17 și a retrogradat, pe parcursul acelui campionat pe banca arădenilor fiind nu mai puțin de 5 antrenori: Lăcătuș, R. Nagy, Marin Barbu, Gabi Stan și Ionuț Chirilă. După 6 ani în liga secundă, UTA a retrogradat, dar a stat un singur sezon în Liga a 3-a. Apoi a fost extrem de aproape de promovarea în Liga 1. A disputat baraje în 2016 și 2017, dar le-a pierdut, mai întâi în fața Voluntariului, apoi împotriva rivalei tradiționale, Poli Timișoara.
Citește și alte știri despre UTA:
EXCLUSIV Cerere inedită către LPF! Un club din Liga 1 vrea să joace prima etapă în deplasare
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”