Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat miercuri, 09 septembrie 2020 08:20 / Actualizat miercuri, 09 septembrie 2020 08:22
Puțini jucători din națională mai lucraseră cu Mirel Rădoi, doar aceia pe care el i-a avut și la „tineret”. Cei care nu s-au mai antrenat sub comanda lui au rămas impresionați: „Chiar e foarte tare! E corect, direct și foarte curajos!”.
Rădoi a debutat cu un rezultat slab, 1-1 acasă cu Irlanda de Nord, și cu unul excelent, 3-2 în Austria. România a devenit lider în grupa în care se mai află și Norvegia. În afara punctelor din clasament, noul selecționer a mai câștigat ceva ce nu e ușor de măsurat, dar îi va folosi în partidele viitoare: fotbaliști cu care până acum nu avusese contact au ajuns să-l respecte și să-l considere un antrenor grozav și un tip de încredere, cu care se poate vorbi.
Cum a izbutit Mirel să le creeze impresia aceasta?
El a păstrat stilul de comunicare foarte direct pe care îl folosise și la naționala sub 21 de ani. S-a mirat într-o conferință de presă: „Jucătorii nu sunt la fel de deschiși în discuții cum erau aceia de la tineret". În trecut avea sub comandă niște copii, tricolorii seniori se comportă diferit, dar și ei au simțit că selecționerul nu le ascundea nimic, că nu-i bârfea.
„Murim de inimă până aflăm care joacă și care nu”
Le-a ascuns ceva, de fapt: formula de start. I-a anunțat care erau titularii doar cu trei ore înaintea jocului cu Irlanda de Nord, apoi a procedat la fel la meciul cu Austria! „Murim de inimă până aflăm care joacă și care nu! Nu dă semne clare nici în antrenamente, ca să ne prindem cum o să fie echipa de start. Abia dibuiești câțiva titulari din ceea ce se petrece în antrenament. Dar el e foarte tare! E direct și e corect. Probabil că a învățat de la Olăroiu de-a lungul timpului, că e prea bun! Ia toată presiunea asupra lui, ajungem să credem că noi n-o să avem nici o vină dacă pierdem", povestește unul dintre fotbaliști.
Rădoi a urmărit să-i țină pe toți în priză în felul acesta, să nu se relaxeze nimeni cu gândul că oricum nu are să joace, deci n-ar mai avea motive să se antreneze foarte serios. Există și antrenori care arată clar care sunt titularii, cu multe zile înaintea partidelor. Mai ales cei din generația veche procedau așa.
Deși avea meci tocmai duminica, Hizo alegea titularii de lunea și îi antrena separat. Rezervele știute nu mai aveau nici un motiv să caute să impresioneze, din moment ce statutul lor era decis.
„Eu sunt vinovat, colegii voștri nu au vină!"
Mirel Rădoi i-a uimit pe jucători înaintea partidei cu Irlanda de Nord. A anunțat care erau titularii și oamenii care aveau să înceapă jocul au ieșit pe teren. Apoi Rădoi a mers în vestiar și le-a transmis rezervelor: „Nu trebuie să fiți supărați pe colegii voștri care joacă. Dacă vi se pare ceva nedrept, spuneți-mi mie! Ei nu au nicio vină că sunt titulari, numai eu pot să fiu vinovatul".
Rădoi știe însă să fie și dur: "Am stabilit câteva reguli. Cine nu le respectă e atenționat. Prima oară! A doua oară vine pe bancă, lângă noi. A treia oară nu o să mai facă parte din echipa națională".
Așa i-a convins să respecte regulile și pe Florinel Coman, și pe Alibec, care au alergat în Austria așa cum nu fac în niciun meci din campionat. Maxim, un fotbalist exclusiv pentru atac, a acceptat fără să crâcnească să devină fundaș dreapta spre final, când România proteja avantajul.
Selecționerul a încheiat etapa din Liga Națiunilor cu o promisiune și cu încă un gest care i-a "mișcat" pe jucători. La despărțire, a mulțumit fiecăruia pentru prezența la lot și pentru efort: "Mersi că m-ai ajutat! Ne vedem la meciurile viitoare!".
VIDEO. „Tricolorii” au sărbătorit victoria cu Austria
L-a inventat pe Crețu
Lui Rădoi i-a ieșit un pariu surprinzător în meciurile acestea, cu Irlanda de Nord și cu Austria: Alexandru Crețu. Fotbalistul fost la Poli Iași joacă în Slovenia de trei ani și jumătate. A mers întâi la Omlimpija Ljubljana, apoi a trecut la campioana Maribor. La campioana Maribor a adunat 57 de partide și un gol în două sezoane.
Contra îl avea pe Crețu pe lista lui de scouting, l-a urmărit în câteva meciuri pe parcursul unui an și a stabilit că nu avea nevoie de el, nu l-a convocat. Rădoi i-a oferit șansa asta și chiar l-a folosit în ambele partide din Liga Națiunilor, l-a trimis pe teren pe parcursul jocului cu Irlanda de Nord și l-a avut titular cu Austria. Crețu a fost excelent în al doilea meci.
„Vii cu scuze zilnic?"
Rădoi a prezentat, în conferința de presă de după meciul cu Austria, scuze pentru jucătorii convocați și nefolosiți în aceste două meciuri. Ionuț Chirilă a comentat la GSP Live afirmația selecționerului:
„Cum e asta? Un antrenor prezintă scuze în fiecare etapă? Că se întâmplă mereu să rămână unii pe dinafară! Trebuie să renunțe la servilismul acesta și să-și asume deciziile! Și să nu mai spună "când câștigăm e meritul jucătorilor, când pierd e vina mea"! Și jucătorii, și antrenorul sunt judecați împreună, au merite sau vină!".
Rădoi a rulat trei sisteme
Fotbaliștii au fost surprinși și de curajul lui Rădoi. România a jucat împotriva Irlandei de Nord într-un sistem ciudat, un 4-1-3-2 cu patru mijlocași ofensivi: Cicâldău, Stanciu, Hagi, Maxim. A trecut în 4-3-3 la începutul meciului cu Islanda și a terminat partida într-un ultradefensiv 5-4-1. Ajunsese de la o extremă la alta, de la ofensivă totală la apărare cu toată echipa! Selecționerul a recunoscut după victoria din Austria că și el fusese surprins de randament: "Nu am exersat 5-4-1 decât din vorbe, în discuțiile pe care le-am avut. Bine că a funcționat!".
Citește și alte știri despre echipa națională a României:
Analiză GSP, după Austria - România 2-3 » Avem curajul să ne asumăm că poate acesta e drumul corect?
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”