INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  POVESTE

Povestea lui Biri Biri, jucătorul care are și în prezent un fan club dedicat la Sevilla: cum s-a făcut un an vânzător de haine în plină carieră

Foto: futbolretro.es
Foto: futbolretro.es

Articol de - Publicat marti, 24 noiembrie 2020 21:59 / Actualizat marti, 24 noiembrie 2020 23:20

Alhaji Momodo Njie, mai cunoscut sub numele Biri Biri, a fost primul jucător profesionist de fotbal din Gambia și primul jucător de culoare din lotul Sevillei, echipa în a cărui istorie a intrat.

Jucătorul african a fost activ în perioada 1965-1986, oscilând între echipe din țara lui natală și Europa. Anii lui de glorie au fost între 1973-1978, perioadă în care a evoluat la FC Sevilla.

Anterior, el și-a făcut junioratul și a evoluat la Augustinians, în țara natală, de unde în 1970 a ajuns la Derby County, în Anglia, la o probă. Nu a prins nici măcar un meci la echipa britanică și s-a întors în Gambia, la Wallidan Banjul.

După două sezoane a fost cumpărat de echipa daneză B 1901, în prezent redenumită Nykøbing FC, club la care a fost observat de spanioli. Ibericii l-au cumpărat, iar Biri Biri nu a dezamăgit.

I l-au furat pe Biri Biri rivalei Betis Sevilla

Cum a ajuns, însă, la Sevilla? Clubul spaniol era antrenat de legendarul Ernst Happel, iar tehnicianul nu prea avea încredere în această mutare. Totuși, transferul a fost făcut doar pentru a-l sufla pe jucător rivalilor de la Betis Sevilla, echipa concitadină care îl observase prima pe Biri Biri și intenționa să îl cumpere.

Primul său an în Spania nu a fost unul spectaculos. Reușise să împartă și galeria: o parte îl aprecia, alta îl contesta. Abia după plecarea lui Ernst Happel și sub comanda noului antrenor Roque Olsen, Biri Biri a avut șansa să joace constant și evoluțiile lui au început să îi confirme calitatea.

A fost momentul în care și-a câștigat toți fanii Sevillei, suporteri care au și fondat un fan-club „Brigadas Norte Biri Biri”, club care există și în prezent cu denumirea: „Biris Norte”.

A lucrat un an ca vânzător de haine în plină carieră

Deși suporterii îi apreciau tehnica și evoluțiile din teren, fotbalistul nu era, însă, prea apreciat de antrenori și conducere din cauza plecărilor sale dese în Gambia, a întârzierilor, precum și a neînțelegerilor în privința salariului. 

Din acest motiv, în sezonul 1976/1977 a renunțat să mai joace la Sevilla și și-a căutat alt angajament. Voia să plece în Franța, la Marseille, însă transferul a picat. A fost primit de Anderlecht, în probe, însă și aici s-au împotmolit negocierile, așa că s-a întors la Sevilla.

Pentru că nici la echipa andaluză situația nu era mai bună, a fugit în Gambia, cu gândul să renunțe la fotbal și a început să lucreze în afacerea familiei, ca vânzător de haine. Avea să revină în Spania abia în sezonul următor, suporterii dorind să îl vadă din nou pe teren. 

Conducerea a cedat și i-a oferit un salariu mai mare, iar Biri Biri s-a revanșat, fiind unul dintre cei mai buni jucători ai echipei: a fost principalul pasator și a reușit să îl facă golgeter pe argentinianul Hector Horacio Scotta. În total, în anii petrecuți la Sevilla, Biri Biri a adunat 99 de prezențe și 32 de goluri.

Finalul de carieră și l-a petrecut în Danemarca, la Herfølge Boldklub și în țara natală, la Wallidan Banjul. Și-a pus ghetele în cui abia la vârsta de 39 de ani, în țara sa natală râmănând consacrat drept cel mai bun fotbalist din istorie. S-a stins din viață în această vară, la vârsta de 72 de ani. 

Citește și alte articole despre fotbaliști:

Detalii neștiute despre vedeta momentului » Haaland e fiu de fotbalist și e fan Leeds: „Visul meu e să câștig Premier League cu ei”

Fascinanta poveste a lui Van Dijk, olandezul care aproape a ajuns Balon de Aur: refuzat de Willem II, la un pas să își piardă viața

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
România – Japonia 1-2, în turneul final al BJK Cup » Echipa României, eliminată de la primul duel: Niculescu și Ruse au cedat la dublu
Tenis
România – Japonia 1-2, în turneul final al BJK Cup » Echipa României, eliminată de la primul duel: Niculescu și Ruse au cedat la dublu
Mircea Lucescu a ales între Bîrligea și Drăguș » A anunțat titularul cu Kosovo
Nationala
Mircea Lucescu a ales între Bîrligea și Drăguș » A anunțat titularul cu Kosovo
Fostul patron din Liga 1 se implică la Corvinul Hunedoara!
Liga 2
Fostul patron din Liga 1 se implică la Corvinul Hunedoara!

Dan Negru, interviu EXCLUSIV: „Femeia avea coșciugul copilului pregătit, nu uit niciodată ce a făcut Becali” » De la Hagi la Iosif Sava sau o ofertă politică: „Mi-au propus Primăria Timișoarei, mă uitam după camere TV”

Daniel Oprița, singurul antrenor invincibil din primele două ligi, s-a destăinuit în Gazeta: „Dacă tot n-avem drept de promovare, le-am spus un lucru” + „Sportiv, Steaua a mers cu același nucleu până în Liga 1”


Comentarii (1)
belane
belane  •  25 Noiembrie 2020, 16:06

FC Sevilla pana la performantele din ultimii 20 de ani nu avea deloc reputatia europeana pe care o are astazi. Un singur titlu in istorie si 3 cupe ale Spaniei, toate cucerite in perioada romantica a fenomenului. Evident ca nu-s de neglijat dar in acea perioada a anilor'70 Sevilla se afla intr-o mediocritate continua. Pai in cele 4 sezoane ale fenomenalului, colosalului, hipertalentatului gambian, ca ne-ati inebunit de cap la cate articole ati tradus despre el de parca frate, pana si Frederic Kanoute e mic copil pe langa Mimi Mimi asta si Kanoute chiar a facut ceva performante cu Sevilla, asta asa ca o paranteza, prin urmare ideea e ca intre "anii de glorie" 1973-1978 Sevilla a jucat vreo 2 sezoane prin divizia secunda cu tot cu africanul lor celest.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează