Articol de Marian Ursescu - Publicat marti, 15 decembrie 2020 13:10 / Actualizat marti, 15 decembrie 2020 14:14
România-Olanda se joacă azi. Olanda nu mai are șanse la semifinale. După 6 turnee finale în care au prins careul de ași, „lalelele” nu mai intră în lupta pentru medalii. Lorena Ostase, cea mai bună româncă de la Euro 2020, nu va juca azi!
Olanda nu a mai fost, la Campionatul European de handbal feminin din 2020, echipa strălucitoare de la ultimele turnee finale. Formația pregătită de francezul Emmanuel Mayonnade, care anul trecut, în Japonia, câștiga titlul mondial, și-a pierdut „capul" parcă odată cu accidentarea liderului ei, centrul Estavana Polman. MVP-ul Mondialului japonez, Estavana a suferit o ruptură de ligamente la echipa sa de club, Team Esbjerg, și ratează tot sezonul.
Olanda a bătut România de două ori la Euro de handbal feminin din 2018
România a jucat de două ori cu Olanda la Europeanul de acum doi ani, din Franța. O dată în grupă și o dată în finala mică. De fiecare dată au câștigat adversarele: 24-29, respectiv 20-24. În finală, România a jucat fără Neagu atunci, starul "tricolorelor" accidentându-se în disputa cu Ungaria. Demn de remarcat că Olanda mizează an de an pe același nucleu de jucătoare. 13 din handbalistele campioane mondiale în Japonia sunt și acum în lot.
Toate jucătoarele Olandei sunt în afara țării
Olanda are o strategie bine pusă la punct în handbalul feminin. Crește tinere jucătoare în centrele de formare finanțate de federație și apoi, când acestea ajung la vârsta senioratului, le transferă la cluburi din afara Olandei. Germania și Danemarca sunt țările unde evoluează cele mai multe olandeze.
Din lotul de acum, câte 5 olandeze joacă în campionatele din Danemarca și Germania, 3 în Ungaria, 2 în Franța și una în România (Martine Smeets). În general, olandezele joacă la echipe foarte puternice, de Liga Campionilor, având avantajul că nu au salarii foarte mari și dau un randament excelent.
Multă experiență
Lotul Oranje de la Euro 2020 are o medie de vârstă de 25,6 ani, mai puțin decât România (26,4 ani). Cu toate acestea, batavele au infinit mai multă experiență internațională. Olandezele au o medie a selecțiilor la echipa națională de 93,8 selecții, față de românce care au 33,7 selecții. 9 jucătoare din lotul Olandei evoluează la echipe de Liga Campionilor, pe când la România joacă doar 3!
Medaliile Olandei
Mondiale
2015 argint
2017 bronz
2019 aur
Europene
2016 argint
2018 bronz
CITEŞTE MAI MULTE ŞTIRI DIN HANDBAL:
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”