Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat miercuri, 16 decembrie 2020 08:35 / Actualizat miercuri, 16 decembrie 2020 10:03
Toni Petrea (45 de ani) și Corneliu Papură (47), antrenorii care luptă pentru primul loc, nu adună împreună meciuri cât un sezon întreg. Chiar și așa, echipele lor sunt primele în clasament și vor lupta vineri pentru fotoliul de lider.
- CS U Craiova și FCSB se vor înfrunta vineri, 18 decembrie, de la ora 20:30. Meciul va putea fi urmărit în format liveTEXT pe GSP.ro;
Concurența pentru câștigarea campionatului are doi actori principali neașteptați, antrenori pe care nu îi validează CV-uri de top. Dimpotrivă, Anton Petrea și Corneliu Papură sunt niște începători ca „principali” în prima ligă.
Olteanul a stat pe bancă în 22 de partide din Liga 1, tehnicianul de la FCSB a bifat 15 meciuri. Împreună, ei nu adună meciuri pentru un sezon întreg! O stagiune completă, cu participarea în play-off, presupune disputarea a 40 de jocuri.
Petrea și-a petrecut aproape toată cariera ca secund al lui Reghecampf, pe care l-a asistat din 2011, când se aflau împreună la Snagov. A devenit A1 direct la FCSB, în iulie, când Becali l-a instalat în locul lui Bogdan Vintilă.
Papură și Petrea, „principali” sau secunzi?
Papură a mai fost numărul 1 la Slatina, în ligile inferioare, și la „satelitul” Craiovei. El a alternat meseria de antrenor cu aceea de scouter. E un om de încredere al patronului Craiovei, Mihai Rotaru, și a fost mereu consultat înaintea achizițiilor pe care le-au perfectat alb-albaștrii.
Ca antrenor a îndeplinit întotdeauna un rol de interimar, între demiterea unui tehnician și angajarea altuia. Nici acum nu este antrenor „plin”, fiindcă Rotaru a negociat cu Walter Zenga și mai caută soluții pentru ocuparea băncii.
Ca și în cazul lui Petrea, există bănuiala că Papură constituie o soluție convenabilă pentru Rotaru, deoarece poate să-l influențeze mai mult decât îi influența pe alți „principali” pe care i-a mai angajat. Becali aprobă echipa inițială și operează schimbările din timpul partidelor și sunt surse care susțin că patronul Craiovei este și el tentat de un astfel de comportament.
Petrea și Papură, diferență mare ca jucători
Petrea și Papură au cariere asemănătoare ca antrenori, submediocre, dar ca fotbaliști sunt ușor de diferențiat. Olteanul a fost unul dintre cei mai buni fundași centrali din campionat la începutul anilor '90 și a făcut parte din lotul de la Campionatul Mondial din 1994.
La doi ani după CM a fost cumpărat de Rennes, pentru care a evoluat timp de trei ani. Petrea a fost un fotbalist de ligi inferioare, cea mai bună perioadă a lui a înregistrat-o atunci când era căpitan la Rapid II, „satelitul” giuleștenilor. Mijlocaș defensiv, Toni nu a excelat niciodată ca jucător.
Liga 1, cucerită doar de nume mari
Dacă Papură sau Petrea ar deveni campion, succesul ar răsturna tradiția din campionat. În anii recenți, titlul a fost câștigat doar de către antrenori consacrați, nume cunoscute în meseria aceasta. Reghecampf a luat trofeul de două ori, Gâlcă l-a câștigat o dată. Au urmat Șumudică, Hagi și Petrescu, încoronat de trei ori.
Dintre ei, doar Gâlcă nu avusese o carieră importantă ca antrenor, dar beneficia de numele de jucător fost în Generația de Aur, un internațional important. Și el condusese, ca „principal”, loturi de juniori, de tineret.
11 victorii şi 4 înfrângeriîn Liga 1 a adunat Petrea ca antrenor al FCSB-ului. El a fost numit pe 15 iulie şi a câştigat Cupa României chiar la primul meci pe banca roş-albaştrilor
12 victorii,2 remize şi 7 înfrângeri în Liga 1 a adunat Papură ca antrenor al Craiovei. El se află la al treilea mandat de interimar pe banca Universităţii şi a strâns 6 meciuri în Europa League
VIDEO. Totul despre CS U Craiova - FCSB
Citește mai multe știri din Liga 1:
Valeriu Iftime, despre Olimpiu Moruțan: „A ratat vreo 2-3 sezoane”
Presa internațională vuiește după ce România - Kosovo a fost abandonat: „Haos!”