INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  RETRO GSP

34 de ani de la cel mai scandalos „Balon de Aur”: Belanov pe 1, Duckadam abia pe 8-9!

Igor Belanov (stânga) și Helmut Duckadam +22   FOTO
Igor Belanov (stânga) și Helmut Duckadam

Articol de , - Publicat miercuri, 30 decembrie 2020 10:49 / Actualizat miercuri, 30 decembrie 2020 11:06

Pe 30 decembrie 1986, France Football anunța noul „Balon de Aur” al Europei, iar numele acestuia a șocat lumea fotbalului: Igor Belanov! Atacantul lui Dinamo Kiev nu era neapărat un fotbalist slab, dar în niciun caz de valoarea celor înaintea cărora a fost plasat în clasamentul final publicat de revista din Hexagon.

În mod normal, „Balonul” anului 1986 trebuia să fie Diego Maradona, autor al unui Mondial fantastic. Însă în acea perioadă erau luați în calcul numai jucătorii europeni, astfel că superstarul argentinian n-a putut fi răsplătit după ce a câștigat aproape de unul singur trofeul suprem.

Presiuni politice?

Astfel s-a ajuns ca Belanov să fie alesul celor de la France Football. O alegere pe cât de surprinzătoare, pe atât de contestată. S-au făcut speculații că decizia ar fi avut substrat politic, după ce sovieticii s-au plâns că sunt mereu defavorizați în lupta cu „putredul” Occident.

În favoarea lui Igor au existat, e adevărat, câteva argumente solide. În acel an, el a cucerit campionatul în URSS și Cupa Cupelor cu formația de club, iar cu naționala a marcat 4 goluri la turneul final al CM din Mexic. Unde „Sbornaia” lui Lobanovski n-a învins totuși decât adversari mediocri, precum Canada și Ungaria, și n-a putut depăși pragul „optimilor”.

+17 FOTO

Gary și Emilio, rezultate peste Igor

Performanțele lui Belanov n-au fost nici pe departe unicat. Marii învinși din acel sezon, Gary Lineker și Emilio Butragueño, au avut „cifre” măcar la fel de bune. 

Cu 6 reușite, Lineker a fost golgheterul Campionatului Mondial, pe care l-a părăsit înfrânt doar de "mâna lui Dumnezeu”. În plus, în acea vară a prins un transfer la Barcelona, la capătul unei stagiuni formidabile în tricoul lui Everton, cu care a pierdut „la mustață” titlul în fața lui Liverpool. A fost și cel mai bun marcator în prima ligă engleză, 30 de goluri în 41 de apariții.

La rândul său, Butragueño a dat 5 goluri cu reprezentativa Spaniei în Mexic. Cu Real, a luat campionatul în Spania și Cupa UEFA, a doua competiție continentală ca valoare, după CCE.

Duckadam: „Nu speram...”

Dar cel mai nedreptățit a fost Helmut Duckadam. Legendarul goalkeeper s-a clasat abia pe locurile 8-9, la egalitate cu Van Basten, deși pe 7 mai intrase în istoria fotbalului cu cele 4 penalty-uri apărate în finala Cupei Campionilor Europeni!

„Sincer, n-am visat niciodată că pot lua eu «Balonul de Aur», chiar dacă izbutisem ceva nemaiîntâlnit până atunci. Am fost mulțumit că am fost în primii 10, alături de niște nume uriașe”, mărturisea eroul de la Sevilla pentru Gazetă, cu prilejul unui megainterviu acordat când a împlinit 60 de ani.

+17 FOTO

„Duckadam trebuia să fie pe podium”

Injustiția a fost remarcată și de jurnaliștii de la oldschoolpanini.com, care în 2015 notau: „Înaintea lui Belanov, pe podium trebuia să fie Zavarov, decarul lui Dinamo Kiev și cel în jurul căruia s-a construit marea echipă a lui Lobanovski. Un alt jucător care merita să se regăsească printre primii 3 este Duckadam, portarul Stelei Bucureşti. 

Sigur, nu a jucat la Cupa Mondială, însă în acel an a reuşit cea mai mare realizare individuală din istoria Cupei Campionilor Europeni. El a fost cel care a parat toate şuturile Barcelonei în finală, dăruind cupa clubului său, în ceea ce a reprezentat una dintre cele mai mari performanţe din istoria cupelor continentale”.

Cei de la oldschoolpanini.com au alcătuit și un Top 3 personal, în care Helmut a fost văzut pe poziția secundă: 1. Butragueño, 2. Duckadam, 3. Zavarov.

Belanov, arestat în Germania

Nici cariera ulterioară a lui Belanov n-a confirmat „Balonul” din '86. În '89, el a prins un transfer la Borussia Mönchengladbach, dar în Bundesliga nu numai că n-a impresionat, 4 goluri înscrise în două sezoane!, ba a provocat și un scandal uriaș. În '91, el a fost arestat după ce s-au găsit asupra sa hainele furate de soție dintr-un magazin, motiv pentru care i s-a reziliat pe loc angajamentul!

Deși avea doar 31 de ani, Igor n-a prins niciun contract mai acătării, astfel că s-a mulțumit să evolueze în divizia a doua germană, la Eintracht Braunschweig. Absolut nimic notabil în 4 stagiuni, motiv pentru care s-a întors în Ucraina. Un an la Cernomoreț Odesa, încă unul la Mariupol, apoi a spus adio carierei de jucător. O carieră decentă, pe alocuri chiar excelentă, însă departe de ce ar fi trebuit să reprezinte un „Balon de Aur”.

Top 15 Ballon d'Or 1986

1. Igor Belanov (Uniunea Sovietică, Dinamo Kiev)84p
2. Gary Lineker (Anglia, Everton/Barcelona)62
3. Emilio Butragueño (Spania, Real Madrid)59
4-5. Manuel Amoros (Franța, AS Monaco)22
Preben Elkjær Larsen (Danemarca, Hellas Verona)22
6-7. Ian Rush (Țara Galilor, Liverpool)20
Aleksandr Zavarov (Uniunea Sovietică, Dinamo Kiev)20
8-9. Helmut Duckadam (România, Steaua București)10
Marco van Basten (Olanda, Ajax Amsterdam)10
10. Alessandro Altobelli (Italia, Inter Milano)9
11-12. Jean-Marie Pfaff (Belgia, Bayern Munchen)8
Michel Platini (Franța, Juventus)8
13-14. Jan Ceulemans (Belgia, FC Brugge)7
Søren Lerby (Danemarca, AS Monaco)7
15. Morten Olsen (Danemarca, Anderlecht/FC Köln)6

3 fotbaliștidin Uniunea Sovietică au cucerit „Balonul de Aur”: Lev Iașin în '63, Oleg Blohin în '75 și Igor Belanov în '86

3 jucătoride origine ucraineană au câștigat „Balonul de Aur”: Oleg Blohin în '75, Igor Belanov în '86 și Andrei Șevcenko în 2004

6 „Baloane de Aur”are Leo Messi, record absolut: 2009, 2010, 2011, 2012, 2015 și 2019. Pe 2 e Cristiano Ronaldo, cu 5 trofee (2008, 2013, 2014, 2016 și 2017)

Steaua l-a bătut în '87

La nici două luni după ce a primit „Balonul”, Belanov și colegii săi de la Dinamo Kiev au disputat Supercupa Europei, cu Steaua. Pe 24 februarie 1987, la Monte Carlo, bucureștenii s-au impus cu 1-0, gol Hagi (44'). Dacă Duckadam a absentat, fiind accidentat, Igor a fost titular. A dezamăgit și a sfârșit prin a fi înlocuit cu Mihailicenko (51').

+17 FOTO

Citește mai multe materiale RETRO:

25 decembrie - 48 de ani de la publicarea unui interviu antologic » Piști Covaci despre Cruyff: „Luminile din baruri întunecă mintea în fața porții adverse!”

22 decembrie - „Pele" al Craiovei Maxima împlinește azi 68 de ani » De ce nu are niciun meci la națională: „Lucescu venea cu oamenii lui de la Hunedoara!"

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Prim-ministrul Marcel Ciolacu reacționează dur, la 48h de la scandalul din România - Kosovo: „Inacceptabil ce face! Îi spun direct și clar premierului lor”
Nationala
Prim-ministrul Marcel Ciolacu reacționează dur, la 48h de la scandalul din România - Kosovo: „Inacceptabil ce face! Îi spun direct și clar premierului lor”
Gianni Infantino, președintele FIFA, indignat de scandalul săptămânii din fotbalul mondial » Cere măsuri: „Nu e loc pentru așa ceva!”
Campionate
Gianni Infantino, președintele FIFA, indignat de scandalul săptămânii din fotbalul mondial » Cere măsuri: „Nu e loc pentru așa ceva!”
Prim-ministrul din Kosovo, întâlnire de gradul ZERO cu jucătorii, la două zile de la meciul cu România: „S-a umplut paharul!”
Nationala
Prim-ministrul din Kosovo, întâlnire de gradul ZERO cu jucătorii, la două zile de la meciul cu România: „S-a umplut paharul!”

Scene REVOLTĂTOARE! Haosul a continuat și la conferință » Kosovarii au sărit la bătaie, cu Mircea Lucescu la 3 metri distanță: „Să vă fie rușine!”

Presa internațională vuiește după ce România - Kosovo a fost abandonat: „Haos!”


Comentarii (33)
radumatei
radumatei  •  31 Decembrie 2020, 01:00

A ajuns GSP să-i citeze pe marii „jurnaliști” de la oldschoolpanini, un blog care publică poze cu fotbaliști de-acum o sută de ani găsite prin cataloagele cu stickere. Ce să-ți spun, niște somități în domeniu. Cît despre Duckadam, categoric că e o performanță incontestabilă să aperi 4 penalty-uri într-un meci, dar altfel tipul a fost un portar mediocru. Balonul de Aur se dă totuși pentru pu'in mai mult de-atat

dubluv
dubluv  •  30 Decembrie 2020, 18:16
Postat de matserban pe 30 Decembrie 2020, 16:54

S-or fi dat 10 goluri si pe aranjamente la Rodion si Mateut, dar fata de azi, cand din 40 d egoluri ale lui Immobile 15 sunt din penalty, atunci din 40 nu erau din penalty deloc (le interzicea Lucescu). Asa ca erau mai meritorii

nu doar Camataru si Mateut au furat goluri pentru a primi celebrele ghete, pe lista trisorilor mai sunt si Dudu Georgescu, Piturca si Hagi.

matserban
matserban  •  30 Decembrie 2020, 16:54
Postat de nelu_faget pe 30 Decembrie 2020, 12:03

După ce dinamoviștii au furat gheata de aur, românii au fost priviți ca niște paria în domeniul fotbalului

S-or fi dat 10 goluri si pe aranjamente la Rodion si Mateut, dar fata de azi, cand din 40 d egoluri ale lui Immobile 15 sunt din penalty, atunci din 40 nu erau din penalty deloc (le interzicea Lucescu). Asa ca erau mai meritorii

Vezi toate comentariile (33)
Comentează