Articol de Vlad Nedelea - Publicat duminica, 10 ianuarie 2021 21:55 / Actualizat duminica, 10 ianuarie 2021 22:38
Pandemia de coronavirus a lovit în plin și fotbalul, iar cluburile supraviețuiesc tot mai greu. Laszlo Dioszegi, patron la Sepsi, explică în cifre, fără perdea, cum „gospodărește” partea financiară a unui club atipic în România, care plătește la zi salariile fotbaliștilor.
- Ungurii au realizat investiții imense în fotbal din 2011 până în prezent. Analiza celor 2 miliarde de euro pompate în sportul rege poate fi citită AICI;
- Guvernul de la Budapesta a investit din 2013 până în prezent circa 75 de milioane de euro în cele 10 proiecte transfrontaliere, construite în zone cu etnici maghiari din România, Croația, Slovacia, Slovenia și Ucraina.
- Dintre vecini, doar Austria nu are, deocamdată, o Academie finanțată direct de Budapesta. În România, Csikszereda și Sepsi sunt capetele de pod ale proiectului, iar al treilea pilon se construiește acum la Satu Mare.
- Domnule Dioszegi, ne confruntăm de mai bine de jumătate de an cu o pandemie, cum e la fotbal?
- Nici nu știu dacă putem vorbi despre fotbal. Consider că e doar o joacă, se întâlnesc 22 de oameni maturi și joacă pentru o minge. Unde nu-s fani nu mai putem vorbi despre fotbal. E mare păcat, deși suntem conștienți că trebuie să jucăm. Nu mai e ce a fost. De fapt, toată viața noastră s-a schimbat.
- Cum arată bugetul lui Sepsi față de 2019?
- Anul trecut a fost fructuos pentru noi, inclusiv la nivel financiar. Anul acesta suntem cam la 60% din ce a fost în 2019. Dacă va fi așa, vom fi foarte bucuroși. Din păcate, pandemia a întors firmele pe dos. Sunt companii care au reziliat contractul motivând că atât timp cât există această problemă nu mai pot sponsoriza echipa.
- Și cum vă descurcați?
- Norocul nostru a fost că am reușit să economisim ceva bani. Acum ne mai ajutăm de acei bani ca să ne facem treburile. Bine că am avut acel profit și din ce a rămas am folosit acum. Consider că la Sepsi e însă o stabilitate din acest punct de vedere. Cu ce căciulă avem, cu aia spunem bună ziua.
Laszlo Dioszegi: „250.000 euro pierduți din bilete”
- Nu sunt nici fani, câți bani pierdeți din bilete?
- Noi am scos 200.000 de euro din bilete anul trecut, bani pe care acum îi pierdem. Poate chiar 250.000. E o sumă foarte bună pentru oricine.
- E și un fan shop, închis și el?
- Nu, nu! Magazinul e deschis în fiecare zi de la 15:00 la 18:00. Vă dați seama că veniturile de acolo sunt egale cu zero acum. Dacă lumea nu mai vine la meciuri, la fotbal, nu mai vine nici să cumpere tricouri, fulare sau geci. Oricum din acest segment nu scoți bani. Aici dacă ești pe zero este bine. Faci acest fan shop pentru suporteri, nu pentru profit.
- Cum au decurs discuţiile cu sponsorii?
- A fost foarte greu. Nici nu prea am putut lua legătura. Nu-i ușor să intri într-o bancă mare, cum e OTP, cât timp e pandemia. Am mai discutat la telefon, iar ei vor sponsoriza și anul acesta echipa noastră, dar cu o sumă mult mai mică. Anul trecut, spre exemplu, ne dădeau 300.000 de euro, acum ne mai dau doar 70.000.
- Cât se mai poate supravieţui în această situaţie?
- Sper din toată inima că se va termina nebunia asta în mai anul viitor. Dacă nu se schimbă nimic, nu văd cum să mai poată supraviețui cineva. Chiar am citit recent că sunt mari probleme și în liga a 2-a engleză. Dacă și ei au probleme cu banii... Dacă nu revenim la normal, vor fi mari probleme, asta dacă nu cumva jucătorii vor accepta să joace pe salarii de doar 20-30% din ce au acum. Altfel multe cluburi intră în faliment.
Laszlo Dioszegi: „Să nu apară COVID-20”
- Credeţi că vor ajunge jucătorii să renunţe la bani?
- Și jucătorii își vor da seama că această situație e globală. Dacă vor continua lucrurile în această direcție, nu e bine. Sunt însă optimist și cred că vom scăpa de Covid-19. Bine, sper să nu apară Covid-20, altfel vor fi probleme.
- Câți sponsori mai aveți?
- Am avut cam 10-12 sponsori anul trecut, acum mai avem 8 sau 9. Am pierdut din sponsorii locali, care ce-i drept nu contribuiau cu o sumă mare. Însă orice sponsor plecat este o pierdere.
- Se poate vorbi de vreunul nou?
- De când a început pandemia nici nu putem merge la sponsori. Nu mi-e frică, dar vă dați seama că firmele vor zice din start că n-avem ce discuta când sunt probleme interne și la ei. Ce să se mai uite și spre fotbal?
- Vreun plan pentru 2021?
- Țelul meu este să vindem numele stadionului cel nou la un sponsor mare. Nimeni n-a venit să ne întrebe despre asta încă. E adevărat, nici stadionul nu-i gata, deci timp mai este. Sunt optimist că vom avea și spectatori. O arenă nouă atrage, vom avea cam 6.000-7.000 de oameni. Practic se vor dubla și veniturile din bilete.
- De ce nu vedem la Sepsi o casă de pariuri printre sponsori?
- Sincer vă zic, eu mereu am urât un lucru. Meciurile trebuie să se termine pe teren. Sunt adeptul jocurilor curate, așa voi fi cât timp voi fi la Sepsi. Mie nu mi se pare un lucru ieșit din comun să ai sponsor o casă de pariuri. Însă nu ăsta este țelul nostru. Dacă reușim să ne menținem fără, atunci eu zic că-i mai bine așa. Să stăm deoparte.
- Cât înseamnă drepturile TV din bugetul total?
- Anul trecut drepturile TV erau 40% din bugetul lui Sepsi. Însă anul acesta vor reprezenta 50% din buget.
- Cât vă costă lunar testările, măștile și dezinfectanții?
- În acest moment cheltuim cam 2.000 de euro pentru o testare. Într-o lună avem două testări la echipa mare. Dar avem și echipa a 2-a, plus U17 și U19. N-am făcut un calcul, dar cred că ajungem la 10.000 de euro, adică 120.000 de euro într-un an.
Aveam 3.500 de fani cam la fiecare meci. La cum arată arena noastră de acum, stadionul era aproape plin la acest număr de fani. Atmosfera era frumoasă. Acest club a fost fondat pentru spectatori, nu pentru mine sau jucători.
Nivelul nu va scădea mult în 6-9 luni de acum înainte pentru că sunt contractele în derulare. Dar vă zic 100% că anul viitor, dacă nu revenim la o economie normală, fotbalul va suferi foarte tare - Laszlo Dioszegi
Citește mai multe știri din Liga 1:
Gabi Iancu, gata să plece de la Viitorul! Mircea Rednic a dezvăluit oferta: „E din România”
Analiză. CS U Craiova n-are mână bună la transferuri iarna » Multe dezamăgiri, o singură excepție