Articol de Costin Ștucan - Publicat vineri, 05 februarie 2021 13:21 / Actualizat vineri, 05 februarie 2021 14:17
Președintele primul club din cariera lui Octavian Popescu, marele talent de la FCSB, a povestit în direct la GSP Live ascensiunea copilului din satul Nucet, rupt la 12 ani neîmpliniți de familie și venit să facă fotbal într-un oraș imens, necunoscut lui.
Octavian Popescu este noua senzație a fotbalului românesc. La 18 ani și o lună, a înscris deja în prima ligă și are șase pase decisive.
În plus, în acest sezon, prin driblingurile și pasele lui de efect a creat alte zeci de ocazii de gol pe care colegii săi le-au ratat.
Transferat la FCSB în vara lui 2020, după ce a mai fost legitimat sub formă de împrumut la CSU Craiova și Rapid, Popescu a fost descoperit de profesorul Marius Rotaru de la reputata școală de fotbal din Nucet, în aprilie 2014. Mihai Badea, fostul președinte de la clubul Regal Sport - finanțat de Claudiu Florică - povestește cum l-a recrutat de la Nucet pe actualul atacant de la FCSB:
„Tatăl meu e pasionat de fotbalul de copii și juniori. Se ducea la turnee și m-a sunat la un moment dat: «Băi băiatule, vezi că e un zecar senzațional la Nucet senzațional!». Prima mea reacție a fost: «Du-te, bă, de aici cu Nucetul tău!». Dar peste câteva zile, la același turneu de la Buftea, m-am dus și eu și echipa Nucetului juca în spatele meu. M-am întors și am întrebat: Care e, mă, decarul ăsta bun?. Au ridicat mâna copiii: «Eu, eu, eu!» Așa l-am remarcat pe Tavi. Avea 11 ani.
Înainte de a-l recruta, Regal Sport a organizat un meci amical, de probă, în care l-a introdus pe Popescu. Puștiul firav a luat ochii: „Înainte de a-l lua, l-am luat într-o probă să vedem cum se descurcă. A venit împreună cu Pirciu, care e și el la FCSB, dar care încă n-a făcut pasul la echipa mare. Mi-aduc aminte cuvintele antrenorului nostru, Radu Gabriel: «Dacă vine la noi, Tavi va crește valoarea echipei cu 50 la sută. Are o inteligență fotbalistică așa cum nu am mai văzut!». Făcea lucruri în meciuri pe care nu i le spunea nimeni, avea o șmecherie de fotbalist pur sânge”.
Sunt mândru când văd că toată lumea îl laudă. I-am scris ieri, comunicăm pe mesaje. I-am zis că sunt tare mândru de ce i se întâmplă în momentul ăsta. Eram convins că va ajunge aici.
- Mihai Badea, fost președinte Regal Sport, primul club din cariera lui Popescu
Octavian Popescu, portret făcut de Mihai Badea: „E cuminte ca o fată”
Originar din Nucet, Octavian Popescu a avut câteva luni dificile după mutarea în București. Badea povestește că după vizitele pe care le făcea acasă, jucătorul ar fi vrut pur și simplu să nu se mai urce în tren să mai vină în Capitală.
„E cuminte ca o fată. Când discută cu cineva e sfios. Provine dintr-o familie cu frica lui Dumnezeu. Mai are patru frați acasă. Trei fete și un băiat. N-a dus lipsă de nimic în copilărie. Singura problemă era că e plecat de lângă familie. I-am oferit cazare la un liceu, Mihai I din Giulești, cu care am făcut un parteneriat. Aveam două bucătărese pentru copii, mâncau trei mese pe zi. Mă ocupam și de activitatea lor școlară. La început, l-am simțit pe Tavi că îi era greu. Avea momente în care era trist, stăteam mult de vorbă cu el. Mă putea suna la orice oră din zi și din noapte. Mă sunau copiii și la 11 noaptea: «Domnu’ Badea, nu avem aia, domnu’ Badea, nu mă lasă să dorm!». Erau 24 de copii la internat”.
Badea spune că adaptarea și ascensiunea puștiului au fost facilitate de părinții acestuia. Tatăl său, fost fundaș lateral la ligile inferioare, și mama sa, de care Octavian Popescu e extrem de atașat, „au avut răbdare și încredere, am discutat foarte mult cu ei. În fotbalul de copii și juniori trebuie să ai răbdare cu copiii”.
Adaptat până la urmă într-un oraș mare, departe de familie, Octavian Popescu a început să-și arate calitățile. „Pentru mine nu e o surpriză ce văd la Tavi în Liga 1. El a jucat bine de mic. Pasele astea pe care le dă acum le dădea și la juniori. Pe teren, e concentrat tot timpul. Nu cred că are vreo vulnerabilitate, iar punctul lui forte e inteligența lui în joc”.
Octavian Popescu: „Mă scuzați, domn profesor!”
Valoarea lui Popescu a devenit în scurt timp evidentă pentru toți adversarii din competițiile de juniori. Mihai Badea își amintește un episod petrecut în 2016, când jucătorul de 14 ani a jucat într-un meci în care adversarii aveau 17 ani:
„Jucam cu Rapid 99, noi nu puteam folosi grupa noastră de 99 și am mers cu grupa de 2002. Mai mici cu trei ani, o diferență foarte mare, care se simte imediat. Dar ce face Tavi acum, cu mingea printre picioarele adversarilor, a făcut la meciul ăla… De nu i-a dat-o unuia de la Rapid în dreptul băncii de rezervă până când antrenorul nostru i-a zis: «Tavi, potolește-te că te lovesc ăștia!». S-a întors și a zis: «Mă scuzați, domn profesor!». Și a terminat cu datul printre picioare”.
După meciul cu Viitorul (2-2) de la Ovidiu, fostul fundaș dreapta de la FCSB, Stelian Stancu, remarca faptul că Popescu a încercat un șut din colțul careului de 16 metri, spre vinclul opus, fără a le cere apoi scuze colegilor pentru că nu le-a pasat: „E un semn de mare personalitate”. Mihai Badea spunea că acesta e doar începutul: „La juniori, i-a omorât pe toți cu șuturile astea la vinclul opus. Ne încânta cu șuturile alea la meciuri. Dă și cu dreptul și cu stâng. I-am zis lui Tavi recent să dea șuturile astea și acum”.
În 2018, la un an după ce grupa lui Popescu a luat titlul național de juniori, clubul la care era legitimat Octavian Popescu, Regal Sport, s-a transformat în centrul de copii și juniori de la Rapid. Claudiu Florică a înființat un alt club, Estudiantes Metropolitan, unde a păstrat cei mai buni juniori de la Regal Sport, printre care și Octavian Popescu, spre frustarea lui Victor Angelescu care s-a simțit păcălit.
Popescu a fost doar împrumutat la Rapid, unde a stat 6 luni. Când au realizat că nu este în proprietatea lor, șefii de la Rapid au decis să nu-l mai folosească în meciuri. Așa, puștiul a ajuns sub formă de împrumut la CSU Craiova. Mihai Badea povestește:
„Un mare merit în cariera lui îl are Adrian Iencsi. Iencsi îl pregătise la juniori la Rapid și apoi l-a adus la Craiova, unde el preluase echipa a doua. El l-a promovat și l-a jucat la Craiova. Apoi l-a vrut înapoi la Rapid, când s-a întors el principal, dar Tavi era deja jucătorul FCSB. Nu știu de ce l-a scăpat Craiova. Ei aveau drept de cumpărare de 90.000 de euro. Ca să îl ia, trebuiau să se înțeleagă și cu părinții, din cauză că Tavi era minor. Din ce știu eu, i-au oferit un contract foarte mic, 600 de lei pe lună. Tavi semnase deja cu firma de impresariat a lui Giovanni Becali. Atunci a venit FCSB. A plătit 90.000 de euro pentru 90 la sută, apoi încă 100.000 de euro pentru restul de 10 la sută”.
Florică nu a păstrat niciun procent din Octavian Popescu
190.000 de euroa plătit FCSB pentru a deține integral drepturile economice ale fotbalistului Octavian Popescu. Fotbalistul are acum o clauză de reziliere de 100 de milioane de euro
Clubul Estudiantes Metropolitan a rămas fără niciun procent din Octavian Popescu și mai poate încasa bani de pe urma lui doar din compensația de solidaritate la un eventual transfer, dar suma ar putea fi de ordinul sutelor de mii de euro chiar și în cazul unui megatransfer.
Badea: „Claudiu Florică a considerat că este o afacere foarte bună pentru club. Din punct de vedere al unei afaceri de copii și juniori, 190.000 de euro a fost un preț bun. Da, ar fi fost mai mulți bani dacă păstram procent și se vinde pe o sumă mare, dar se merge și pe risc. Claudiu Florică nu mi-a zis niciodată că regretă că nu a ținut 5 la sută din Popescu. S-ar putea să regrete, dar nu mi-a spus-o. Dar el de fiecare dată a vrut binele copilului”.
Afacerea dintre FCSB și Estudiantes nu e reglată definitiv. La finele lui 2020, clubul lui Claudiu Florică a declanșat o acțiune în instanță împotriva liderului din Liga 1, cerându-i insolvența:
„E o datorie pe care FCSB o are la noi, vreo 60.000 de lei. Vreo 12.000 de euro. Provine din compensația de solidaritate pe care FCSB trebuie să ne-o plătească pentru Octavian Popescu. Sunt convins că vor plăti. Nu riscă depunctarea pentru atât”.
Ajuns la FCSB în iulie 2020, Octavian Popescu e acum văzut drept cel mai promițător fotbalist român apărut în ultimul deceniu, însă prima sa apariție televizată a produs mai degrabă amuzament. În decembrie 2020, atacantul s-a blocat pur și simplu la interviul în direct de după meciul cu UTA.
Mihai Badea spune că episodul nu înseamnă nicidecum că Popescu este un fotbalist mai puțin dotat intelectual:
„Din cauza cumințeniei lui, la interviul în direct poate nu a putut să spună exact ce vrea să exprime. Dar el e un tip foarte inteligent, spontan, care are poantele la el, care făcea atmosferă în vestiar. Să dau un exemplu. I-am luat odată de la stadion de la Buftea, să-i ducem la cămin. Ovidiu (n.r. - Perianu) era supărat că în mașină colegii îi spunea «Moldoveanu». El e din Bârlad, altul era de la Târgu Mureș, Tavi e din Dâmbovița. Ca să-i liniștesc, le zic: Hai să vedem fiecare din ce zonă e. Ovidiu spune că el e moldovean. I-am zis: Păi, cum să-ți zică?!. N-are cum altfel. Apoi îl întreb pe altul. Ăla spune că e ardelean. Apoi, îl întreb pe Tavi: Mă, tu de unde ești?. La care el: «Sunt italian!». A râs toată lumea. Chiar are umor, iar ăsta e semnul unui tip inteligent”.
La pauza meciului cu Poli Iași, i-am spus soției: Ascultă-mă, va fi cel mai mare fotbalist al României. Mi s-a făcut pielea ca de găină când mă gândesc la asta. Mă bucură că vorbesc toți marii fotbaliști despre el, nu doar unul. Sunt convins că poate ajunge după Radu Drăgușin la Juventus.
- Mihai Badea, fost președinte Regal Sport, primul club din cariera lui Popescu
Citește și alte articole despre FCSB:
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”