Articol de Andrei Crăiţoiu - Publicat miercuri, 10 martie 2021 09:44 / Actualizat miercuri, 10 martie 2021 09:55
„Curajul și determinarea au salvat vieți”, a spus Bianca Oana, unul dintre producătorii documentarului Colectiv, referindu-se la munca jurnaliștilor români.
”Sperăm să facă ceea ce fac mult timp de acum înainte". Marți seara, la New York, documentarul ”Colectiv”, regizat de Alexander Nanau, a câștigat marele premiu pentru filmul anului 2020 la Cinema Eye Honors, una dintre cele mai prestigioase întâlniri a documentariștilor din toată lumea, la care au fost prezenți, de la distanță, marii regizori Martin Scorsese, Frederick Wiseman și Gianfranco Rosi.
Marți, în aceeași zi în care, la Londra, primea nominalizarea în categoria de documentar a Academiei Britanice de Film (BAFTA), filmul regizat de Alexander Nanau câștiga marele premiu la gala Cinema Eye Honors, o organizație a creatorilor de documentare fondată la New York și devenită unul dintre reperele globale ale acestui gen cinematografic.
”Comunitatea documentariștilor s-a adunat pe Facebook marți seară pentru a discuta și a se bucura reciproc la premiile anuale Cinema Eye Honours Awards. Buletinele de vot pentru Oscar se vor strânge miercuri la ora 17:00 Pacific Time și mulți alegători din categoria documentar au fost în direct la ceremonie”, a descris evenimentul siteul american de cinema IndieWire.
Spre deosebire de Globurile de Aur, o festivitate criticată pentru neadaptarea la limitele digitale, presa a notat că seara Cinema Eye a beneficiat de creativitatea regizorilor și producătorilor de documentare, care au transformat-o într-una neconvențională, chiar dacă ținută de la distanță. Ei au trimis mesaje din zăpadă, de pe câmpuri sau de deasupra zgârie-norilor.
Câteva legende ale cinematografiei mondiale s-au adăugat valului tânăr. ”Mulți cineaști și-au trimis videoclipuri prezentându-se, de la Martin Scorsese la New York („Rolling Thunder Revue” a câștigat un premiu de montaj) și Gianfranco Rosi în Italia („Notturno”) la Frederick Wiseman, în vârstă de 91 de ani („City Hall”) care au fost afișate pe parcursul spectacolului de premiere, oferind ferestre vii către peisaje exotice”, a scris IndieWire.
Premiul serii, de cel mai bun film nonficțiune al anului 2020, a fost oferit documentarului românesc ”Colectiv”, regizat de Alexander Nanau și produs de Alexander Nanau, Bianca Oana, Bernard Michaux (Fondul Luxemburghez al cinematografiei) și Hanna Kastelicová (HBO Europa).
„Curajul și determinarea au salvat vieți”, a spus Bianca Oana, unul dintre producătorii „Colectiv”, referindu-se la jurnaliștii români de investigații. Bianca Oana a spus că speră ca ziariștii să continue ”să facă ceea ce fac mult timp de acum înainte".
Precum la alte numeroase nominalizări și premii din această perioadă, presa internațională vânează statistica predictivă a suprapunerilor cu premiile Oscar, ale căror nominalizări vor fi anunțate luni, 15 martie.
În cei 12 ani de premii Cinema Eye, doar de trei ori câștigătorul serii nu a fost nominalizat la Oscar, scrie The Wrap. Însă din cele 9 filme câștigătoare ale Cinema Eye și ajunse în finala Academiei Americane de Film, notează aceeași sursă, doar trei au luat statueta de aur a Oscarurilor, ultimul fiind, în 2015, când “Citizenfour”, regizat de Laura Poitras despre Edward Snowden, a câștigat și Cinema Eye și premiul Oscar pentru film documentar.
Documentarul Colectiv, primul film românesc nominalizat la Premiile BAFTA!
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”