FOTBAL  »  NATIONALA  »  REGULA U21

VIDEO Dezbaterea zilei, 30 martie » Rezultatele naționalei U21 sunt clădite pe regula impusă de FRF?

Articol de GSP - Publicat marti, 30 martie 2021 08:00

„Dezbaterea Zilei” pune sub lupă în această ediție regula U21 impusă de FRF cluburilor din Liga 1 în vara lui 2016. Întrebarea este: rezultatele naționalei de tineret sunt consecința măsurii adoptate de Federație în urmă cu 5 ani?

  • Ce reprezintă „Dezbaterea Zilei”? Cătălin Țepelin, redactorul-șef al Gazetei Sporturilor, explică: „În această emisiune insistăm pe termenii «argumente» / «dialog» / «respect», pentru că obiectivul nu este să ne încăierăm sau să ne demonstrăm unul altuia cine e mai deștept, ci să avem o confruntare civilizată de idei. În plus, ne-ar plăcea să continuăm această dezbatere cu voi, cititorii GSP, așa că vă așteptăm pe site să vă expuneți propriile argumente și să votați în sondajul atașat acestei emisiuni”.

Discuția din studioul GSP i-a avut în prim-plan pe jurnaliștii Dan Udrea și Remus Răureanu, plus aliații lor: Cristian Geambașu, respectiv Marcel Pușcaș.

  • CONTEXT: La nivelul primei ligi, FRF obligă în prezent echipele din Liga 1 să înceapă meciurile cu doi jucători eligibili pentru naționala de tineret, doar unul fiind necesar să rămână pe teren pe tot parcursul partidei. În intervalul 2016-2019, măsura a presupus folosirea unui singur fotbalist U21, care trebuia să joace până la finalul confruntării.

Cătălin Țepelin a făcut introducerea subiectului: „Azi se joacă România - Germania la Euro U21, un meci decisiv care ne poate califica în „sferturi”. Nu vom dezbate însă punctual ceva din jocul naționalei de tineret, ci vom pune pe masă o dilemă mai largă. Aceste rezultate bune înregistrate în ultima vreme la U21 apăreau oricum pentru că aveam generații promițătoare de juniori sau ele sunt forțate de regula impusă de FRF?”.

PRO-REGULĂ | Dan Udrea: „Înainte, echipele de la noi nu produceau aproape nimic”

  • „Cred că în acești 7 ani în care Răzvan Burleanu a fost președintele FRF, s-au mișcat cele mai multe lucruri în sectorul dedicat juniorilor. Regula, atunci când Burleanu și actuala administrație își vor face un CV, trebuie pusă la punctul cu numărul 1”
  • Dacă echipele produceau jucători tineri în mod constant, nu era nevoie de o regulă. Toată lumea spune că Germania, Anglia, Franța, Olanda n-au o regulă. Păi, n-au nevoie! Ele produc oricum. Când au fost ceva probleme la nivel de primă ligă în Olanda cu numărul de străini, au luat și ei măsuri”
  • „Când aveam o acțiune a echipei naționale de tineret, până acum 3-4-5 ani, 3 sferturi nu jucau. Iar când întâlneam un adversar mai puternic, aveam dificultăți, pentru că fotbaliștii veneau la lot fără să aibă în spate niște meciuri. Acum, jucătorii noștri de la U21 au mai multe meciuri jucate față de olandezi. E adevărat, la un nivel mai jos, dar e Liga 1, reprezintă totuși un pas mare înainte în comparație cu ceea ce se întâmpla în trecut”
  • „Am exemple concrete de jucători apăruți datorită acestei reguli, dintre cei care au fost la ultimele două turnee finale. După părerea mea, din echipa actuala Moruțan este un câștig al regulii. În anul în care el a jucat foarte mult la Botoșani, era utilizat pentru a bifa regula U21, era forțat. Olaru este un jucător pe care Gaz Metan l-a folosit pentru a respecta regula la început. Atenție că și în privința lui Ganea și Ciobanu se poate aplica acest considerent. În acest sezon, au fost multe meciuri în care Viitorul a bifat regula doar cu ei. N-am de unde să știu dacă ei mai jucau dacă nu era această regulă”
  • „La precedentul turneu final, au fost mulți jucători ajutați de regulă: Ștefan, de la Sepsi, Cristi Manea, Costache, de la CFR, care au început să joace exclusiv pentru a bifa regula”
  • „Aud ideea care se referă la faptul că acești jucători nu evoluează acum datorită regulii, ci pentru că sunt valoroși. Da, dar ei au fost ajutați la început de această reglementare, mi se pare că e mult mai important. Adică, regula te-a ajutat, te-a învățat să mergi, iar acum ai ajuns pe propriile picioare”
  • „În schimb, nu sunt de acord cu ce a făcut FRF în privința celui de-al doilea jucător. Această bătaie de joc trebuie stopată, nu poți permite antrenorilor să efectueze o schimbare după câteva minute. Fie joacă măcar 45 de minute sau 90 de minute, fie renunți de tot la al doilea jucător și lași doar unul”

Eu pun în legătură directă prezența noastră consecutivă la două turnee finale de Campionat European de tineret cu regula U21. Am mai avut generații talentate și înainte, dar a existat o pauză de 20-30 de ani din momentul în care s-a liberalizat piață, după 1990. Ar fi fost nevoie de o impunere și mai dură, adică doi jucători să evolueze pe parcursul întregului meci. Acum asistăm la o comedie de prost gust, cu un junior schimbat după câteva minute sau chiar secunde. Avem nu mai puțin de 100 de jucători străini în campionatul românesc în momentul de față. Vă dați seama ce ar fi fost dacă nu ar fi existat această regulă care să protejeze fotbalistul român? Sunt echipe finanțate de la bugetul local, de exemplu Gaz Metan, care e una dintre campioanele la importul de jucători. CFR Cluj, o mare importatoare și ea de fotbaliști, trimite, grație acestei reguli, oameni de bază la U21.
- Cristian Geambașu, editorialist GSP

CONTRA-REGULĂ | Remus Răureanu: „Nivelul Ligii 1 este subțiat”

  • „De ce trebuie să protejăm tinerii jucători ca pe niște capre negre? Dacă avem în România muncitori în construcții vietnamezi, bucătari din Sri Lanka, de ce nu putem avea și fotbaliști străini? Ne bucurăm când pleacă Man și Mihăilă în Serie A, deși ar putea gândi și italienii la fel ca noi și să curețe campionatul de străini”
  • „Doar 3 titulari din meciul cu Ungaria U21 (2-1) au beneficiat de regulă, Haruț și Moruțan, la Botoșani, și Olaru la Mediaș. Cred că meritele pentru aceste calificări le au apariția unor cluburi ca Viitorul, FCSB și Craiova, preocupate să folosească tineri, și apariția unor jucători români despre care nu știam, crescuți în străinătate. Și acum avem un căpitan crescut afară, Marius Marin. Mai sunt și alții din generația trecută, Pașcanu, Pușcaș, I. Radu, Vlad Dragomir. Apariția acestor fotbaliști contează mai mult decât regula U21”
  • „Să spunem că această regulă are și niște beneficii. Dar beneficiile vin la pachet și cu dezavantaje, subțiază campionatul nedrept. Liga 1 e o competiție care costă 34 de milioane de euro anual. Televiziunile acceptă să transmită un campionat teoretic de seniori în care evoluează forțat juniori. Liga elitelor, competițiile de tineret nu sunt vândute nicăieri, nu interesează pe nimeni. Pe ascuns, Federația cam asta face. FRF și Liga vând un eșalon de elită profesionist în care bagă pe furiș din ce în ce mai mulți tineri și astfel subțiază nivelul
  • „Nimeni n-ar accepta în Premier League sau în Serie A să apară etapă de etapă zeci de copii titularizați în afara unei concurențe reale, naturale, doar pentru că Federațiile de acolo au fantezia să câștige un Euro de tineret”

În primul rând, regula a fost motiv de laudă în 2019, dar ea e instituită din 2016. În echipa din 2019, nu există jucător care a beneficiat de această regulă, sau maxim 1, 2. Hai să-i luăm pe-aștia de azi din Ungaria. Care e rezultatul? Dacă în ultimii 5 ani cluburile din Liga 1 au fost obligate să joace cu acești juniori, hai să vedem care e rezultatul la echipa națională de seniori. Au trecut 5 ani, să mi se dea un exemplu. Chiricheș, Keșeru, Tătărușanu au promovat fără regula U21, nu există fotbalist pe planeta asta să nu fi avut de 20 de ani. Nu avem nevoie de nicio regulă.
- Marcel Pușcaș, fost internațional

Concluzia lui Cătălin Țepelin

Mă voi plasa, alături de Dan, de partea celor care validează totuși că o parte din rezultatele bune ale României U21 au fost forțate de acel declick venit în urma regulii impuse de către FRF. Dincolo de rezultate, cred că rămâne mesajul. Iar „Tinerii contează!” reprezintă un mesaj puternic. Cred că s-a infiltrat destul de adânc în strategia mai multor cluburi. De exemplu, FCSB și-a schimbat complet strategia datorită acestei reguli, dându-și seama că juniorii pot deveni valoroși și în meciuri, în viitor, dar și ca afacere. E mai profitbail decât dacă transferi pe bani mulți fotbaliști deja consacrați.
- Cătălin Țepelin, redactor-șef Gazeta Sporturilor

Dezbaterea nu se termină în studioul GSP, ea continuă aici, cu comentariile voastre. Nu uitați cuvintele cheie într-o dezbatere: „argumente” / „dialog” / „respect pentru opinia celuilalt”. Așadar, încordați-vă argumentele și intrați în dezbaterea zilei pe GSP.ro!

Vezi mai multe dintre edițiile „Dezbaterea zilei”:

Dezbaterea zilei, 29 martie 2021 » Ne putem califica la Campionatul Mondial cu stilul lui Rădoi?

Dezbaterea zilei, 27 martie » Este de acuzat Cristina Neagu pentru că ar fi încercat să faciliteze aranjarea meciului decisiv de calificare?

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Unii cu leul, alții cu tigrul » Detalii inedite la plecarea FCSB în Antalya: două fețe noi în lot și 5 absenți + Ce versuri și-a scris Adi Șut pe valiză
Superliga
Unii cu leul, alții cu tigrul » Detalii inedite la plecarea FCSB în Antalya: două fețe noi în lot și 5 absenți + Ce versuri și-a scris Adi Șut pe valiză
Puștiul-minune deplasat de FCSB în Antalya: are numai 15 ani și este fiul unui fost jucător de prima ligă
Superliga
Puștiul-minune deplasat de FCSB în Antalya: are numai 15 ani și este fiul unui fost jucător de prima ligă
Feblețea lui Mircea Lucescu a intrat în vizorul celor de la FCSB » Când s-ar putea face mutarea
Superliga
Feblețea lui Mircea Lucescu a intrat în vizorul celor de la FCSB » Când s-ar putea face mutarea

Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”

Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”


Comentarii (13)
764468963651742
Ilie Golombioschi  •  01 Aprilie 2021, 23:25

Regula trebuie imbunatatita, mai exact trebuie sa fie 2U19, tot meciul, toate ligile, diviziile.

creeperno999
creeperno999  •  30 Martie 2021, 22:38

Nu! Sunt multe tinere sperante care dupa ce au depasit regula, au stat si au frecat bancile. La Dinamo de exemplu exista rici grigore care de 3 ani joaca pe regula under 21 si a evoluat intr-un mare nimic! Ehmann care are potential real, a jucat bine chiar de la debutul sau. Cine are valoare, sa joace. Cine nu, sa mearga la ligile inferioare

leu.mr
leu.mr  •  30 Martie 2021, 18:59
Postat de sibelius pe 30 Martie 2021, 11:54

Hagi nu "a dat" nimic, Hagi a adunat jucatori crescuti de altii si a profitat de regula vanzand/dand imprumut in liga I. Cand s-au prins si altii cum stau lucrurile a inceput sa apara concurenta. Daca Dinamo isi revine si promoveaza juniori nu crocobauri cu salarii imense de diversifica si mai mult meniul. Inclusiv CFR incepe sa produca juniori.

Pentru cultura ta generala, toate academiile de fotbal din lume asa lucreaza - adunind posibile talente. Nimeni nu ii face contract unui tinc de doi ani, pricepi ? Il iei pe unul talentat si incerci sa-l mai slefuiesti, pe aici, pe acolo, iar apoi ii dai drumul...

Vezi toate comentariile (13)
Comentează