Articol de GSP - Publicat marti, 06 aprilie 2021 17:12 / Actualizat marti, 06 aprilie 2021 17:52
Eduard Novak, ministrul Tineretului și Sportului, și Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, au validat folosirea testelor rapide pentru depistarea coronavirusului la sportivii români.
Cluburile din România, indiferent de sport, au așteptat cu sufletul la gură momentul aprobării testelor rapide bazate pe detecția de antigen. Pe lângă timpul redus de așteptare în comparație cu cele RT-PCR, acestea reduc substanțial și cheltuielile. La o căutare rapidă, prețul unui test RT-PCR se situează, în medie, în jurul valorii de 280 de lei. Un test rapid poate fi comandat de pe site-urile de specialitate la un preț de aproximativ 25 de lei.
Eduard Novak și Vlad Voiculescu, acord pentru testele rapide
„Ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak, și Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, au semnat ordinul comun care va permite folosirea testelor rapide bazate pe detecția de antigen pentru sportivi.
Ordinul comun nr.197/462/2021 urmează să fie publicat în cel mai scurt timp în Monitorul Oficial al României, Partea I, urmând ca la data publicării și a intrării sale în vigoare să se abroge Ordinul ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății nr. 1.219/1.634/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 872 din 24 septembrie 2020.
Prin semnarea acestui ordin, Ministerul Tineretului și Sportului se aliniază la reglementările în materie ale Ministerului Sănătății. Această modificare de reglementare atât de așteptată va face activitatea sportivă mai accesibilă, inclusiv pentru amatori, și va ușura presiunea financiară care genera constrângeri și dificultăți în lumea sportului”, se arată într-un comunicat de presă.
Avantaje și dezavantaje între cele două tipuri de teste pentru Covid-19
- Testele RT-PCR au o rată mai mare de precizie, dar au și două mari dezavantaje: costă mai mult, iar rezultatele vin cu întârziere
- Testele rapide bazate pe detecția de antigen, cele aprobate astăzi, sunt mult mai rapide, dar riscul apariției unui rezultat fals negativ/fals pozitiv este mult mai mare. Probele pozitive rezultate în urma acestor teste trebuie confirmate și cu un test RT-PCR.
VIDEO Simona Halep sprijină campania de vaccinare de pe teritoriul României
Citește și alte știri despre pandemia de coronavirus:
Darren Cahill nu s-a vaccinat împotriva coronavirusului! Ce dificultăți are antrenorul Simonei Halep
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”