SPORTURI  »  ATLETISM  »  PRIETENII LUI OVIDIU

EXCLUSIV Gabi Szabo, moment de sinceritate după două decenii: „N-am știut să mă bucur de rezultatele imense pe care le-am realizat!”

Articol de GSP - Publicat miercuri, 05 mai 2021 20:30 / Actualizat miercuri, 05 mai 2021 21:13

Gabriela Szabo a fost cea mai bună atletă a lumii și cea mai bună sportivă a Europei. A participat la trei ediții ale Jocurilor Olimpice și a cucerit medalia de aur la Sydney, în 2000. Ea dezvăluie sacrificiile pe care le-a făcut și explică de ce nu mai e implicată în atletismul românesc.

  • Emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” este difuzată în fiecare miercuri, de la ora 20:00. Poate fi urmărită pe pe site-ul www.GSP.ro, pe pagina de Facebook a Gazetei (link AICI), pe contul de YouTube al Gazetei (abonează-te aici), în format podcast pe principalele platforme de distribuție a podcasturilor: Apple Podcast și Spotify.

- Gabi, trebuie să le spunem oamenilor că la profesioniști ai câștigat în fiecare an câte un concurs important.

- Din 1994 până în 2002. Dacă punem și concursurile de juniori, atunci din 1991 am câștigat câte ceva.

- Tu ai fost descoperită de Zsolt Gyöngyössy, care ți-a devenit soț.

- În 1988 am participat la un cros școlar în parcul din Bistrița. Întâmplător Zsolt mergea spre antrenament, habar n-avea că e vorba de un cros școlar, nu era o competiție anunțată. Eu am câștigat, m-a zărit și m-a întrebat dacă-mi place atletismul. Eu habar n-aveam ce înseamnă, m-am dus fericită acasă cu diploma pe care am câștigat-o și i-am cerut voie tatălui să mă duc a doua zi la stadion. Și-așa a început.

- Tu ești de etnie maghiară?

- Sunt născută într-o familie cu tată ungur și mamă româncă, deci sunt dintr-o familie mixtă. Tatăl meu niciodată nu a vorbit ungurește, niciun frate de-al meu nu vorbește maghiară și nici în casă nu s-a vorbit. Înțeleg câteva cuvinte pentru că avem comunitate maghiară în Bistrița, așa cum este și cea germană. Noi am copilărit pe strada ungurilor, a nemților și a românilor. Ne întâlneam la mijloc, în parc, și ne jucam. Înțeleg câteva cuvinte, dar nu știu să vorbesc. Ceea ce este și un regret al meu.

- După ce te-ai retras, ai continuat să faci mișcare?

- Am refuzat o perioadă! Mintea mea se oprea după 5-10 minute de alergare. Și astăzi simt nevoia de mișcare. Merg cu bicicleta, înot sau alerg, dar nu în fiecare zi. Nu mai am un target de kilometri. Când eram sportiv cineva m-a întrebat cât mă pregătesc și i-am răspuns că eu mă pregătesc în kilometri, nu în ore. Astăzi nu mai alerg kilometri, alerg 30 de minute. Fac lucrurile cu o foarte mare plăcere. Dacă mă mișc și fac mișcare o fac să mă simt bine, nu să mai transpir sau să fac un efort supraomenesc.

- Ai câștigat tot ce se putea câștiga, n-ai avut niciodată un moment în care să vrei să renunți?

- Nu! Întotdeauna eu voiam să mă antrenez și mai mult, și mai mult, și mai mult. Întotdeauna priveam la adversarele mele și eu voiam să fac un kilometru în plus ca să fiu și mai bine pregătită decât ele. Până la un moment dat, când Zsolt și-a dat seama că exagerez cu stilul ăsta de antrenament. De multe ori treceam peste ce-mi indica el.

- Adică, ce făceai?

- De exemplu, dimineața aveam antrenamente foarte complicate, de tempouri de cursă pe care le alergam pe pistă. După-amiaza aveam o alergare de relaxare de 10 kilometri, iar eu îi dădeam cu cotul sparringului și mai alergam 2 kilometri în plus. Și-atunci stricam antrenamentul și gândirea tactică a antrenorului, dar ăsta era felul meu de a fi. Tocmai ca să fiu din ce în ce mai pregătită și asta îmi dădea mie starea de bine. Cu cât aveam mai mulți kilometri, în perioada de acumulare, aveam impresia că sunt foarte bine și eram bine.

- E interesant că nu te-ai plictisit de ce făceai.

- Atunci când câștigam veneau imediat alte concursuri. Și eu voiam să confirm că n-a fost o întâmplare atunci când am câștigat. După ce câștigam un titlu mondial sau o ediție de Diamond League, veneam în cantonament și aveam un nou target. Eu uitam ce s-a întâmplat! Poate eu n-am știut să mă bucur de rezultatele imense pe care le-am realizat în sport! Astăzi conștientizez că sunt imense!

- Uitându-te acum...

- Nea Ovidiu, văzând și nivelul sportului românesc, dar și cum este abordată performanța din toate punctele de vedere, eu am făcut rezultate care e greu să fie echivalate. Eu am aproape 20 de titluri europene, iar alții se laudă cu titlurile naționale. Am 18 titluri de campioană mondială! Eu am fost cea mai bună a lumii! În 1991 eram campioană europeană la juniori, iar în 1992 pentru prima dată în istoria atletismului românesc s-a câștigat o medalie cu echipa la cros, la un Mondial. De atunci nimeni n-a mai câștigat-o. Ne băteam cu Kenya și Etiopia, iar atletismul era o forță.

Ca sportiv aveam 40 de kilograme, acesta fiind și secretul meu ca sportivă. Nu mă accidentam și zburam pe pistă. Acum sunt undeva la 50 de kilograme. E și normal.
- Gabriela Szabo

Gabi Szabo, CV colosal!

Gabriela Szabo a strălucit opt ani la intensitate maximă ca sportivă, din 1994 până în 2002 obținând în fiecare an cel puțin cate o medalie la competițiile de marcă. A intrat în istorie ca prima campioană olimpica la semifond din atletismul românesc - medalia de aur la 5.000 m la JO de la Sydney 2000 obținând-o după ce a stabilit un nou record olimpic. A doborât trei recorduri mondiale în sala, la 2000 m (în 1998), la 5000 m (1999) și la 3000 (2001), și a stabilit un nou record european în aer liber, la 3000 m (2002).

Gabi Szabo, moment de sinceritate după două decenii: „N-am știut să mă bucur de rezultatele imense pe care le-am realizat!”

În 1998 a devenit singura sportivă din lume care, într-un singur an, a obținut cea mai bună perfomanță mondială la cinci probe: 1500 m, o milă, 2000 m, 3000 m, 5000 m. De zece ori consecutiv a fost desemnată cea mai bună atletă din România, iar în 1999 a câștigat turneul Golden League alături de Wilson Kipketer, danezul originar din Kenya, cu care a împărțit premiul cel mare - 50 kg de aur.

Urmărește toată emisiunea cu Gabriela Szabo

Citește și:

33 de secunde de electroșocuri și urme de bocanci pe frunte: detalii oribile despre moartea violentă a fostului star din Premier League

EXCLUSIV Doar CFR a primit puncte cadou de la arbitri! GSP a calculat cum au influențat erorile de arbitraj ierarhia la vârf: CLASAMENTELE

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”
Diverse
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”
„Să îl dea afară” » Scoțienii au „tunat”, după meciul în care Ianis Hagi a intrat la pauză
Stranieri
„Să îl dea afară” » Scoțienii au „tunat”, după meciul în care Ianis Hagi a intrat la pauză
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?
Stiri extrasport
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?

Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee

Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!


Comentarii (10)
polistul68
polistul68  •  06 Mai 2021, 09:05
Postat de Ionica Constantin pe 05 Mai 2021, 22:59

Poate să câștige și Premiul Nobel, dacă nu are caracter totul este zero barat...Aș mai avea și altele de spus ( vezi tratamentul față de bunica sa - reflectat și acesta în presă ), dar nu vreau să continui, nu merită...

Aici vorbim de sportiva Gabi Szabo, nu de omul Szabo Gabriela...judecam aici opera, nu artistul..dupa logica ta, nu ar trebuii sa mai vb de Caragiale , Fredy Mercury...iar amaratul ala de la Rolling Stones nici nu trebuie pomenit...

asterix
asterix  •  06 Mai 2021, 07:51
Postat de Emil Sabau pe 06 Mai 2021, 05:53

Auzi ca n-a stiut sa se bucure....Pai nu cu bucurie te-ai inhaitat cu gasca PSD infruptandu-te din binefacerile bugetului de stat?.Te-ai maritat cu antrenorul de zici ca erati tatal cu fetita.Nici asta nu cu bucurie ai facut-o?Dincolo de cariera sportiva esti doar o fomista precum majoritatea sportivilor romani ,vezi Doroftei,Hagi ori Halep care cred daca au facut sport o tara trebuie sa-i intretina si sa- *** tot restul vietii

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

963513663764819
Emil Sabau  •  06 Mai 2021, 05:53

Auzi ca n-a stiut sa se bucure....Pai nu cu bucurie te-ai inhaitat cu gasca PSD infruptandu-te din binefacerile bugetului de stat?.Te-ai maritat cu antrenorul de zici ca erati tatal cu fetita.Nici asta nu cu bucurie ai facut-o?Dincolo de cariera sportiva esti doar o fomista precum majoritatea sportivilor romani ,vezi Doroftei,Hagi ori Halep care cred daca au facut sport o tara trebuie sa-i intretina si sa- *** tot restul vietii

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează