Articol de GSP - Publicat vineri, 07 mai 2021 11:00 / Actualizat vineri, 07 mai 2021 11:28
În seara zilei de 7 mai 1986, pe stadionul Ramon Sanchez Pizjuan, fotbalul românesc intra pentru totdeauna în istorie. Steaua cucerea Cupa Campionilor Europeni, bifând cel mai mare triumf realizat vreodată de o echipă de fotbal de la noi.
- Astăzi se împlinesc 35 de ani de la cea mai mare performanță a fotbalului românesc! Steaua a scris istorie în fața Barcelonei, în finala Cupei Campionilor Europeni
- Helmuth Duckadam devenea primul portar din istoria fotbalului care reușea să apere nu mai puţin de 4 penalty-uri la loviturile de departajare, performanţa sa ajungând direct în Guinness Book
- Marius Lăcătuş și Gavril Balint au fost singurii jucători care au marcat pentru Steaua de la 11 metri, în poarta lui Francisco Gonzalez Urruticoechea
Sensei Florentin Marinescu, preparatorul fizic cu care Steaua a câștigat Cupa Campionilor Europeni și Supercupa Europei, dezvăluie ce a importat din artele marțiale în fotbal, cum l-a surprins pe Ienei cu antrenamentele sale și ce influență avea fiul dictatorului Nicolae Ceaușescu la Steaua în anii dinaintea Revoluției din 1989.
- Emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” este difuzată în fiecare miercuri, de la ora 20:00. Poate fi urmărită pe pe site-ul www.GSP.ro, pe pagina de Facebook a Gazetei (link AICI), pe contul de YouTube al Gazetei (abonează-te aici), în format podcast pe principalele platforme de distribuție a podcasturilor: Apple Podcast și Spotify.
- Sensei, pe tine Lucescu te-a băgat în fotbal?
- Nu. Eu mai colaboram cu Mircea la lotul național. La Steaua m-a adus Valentin Ceaușescu. Când eram la Steaua, primul antrenament de la Dinamo îl făceam eu! Mircea nu avea puterea să stabilească dacă eu pot să fac ceva, dar a crezut în mine, în ceea ce aduc eu în pregătirea echipei. Dar Valentin are marea contribuție în cariera mea.
- Lumea te știe de primul preparator fizic din România.
- Preparator psihofizic. Făceam foarte multe la Steaua, chiar și o mare parte din pregătirea fizică de bază. Eu am introdus stretching-ul în pregătire.
- Păi, și cum l-ai întâlnit tu pe Valentin?
- Din 1973 a făcut karate. Am fost profesorul lui, nu antrenorul. E o diferență. M-a ales pentru că eu eram cel mai bun din țară în momentul ăla. Și-a exprimat dorința și m-au ales. Valentin a făcut mai mult decât serios karate și are trei dani. Are centura neagră. Am lucrat cu el 16 ani, până în ianuarie 1989.
- Și-așa te-ai lipit și de Steaua și ai Cupa Campionilor în CV!
- Și Supercupa. Dar când spui Cupa Campionilor Europeni trebuie să spui obligatoriu Valentin Ceaușescu. Dacă el nu era, nu exista acea Steaua frumoasă! El iubea Steaua foarte mult, iar jucătorii l-au iubit și-l iubesc. E unul dintre personajele importante din România. Doar răuvoitorii nu-l consideră așa.
Citește și:
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”