Articol de Justin Gafiuc, Marius Mărgărit - Publicat sambata, 05 iunie 2021 09:17 / Actualizat sambata, 05 iunie 2021 09:37
ANGLIA - ROMÂNIA. Mircea Lucescu rememorează episoade speciale din confruntările sale cu englezii ca jucător sau selecționer și îi transmite câteva sfaturi și observații lui Mirel Rădoi, asupra căruia evită însă să se lanseze în analize detaliate.
- Anglia - România se joacă duminică, de la ora 19:00, liveTEXT pe GSP.ro și în direct la Pro TV.
- Domnule Lucescu, amicalul cu Anglia nu pică într-un moment fericit pentru națională. Cum ar trebui gestionat?
- E adevărat că echipele care se pregătesc pentru un turneu final au altă motivație și implicare. Funcționează competitivitatea între jucători, e o dispută pentru a prinde un loc în echipă. Un European sau Mondial te poate ridica sau te îngenunchează.
Nu va fi ușor, dar ce să-ți dorești mai mult decât să evoluezi împotriva unor astfel de adversari? Mi-aduc aminte că, în 1969, am acceptat să jucăm cu ei pe Wembley pe 15 ianuarie, când sezonul era întrerupt.
Ne-am pregătit în Israel, la București era o vreme imposibilă, am mers apoi în Belgia și Olanda, am pierdut cu 5-0 un amical cu Standard Liege, iar nea Angelo a decis să bage mai mult tineri.
- Și a ieșit un excelent 0-0 contra campioanei mondiale, pe care aveați apoi s-o întâlniți și la Mexico '70!
- Era o dorință enormă să ne măsurăm forțele la acest nivel, să avem ocazia de a ne confrunta cu astfel de echipe de top. Trebuie să ne bucurăm de acest joc, fiindcă nu știu când vom mai prinde o asemenea partidă.
Să le dăm încredere băieților la un meci în care orgoliul, mândria și istoria rezultatelor cu Anglia, care nu ne-a mai bătut de jumătate de secol, trebuie să-i stimuleze fantastic. Și pe ei, și pe antrenori.
Am jucat mereu bine cu englezii pentru că nu le-am dat mingea, iar o echipă care știe să controleze balonul le creează dificultăți. Sunt convins că România va fi altă formație decât cea pe care am văzut-o cu Georgia, mai multă atenție și organizare.
Mircea Lucescu: „N-am mai văzut demult atâtea spații libere”
- V-a dezamăgit, probabil, partida cu gruzinii, nu?
- Pe toată lumea dezamăgește un rezultat negativ. Sigur, am avut și un jucător eliminat, ceea ce naște probleme suplimentare, am văzut că echipa se axează foarte mult pe faza ofensivă, dar n-am mai văzut demult asemenea spații libere lăsate din organizarea jocului la îndemâna adversarului.
Toată lumea caută azi zonele descoperite, încearcă să le creeze, dar noi parcă le-am făcut cadou. N-aș vrea însă să intru în comentarii, nu mă interesează polemicile. Astea le faceți voi, ziariștii.
- Vi se pare însă viabil acest modul superofensiv, care pare sinucigaș?
- Fiecare are modul lui de a gândi fotbalul. Altceva mă surprinde la Rădoi. El a fost un foarte bun mijlocaș defensiv, cu niște calități extraordinare de luptător.
Eu nu văd însă acum în echipă niciun jucător cu asemenea profil. Trebuie să înțeleagă că un campionat sau o calificare se câștigă cu apărarea, nu cu atacul. Defensiva e cea care trebuie să-ți ofere condițiile pentru a te exprima în ofensivă.
Nu te duci cu șapte jucători peste adversar și-i lași în spate câmp liber de manevră la dispoziție. Gata, hai, nu mă mai provoca!
Mircea Lucescu: „Eliminările repetate sunt o mare problemă de antrenor”
- De acord, nu vă mai provoc, dar eliminările care se adună amenințător nu aprind și ele un beculeț roșu?
- Aici e, într-adevăr, o mare problemă de antrenor. Când m-am dus la Dinamo Kiev, am avut patru eliminări în tur. Dar niciuna nu s-a mai produs în retur.
Sunt chestiuni care trebuie discutate la modul foarte serios cu jucătorii, fiindcă orice eliminare poate compromite rezultatul și munca celorlalți.
Totul ține de modul în care antrenorul comunică cu jucătorii, cum le explică și cum îi face să înțeleagă. Ține și de starea lor psihologică.
- În ce sens?
- De multe ori, o eliminare nu vine dintr-o agresivitate, ci dintr-o dorință foarte mare de a face bine. Iar deseori mai binele e dușmanul binelui. De asta spun că problema ține de raporturile pe care staff-ul le instaurează cu jucătorii.
Mircea Lucescu: „Răzvan Marin transmitea parcă din priviri că va rata”
- Din același registru e și seria de penalty-uri ratate? Pușcaș, Marin.
- România s-a impus mereu în plan european prin stilul său de pase, pe care-l avem în ADN. Dar parcă ne-a dispărut peste noapte această calitate. A dispărut echilibrul, încrederea, deși talentul e acolo, în picioarele jucătorilor. El există!
Nu mai văd siguranță în duelurile om la om, în precizia paselor. M-am uitat și pe figura lui Marin înainte să execute. Transmitea lipsă de încredere, frică, parcă voia să scape cât mai repede de minge. S-a dus cu pași mici spre balon, nesigur, era mesajul că e predispus unei ratări.
La fel a tras și De Gea în finala Europa League. Trebuie să se citească liniște și seninătate pe fața ta când execuți de la 11 metri.
- Ne paște o înfrângere dură cu Anglia?
- Este posibil, dar de ce să judecăm după astfel de scenarii negative? De ce? Ar fi mai bine să punem în fața jucătorilor oportunitatea de a evolua împotriva unui adversar de top și șansa de a se exprima la nivel înalt într-o partidă care va fi urmărită de milioane de oameni pe TV.
Când am făcut 1-1 pe Wembley în 1969 eram o formație tânără, neexperimentată, dar mobilizarea și starea de spirit au fost fenomenale. Aici nu mai e o chestiune de indicații venite dinspre bancă, ține de ambiția fiecăruia. N-ai decât de câștigat dintr-un astfel de meci. Dacă intră cu teamă pe gazon, mai bine să stea acasă!
E binevenit meciul cu Anglia, pentru că era o vreme la națională după ce am plecat de la lot, când se luau doar jocuri cu adversari mici, pentru rezultate. Am fost de alt principiu, dovadă că eu am dus echipa la peste 30 de partide peste hotare pentru ca băieții să scape de orice complex de inferioritate. În deplasare se construiește o echipă
Chiar dacă s-a numărat printre favorite, Anglia a avut mereu probleme la turneele finale din același motiv al presiunii emoționale fantastice. Simt că n-au în spate rezultate majore la nivel de națională, se instalează o teamă de performanță și clachează. Sper ca România să nu le dea acum plusul de încredere pentru Euro - Mircea Lucescu, antrenor Dinamo Kiev
22 de goluria încasat România în cele 11 partide cu Rădoi ca selecționer, în care adversarul a reușit să marcheze de fiecare dată
Mircea Lucescu: „Răzvan va avea de luptat doar cu el însuși”
Mircea Lucescu spune că opțiunea fiului său de a se întoarce la PAOK a fost o alegere cu sufletul:
„E într-un loc unde s-a simțit excelent și unde are susținerea totală a fanilor, ceea ce e un detaliu favorabil pentru munca unui antrenor. Știindu-l, sunt convins că va reuși.
E mai bine și pentru familie, că e mai aproape de noi! În ultimii doi ani abia apucasem să-l văd de două ori cât timp a lucrat în Arabia”.
VIDEO Ciprian Marica nu îl menajează pe Mirel Rădoi: „România nu are o idee de joc, schimbăm jucătorii ca pe șosete”
Citește și alte știri despre naționala României:
Mirel Rădoi, față în față cu cea mai dramatică amintire: „Nu-i va fi ușor să se întoarcă acolo”
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”