SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  TIR CU ARCUL

EXCLUSIV // VIDEO Mădălina Amăistroaie, pregătită de cursa de anduranță de la Jocurile Olimpice: „Voi încerca să trag de plăcere fiecare săgeată”

Mădălina Amăistroaie // foto: facebook @ COSR
Mădălina Amăistroaie // foto: facebook @ COSR

Articol de - Publicat marti, 20 iulie 2021 12:09 / Actualizat marti, 20 iulie 2021 12:20

Mădălina Amăistroaie, 18 ani, va intra în concurs pe 24 iulie în proba individuală și, după ce a obținut neașteptat biletele pentru JO, visează la o clasare în primele 10 locuri. Tânăra e, momentan, poziția 18 în topul mondial și spune că s-a apucat de un sport atipic fiindcă-i plac lucrurile diferite și supereroii.

E una dintre cele mai tinere din delegația României la Jocurile Olimpice și va concura într-un sport mai puțin popular. Mădălina Amăistroaie are 18 ani, e de loc din Rădăuți, iar biletul pentru Tokyo și l-a câștigat pe ultima sută de metri înaintea Jocurilor. 

Trage cu arcul de prin 2015, a început ca o joacă, dar povestea s-a transformat aproape peste noapte într-o treabă foarte serioasă.

„Am prins gustul pentru că au venit repede și medalii la campionatele naționale, iar asta m-a făcut să merg mai departe, să văd unde pot ajunge. Am plecat și la concursuri internaționale din 2017 și, încet, încet, am urcat în topul mondial”, spune fata care trece în clasa a 12-a în această toamnă.

Mădălina Amăistroaie: „Îmi plac lucrurile neobișnuite”

Jocurile o găsesc pe locul 18 în lume după un an în care s-a depășit pe sine: locul 4 la Cupa Mondială din Guatemala, la fel într-o etapă de Grand Prix, plus turneul de calificare de la Paris, unde a depășit-o în „sferturi” pe favorita principală, poloneza Magdalena Smialkowska.

De ce s-ar apuca însă o tânără de un sport complet atipic în loc să se ducă spre handbal, volei, atletism sau, pur și simplu, spre o viață mai relaxată? „Tocmai d-asta am ales tirul cu arcul! Pentru că nu e ceva obișnuit! Îmi plac lucrurile diferite. Și e ceva ce am văzut mai mult prin filmele cu supereroi. Inclusiv Robin Hood a fost un supererou, nu?”, se confesează Mădălina.

Nu e foarte grea arma de concurs, cântărește în jur de 3-4 kilograme, dar greutatea devine de cinci ori mai mare prin forța pe care o dezvoltă în momentul când întinde arcul să tragă. Iar degetele se rod nu de puține ori pe „arcușul” fin, pe care trebuie să-l dirijeze cu echilibru și fără ca mâinile să-i tremure nici măcar un milimetru. 

„Nu e foarte complicat, secretul e să devii stăpân pe tehnică, pe detalii. De pildă, cînd dai drumul la coardă, să controlezi mișcarea cu spatele”, spune moldoveanca.

70 m până la țintă

Și continuă: „La Olimpiadă voi încerca să mă bucur de orice moment, să trag de plăcere fiecare săgeată, mai ales că participarea la Tokyo e un bonus. Programaserăm să prindem Jocurile de la Paris din 2024, dar viața ne-a luat-o înainte”.

Viorel Habian este omul care o conduce pe Mădălina spre performanță. „Va fi un concurs deschis la Tokyo, unde putem intra în primii zece, ceea ce ar fi o performanță extraordinară”, afirmă antrenorul.

Fata va intra repede în concurs, pe 24 iulie trage în turul preliminar, în care se stabilește practic tabloul de competiție cu cele 64 de concurente. Apoi se împerechează primul cu ultimul loc și la fel în jos pe sistem „fermoar”, după care urmează meciuri de câte doi. 

Se trag serii de câte trei săgeți, victoria conferă două puncte, remiza doar unul, cine obține primul șase puncte e desemnat învingător.

E o cursă de anduranță. Ținta stă la 70 de metri, iar căldura amestecată cu umiditatea nu mai lasă arcul și trăgătorul să fie chiar cei mai buni prieteni. Va fi și asta una dintre micile lupte pe care supereroina din poligon va fi nevoită să o ducă pe drumul spre vârful arcașilor.

Tribună cu 5.600 de locuri 

Arena în care se va desfășura concursul de tir cu arcul se numește Yumenoshima Park Archery Field și a fost finalizată în toamna lui 2019. Dispune de o tribună cu 5.600 de locuri, care vor rămâne însă neocupate pe durata JO din cauza restricțiilor pandemice. După Jocurile Olimpice, urmează să-și păstreze destinația pentru a deveni un loc în care tinerii să învețe arta tragerii cu arcul.

Ca în orice sport, și aici importantă e latura psihologică. Poți fi copleștit de emoții, mai ales la competiții mari, așa că trebuie să-ți găsești echilibrul pentru a trece mai departe. Am lucrat și eu o perioadă cu un psiholog și asta m-a ajutat.

N-am preocupări speciale în timpul liber. Ies cu prietenii în oraș, desenez, mă uit la seriale. Anul care vine trebuie să mă focusez foarte tare și pe școală, pentru că urmează bacalaureatul și vreau să iau o notă bună.

- Mădălina Amăistroaiei

3 sportiviau mai reprezentat România la JO la tir cu arcul: Aurora Chin (1980, loc 13), Andrei Berki (1980, loc 15) și Alexandru Bodnar (2008, loc 31)

Mai multe materiale speciale GSP cu ocazia Jocurilor Olimpice:

Ion Țiriac, dezarmant înainte de Jocurile Olimpice: „Nepăsare! Oare nu ne e rușine?” + previziunea făcută la Sydney, în 2000

De la prăbușire la triumf » Ana Maria Popescu a analizat pentru GSP fiecare Olimpiadă: „Se poate întâmpla orice”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează