Articol de Marian Ursescu - Publicat joi, 22 iulie 2021 09:39 / Actualizat joi, 22 iulie 2021 10:29
Japonezii și-au pus la punct bazele care vor găzdui întrecerile Jocurilor Olimpice, dar ce folos dacă nu vom avea parte de spectatori?
- CORESPONDENȚĂ DIN JAPONIA: Gazeta Sporturilor este singura redacție din România, exceptând televiziunea și radioul de stat, care a trimis o echipă de jurnaliști la Jocurile Olimpice, pentru a relata de la fața locului.
- Jurnaliștii GSP în Japonia sunt Marian Ursescu, Justin Gafiuc și Raed Krishan.
Sunt arene moderne, impunătoare. Unele noi, altele modernizate. Arene cu o tradiție aparte. Care au fost martore și ale Jocurilor Olimpice din 1964, găzduite tot de Tokyo.
Japonezii și-au făcut bine lecțiile, dar măreția construcțiilor lor, a arenelor de la Tokyo, va putea văzută doar la TV. Nu și de la fața locului de către milioanele de spectatori care ar fi fost gata să le umple până la refuz în absența pandemiei de COVID-19 ce a cuprins întreaga lume.
JUDO - Nippon Budokan: „Sala Viselor”, arena încărcată de istorie
Întrecerile de judo la Jocurile Olimpice de la Tokyo se vor desfășura în grandiosul "Nippon Budokan". A fost construită pentru a găzdui întrecerile de judo la Jocurile Olimpice din 1964 și a costat la acea vreme 5,6 milioane de dolari. Construcția este una impunătoare, are 42 de metri înălțime și poate găzdui până la 15.000 de spectatiori. A fost apoi modernizată și acum poartă supranumele de "Sala Viselor".
Structura octogonală găzduiește o statuie budistă de mare valoare istorică și spirituală: Yumedono Kannon. "Budo" înseamnă în japoneză arte marțiale, iar aici au loc toate Campionatele Naționale de judo, karate, kendo, aikido ale Japoniei. Luptele și-au făcut și ele loc pe ușile de la Budokan, iar mai nou kick boxingul și K1.
Budokan nu este legendară însă numai pentru sport. Între 30 iunie și 2 iulie 1966, The Beatles au concertat la Nippon Budokan și au inaugurat astfel o tradiție a spectacolelor muzicale, neîntrerupt până astăzi. Eric Clapton în anii '70, Frank Sinatra în '80, Diana Ross în '90 au călcat pragul Budokan. De-a lungul timpului, arena a câștigat o anumită popularitate și devine o necesitate în turneele mondiale ale vedetelor.
La Nippon Budokan vor concura pentru România Andreea Chițu, Vlăduț Simionescu și Alexandru Raicu.
BOX - Kokugikan Arena: Casa spirituală a Sumo
Kokugikan Arena este casa sportului național japonez, sumo. Interiorul este proiectat în formă de bol pentru a permite spectatorilor să vadă cu ușurință atacurile de sumo din centrul auditoriului, oriunde ar fi așezați. A fost inaugurată în 1984 și poate primi 11.000 de spectatori. Pentru întrecerile de box de la Jocurile Olimpice capacitatea se redusese la 7.300 de locuri.
Aici au loc trei mari turnee anual, în ianuarie, mai și septembrie. Fiecare ține câte 15 zile. Sala are mai multe categorii de locuri. Sus sunt scaunele clasice, pe care stai ca la cinematograf. Apoi vin scaunele "Masu-seki", sub formă de pătrat, cu perne așezate pe podea, în stil clasic japonez. Spectatorii se pot descălța și urmăresc meciurile într-o atmosferă relaxantă. Se poate servi masa, se pot face fotografii din această zonă. În acel pătrat pot intra între 1 și 4 persoane, dar prețul este același.
Lângă ring sunt așa-zisele "scaune în ring" sau scaunele Tamari. Au culoarea verde și sunt plasate în imediata apropiere a inelului de luptă sumo (Dohyo). Avantajul acestor locuri este că se vede orice mișcare a luptătorilor, dar există și dezavantaje. Aici nu se poate mânca, nu se pot face poze cu telefonul mobil și nici nu este voie să se vorbească la telefon.
La Kokugikan Arena vor intra în ringul de box Cosmin Gîrleanu și Claudia Nechita.
ATLETISM - Olympic Stadium: A costat 1,4 miliarde de dolari
Stadionul Olimpic din Tokyo a fost reconstruit pe locul celui vechi, demolat în mai 2015. Construcția noii arene a început în 11 decembrie 2016, dar planurile au fost modificate în mai multe rânduri până la finalizare. Chiar dacă designul s-a schimbat, s-a micșorat capacitatea, s-a renunțat la acoperișul retractabil, mai ales pentru a scădea costurile, stadionul a costat la final 157 miliarde de yeni, adică 1,4 miliarde de dolari.
Are o capacitate de 68.000 de locuri, dar se mai pot adăuga la nevoie alte 15.000. Deși era în plan să găzduiască și jocuri ale Cupei Mondiale de rugby din 2019, s-a renunțat la idee pentru că nu a fost gata la timp. A fost însă inaugurat abia pe 21 decembrie 2019. Primul eveniment sportiv găzduit a fost finala Cupei Imperiului 2019, pe 1 ianuarie 2020.
Olympic Stadium va găzdui, la Jocurile Olimpice, festivitățile de deschidere și de închidere, competiția de atletism, dar și finala olimpică la fotbal.
Florentina Iusco și Alina Rotaru (săritura în lungime), Claudia Bobocea (1.500 m), Daniela Stanciu (săritura în înălţime), Alin Alexandru Firfirică (aruncarea discului), Rareş Toader (aruncarea greutăţii), Bianca Ghelber (aruncarea ciocanului), Andrea Miklós (400 m) și Alexandru Novac (aruncarea suliței) vor concura pe Stadionul Olimpic.
CANOTAJ/CANOE - Sea Forest Waterway: Canalul artificial
A fost construit special pentru Jocurile Olimpice de către Guvernul Metropolitan din Tokyo. Are o tribună permanentă de 2.000 de locuri, dar se puteau adăuga alte tribune temporare care să găzduiască încă 14.000 de locuri. Canalul Sea Forest Waterway este situat în Golful Tokyo și este separat prin baraje la capătul cursului. Apa este menținută la o adâncime constantă de 6 metri. Are o lungime de 2.335 metri și o lățime de 198 metri.
Există 8 benzi de concurs, fiecare având o lățime de 12,5 metri. Este singurul loc de canotaj din Japonia care îndeplinește standardele internaționale. În ultimul timp, organizatorii au avut mari probleme cu stridiile care se lipeau pe flotoarele de pe marginea canalului. Pentru îndepărtarea crustaceelor s-au cheltuit peste 1,3 milioane de dolari.
România are 9 bărci calificate la canotaj și una la kaiac-canoe.
BASCHET 3x3 - Aomi Urban Sports Park: Construită și apoi demolată
Arena în care vor avea loc întrecerile de baschet 3x3, dar și cele de escaladă, este construită temporar, pe tribune cu schelet metalic. Aproape de Satul Olimpic, are o vedere foarte frumoasă la clădirile de lângă golful Tokyo. 7.100 de locuri putea găzdui arena în care pentru România vor concura Ancuța Stoenescu, Gabriela Mărginean, Sonia Ursu și Claudia Cuic.
GIMNASTICĂ - Ariake Gymnastics: „Bolul de lemn plutind în zona Golfului”
Ariake Arena, care va găzdui concursul de gimnastică artistică, dar și de gimnastică ritmică sau trampolină, a fost construită special pentru JO 2020. Construcția a început în ianuarie 2017 și a fost finalizată la începutul anului 2020. Costul total al proiectului s-a ridicat la aproximativ 35 miliarde de yeni (320 milioane de dolari). Poate găzdui până la 12.000 de spectatori. Are un aspect futurist și la construcția ei au fost folosiți 2.300 de metri cubi de lemn.
De altfel, organizatorii spun că "simbolizează cultura lemnului din Japonia și spectatorii pot simți frumusețea ei simplă". Tavanul este făcut din zadă, un copac japonez, neavând cadru de oțel. Tijele de susținere permit clădirii să lase impresia, de la distanță, că ar fi suspendată în aer. Organizatorii spun că arată ca un "bol de lemn, plutind în zona golfului".
Aici vor intra în concurs veteranul Marian Drăgulescu, dar și Maria Holbură și Larisa Iordache.
NATAȚIE - Tokyo Aquatics Centre: Povestea tristă a lui Ikee
Centrul acvatic de la Tokyo, construit pentru JO 2020, este o minune arhitectonică. A costat mai bine de jumătate de miliard de euro și va găzdui întrecerile de înot, sărituri în apă, înot sincron. Tokyo Aquatics Centre a fost inaugurat în 2020. La inaugurare a participat și Rikako Ikee, steaua înotului japnez, care în februarie 2019 a dezvăluit că suferă de leucemie.
De trei ori medaliată cu bronz la Campionatele Mondiale, Rikako Ikee a urmat un tratament și a revenit în bazin. Doi ani mai târziu, față de momentul anunțului, ea s-a calificat cu ștafeta de 4X100 metri a Japoniei. Ea a câștigat și trialul pentru Jocurile Olimpice din Japonia, în proba de 100 metri fluture.
Aquatics Centre are un perete mobil care permite transformarea bazinului de 50 de metri în două de 25 de metri, cu adâncime reglabilă. Japonezii preconizează că 850.000 de înotători vor intra pe an în centrul din Tokyo, plus alți 150.000 de doritori ocazionali.
Robert Glință, David Popovici și Bianca Costea se vor strădui, în Aquatics Centre din Tokyo, să aducă o medalie pentru România.
LUPTE/SCRIMĂ - Makuhari Messe A și B: Sală de expoziții și conferințe
Competițiile de lupte și scrimă de la Tokyo nu vor fi găzduite de niște arene sportive propriu-zise. Ele vor avea loc în Makuhari Messe, o sală de conferințe internațională unde sunt programate târguri, expoziții, concerte. Găzduiește anual o serie de evenimente cum ar fi Tokyo Auto Salon, Expoziția hardware și software a jocurilor video, o expoziție de jucării, figurine de pluș.
Este situată în afara Tokyo, la Chiba. Artiști celebri au concertat aici: printre aceștia trupa Red Hot Chili Peppers, Kylie Minogue, Lady Gaga. Sala A va găzdui întrecerile de lupte, având o capacitate de 10.000 de locuri. Aici vor intra pe saltea Alina Vuc, Andreea Ana, Kriszta Incze, Albert Saritov și Alin Alexuc-Ciurariu. În Sala B, cu o capacitate de 8.000 de locuri, va concura singura campioană olimpică a României prezentă la Tokyo, Ana Maria Popescu, dar și Iulian Teodosiu.
TENIS - Ariake Tennis Park: Oaza de verdeață
Cel mai mare complex de tenis din Japonia este așezat în parcul cu același nume din centrul Tokyo-ului. A fost deschis în 1983, iar în 1988 a fost luată decizia ca la terenul principal, de 10.000 de locuri, să se monteze un acoperiș retractabil. Prețul acestuia a însumat jumătate din costul întregii baze, fiind finalizat trei ani mai târziu. O mulțime de plante și de copaci se regăsesc în parc, iar zona este una dintre cele mai verzi din Tokyo.
Poate fi comparată cu o adevărată grădină botanică. Complexul găzduiește anual Campionatele Naționale ale Japoniei, turneul Toray Pan Pacific Open, dar și alte turnee mai mici.
TENIS DE MASĂ - Tokyo Metropolitan Gymnasium: Cea mai veche construcție
Tokyo Metropolitan Gymnasium este cea mai veche arenă care va găzdui întreceri la JO 2020. Complexul a fost ridicat în 1954 pentru Campionatul Mondial de lupte, dar apoi a găzduit întrecerile de gimnastică la Jocurile Olimpice din 1964. Gimnaziul a fost reconstruit într-un design futurist creat de câștigătorul Premiului Pritzker, Fumihiko Maki, din 1986 până în 1990. Capacitatea arenei este acum de 7.000 de locuri. Sub sala principală se mai află o piscină de dimensiuni olimpice, dar și săli de forță, de gimnastică și conferințe.
Eliza Samara, Daniela Dodean Monteiro, Bernadette Szocs și Ovidiu Ionescu își vor măsura forțele, în această bază, cu cei mai buni jucători din lume.
12,6 miliarde de dolaria fost preconizat bugetul Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Amânarea cu un an a competiției a adus pierderi de 2,8 miliarde de dolari
Citește alte știri despre Jocurile Olimpice:
Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat