Articol de GSP - Publicat luni, 09 august 2021 18:10 / Actualizat luni, 09 august 2021 19:03
Jocurile Olimpice de la Tokyo s-au terminat, iar delegația României s-a întors din Japonia cu doar patru medalii.
Una de aur, la dublu vâsle feminin prin Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş, şi alte trei de argint: Ana Maria Popescu la spadă, echipajul masculin de patru rame fără cârmaci şi cel de dublu rame masculin. Cu aceste medalii, țara noastră a încheiat pe locul 46 în clasamentul general.
Cu ce rămânem după ediția din acest an? Cu momentele în care sportivii români au urcat pe podium, dar și cu cuvintele de laudă care n-au întârziat să apară pentru ei. Ana Maria Popescu a fost prima sportivă care a adus o medalie României. Una de argint, a doua a spadasinei la individual, după finala pierdută dramatic în acest an, cu Sun Yiwen.
Britta Heidemann, adversara Anei din finala din 2008 de la Beijing, în prezent expert pentru Eurosport la Jocurile Olimpice, a vorbit la superlativ despre spadasina noastră.
„Pot spune cu adevărat că Ana este absolut extraordinară. Este o realizare excepțională pentru ea să câștige o nouă medalie. Chiar nu știu cum reușește să-și păstreze acest nivel. Nu am văzut vreo altă sportivă care să fie în top atât de mult timp. Longevitatea ei ține mult de dedicare. Pare că este în formă în fiecare competiție, fiindcă altfel nu ar avea nicio șansă să aibă atât de mult succes. Ana este una dintre cele mai mari scrimere din istorie”, a declarat Heidemann.
„Echipajul României m-a impresionat cel mai mult”
Apoi a venit rândul canotajului să intre în scenă. Delegația condusă de Elisabeta Lipă a cucerit trei medalii. Iar campionul olimpic Adam Korol a vorbit la superlativ despre performanța României: „Ancuța Bodnar și Simona Radiș sunt foarte tinere și au reușit să câștige într-o manieră spectaculoasă!”.
„Urmăresc de mult echipa României de canotaj și sunt, sincer, foarte impresionat. Rezultatele sunt foarte bune și nu vin de nicăieri. După câțiva ani dificili, România și-a schimbat sistemul de antrenament. Acum aduc împreună toți cei mai buni tineri canotori și aceștia se antrenează împreună. Nu se mai antrenează la cluburi, ci formând un grup cu cei mai buni sportivi. Asta aduce rezultate. Nivelul canotajului românesc este foarte ridicat și sportivii câștigă medalii la Campionate Mondiale și Jocuri Olimpice”, a mai declarat Adam Korol, expertul Eurosport, care a câștigat aurul cu echipajul de patru vâsle masculin la Beijing, în 2008.
În mod normal într-o echipă de canotaj ai un mix de tineri și sportivi mai experimentați, dar românii au tineri foarte talentați. Echipajul de patru rame masculin care a câștigat argint, la fel. Sunt tineri care se află la un nivel foarte ridicat. Cum am menționat înainte, este efectul muncii și a sistemului nou de antrenament
Adam Korol, campion olimpic
„Marian este un exemplu de gimnast pasionat care iubește acest sport”
Ediția din acest an a Jocurilor Olimpice a fost ultima și pentru Marian Drăgulescu, gimnastul de legendă al sportului românesc, care n-a reușit să-și treacă în palmares singura medalie care-i lipsea, un aur olimpic. Multiplul medaliat olimpic Fabian Hambuchen a analizat prestația lui Marian: „Drăgulescu este o legendă, un mare campion și faptul că a reușit să concureze la acest nivel atât de mulți ani este grozav. Marian este un exemplu de gimnast pasionat care iubește acest sport și este tot ce ne dorim să vedem. Există mulți gimnaști tineri care nu au această sclipire în ochi pe care o are el”.
La Jocurile Olimpice de la Tokyo au participat peste 11.000 de sportivi care au concurat în peste de probe. România a fost reprezentată de 101 sportivi care au concurat în 17 discipline sportive. Cele mai multe medalii le-a obţinut SUA: 113 (39 de aur, 41 de argint şi 33 de bronz).
Justin Gafiuc, corespondență din cea mai mare stație de metrou din lume
CITEȘTE ȘI
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”