Articol de Eduard Apostol - Publicat joi, 26 august 2021 17:32 / Actualizat joi, 26 august 2021 17:48
Ionuț Negoiță, 47 de ani, a dezvăluit cum este viața lui după ce a renunțat la clubul din „Ștefan cel Mare” și a respins orice acuzație vizavi de faptul că ar fi fost în spatele acțiunilor distructive ale lui Pablo Cortacero. Fostul finanțator al lui Dinamo dezvăluie că a fost contactat de oameni din anturajul celor de la CSA Steaua.
- Domnule Negoiță, cum vă simțiți, psihic și fizic, la un de la cedarea acțiunilor și de la ieșirea din fotbal?
- Mă simt bine, în largul meu, într-un domeniu pe care îl stăpânesc și mă și pricep la el, zic eu, adică în business, construcții, hoteluri, rezidențial. Psihic? Mă simt eliberat, practic, cu mai puține responsabilități. Afacerile nu mă încarcă atât de mult ca responsabilitate.
VIDEO Ionuț Negoiță, dezvăluiri-șoc: „Steaua mi-a zis că are nevoie de finanțator”
- Care sunt diferențele?
- Un club de fotbal are o responsabilitate mare, dacă vorbim de Dinamo, responsabilitatea e și mai mare. Orice greșeală poate fi catastrofală. De exemplu, un meci care nu e bine organizat poate fi pierdut cu 3-0, un contract nerespectat poate aduce depunctări, anumite greșeli în contracte, gen Șerban, te pot îngropa.
Lucrurile astea au o conotație importantă, suporterii așteaptă ca patronul să le facă pe toate, cât mai bine, și oricum nu le face suficient de bine. În business sunt în elementul meu, am o experiență vastă, mă pricep, e un domeniu predictibil, o matematică, față de fotbal, care are o doză mare de imprevizibil și aspecte obscure, nu ai niciun control. Aloci tot timpul și mai ai și niște oameni, niciodată nu știi cine cu cine vorbește și ce gânduri are.
- Vi s-a mai propus în toată această perioadă să susțineți financiar vreun club?
- Au fost persoane care mi-au spus că poate revin la Dinamo, într-un fel sau altul.
- Vi s-a propus acest lucru?
- E vorba de anumiți suporteri, unii chiar implicați în programul DDB. Înțeleg că le este greu. Sunt convins că acum înțeleg și ei ce implicații sunt și s-au gândit mai bine. Le-am spus "nu" din prima! Altfel stătea situația la Dinamo dacă avea stadion nou, ca Steaua, ca Rapid. Nu că aș fi rămas, dar m-aș fi implicat cumva.
Ionuț Negoiță: „N-aș vrea să ajung să fiu regretat"
- Pe viitor excludeți orice revenire?
- Nu exclud. Ca finanțator, da. Ca sponsor, la un moment, foarte probabil, voi ajuta. Dar nu pe termen scurt. Oricum am ajutat cu spațiile de birouri, cazare, autocar, au fost pe gratis că n-au plătit nimic.
- Credeți sau sperați că veți ajunge să fiți regretat ca patron al lui Dinamo de către suporteri?
- Sincer... Să fiu regretat ar însemna ca Dinamo să ajungă foarte rău, nu-mi doresc asta, nu am vrut niciodată. Din contră, mi-aș dori să merg pe noul stadion al lui Dinamo, clubul să facă performanță, să mă mândresc cu echipa, să merg în cupele europene să văd Dinamo. Sper să se întâmple, Doamne ajută!
- Ați spus de multe ori, și după plecare, că sunteți dinamovist. Veți rămâne fan?
- Bineînțeles. Dinamo a fost ca și copilul meu. Sunt alături de Dinamo cu sufletul, de nevoie am fost și altfel, am ajutat mai mult sau mai puțin și după plecarea mea. N-aș putea investi la alt club, chiar și cu suporteri mai puțini.
- A existat o propunere de acest gen?
- Mi s-a spus că cei de la Steaua caută finanțator, au nevoie de un privat. Un prieten stelist mi-a zis, mai în glumă, mai în serios: „Nu vrei să vii la noi?". "N-am cum, exclus", am răspuns. Afectiv, nu m-aș vedea niciodată la meciurile Stelei sau să investesc în Steaua. N-am nicio legătură, de fapt, am o adversitate firească față de Steaua, ca dinamovist!
- Au mai fost fotbaliști ce-au evoluat la o rivală, apoi s-au mutat la cealaltă și s-au îndrăgostit de noul club.
- Nu văd ceva rău la jucători, nu e condamnat. Un fotbalist profesionist e ca și cum se mută de la o companie la alta, își dă interesul pentru cel ce l-a angajat.
Ionuț Negoiță: „Surpriză ar fi ca Dinamo să nu retrogradeze”
- La meciurile lui Dinamo vă uitați?
- Da. În proporție de 80 la sută le-am văzut. Mai ales când sunt în țară.
- Vedeți Dinamo la retrogradare sau capabilă să producă o surpriză mare?
- Surpriza ar fi să nu retrogradeze. În contextul și cu echipa actuală va fi foarte complicat. Sper să reușească să-și întărească echipa. Am încercat și noi să facem o formație din tineri. Sunt unii care trăiesc din amintiri și spun că acum 20 de ani se putea. Copiii de acum se maturizează mai greu și sunt mai puțin fotbaliști. Foarte puțini au maturitatea necesară să facă față în Liga 1, care nu e un campionat extraordinar.
- Dacă ați lua-o de la capăt, ați mai investi la Dinamo?
- Cu siguranță nu. Încerc să iau partea bună din experiența avută, mai ales că a fost nebunia mea, mi-o asum, deși a fost costisitoare.
Cât v-a ajutat eticheta de patron al lui Dinamo la afacerile personale?
- M-a ajutat cu minus.
- Ca notorietate.
- Fotbalul îți oferă o notorietate cantitativă, mai puțin calitativă. N-aș spune că a fost un minus, dar în niciun caz un plus.
Ionuț Negoiță: „Nu am căutat răzbunare, am avut limitări, nu limite”
- La ce se expune Dinamo prin acest proces nou de insolvență?
- Regulamentar, dacă nu votezi planul de reorganizare până la finele lunii martie, nu mai iei licența. Dar cred că au un plan făcut.
- Vedeți clubul ieșind și din această insolvență?
- E mai complicat decât data trecută, deși datoriile de acum sunt mult mai mici decât atunci. Nu știu cine rezolvă și cine să susțină financiar clubul.
- Cine poate salva Dinamo?
- Cineva care are nevoie de dureri de cap. În teorie, ar trebui să fie. Noi am discutat cu mulți cedarea lui Dinamo, 3-4 ani, mulți se băgau în seamă, dar de la vorbă la faptă e cale lungă. Doamne ajută să vină cineva din cei patru pe care i-a zis domnul administrator că ar fi, să aibă și cu ce.
- Ați dorit vreun moment să vă răzbunați pe suporteri pentru critici, apostrofări sau să le arătați că se poate și mai rău?
- Nu am avut niciodată intenția asta. Îi înțeleg, și eu îmi doresc ca ei ca lucrurile să meargă bine. Cei care se ocupă acum înțeleg cât de complicat este să ții un club. Eu am renunțat fiindcă am avut limitări, nu limite!, pe care mi le-am pus. Am zis: "Eu risc până aici, mai mult nu!".
Ionuț Negoiță, despre relația cu Pablo Cortacero
- Ce ați răspunde acuzațiilor că sunteți în spatele acțiunilor distructive ale lui Pablo Cortacero, că l-ați manevrat?
- O parte destul de nocivă a fotbalului este că sunt ceva oameni ticăloși. Unii sunt ticăloși, alții vorbesc fără să știe sau să se audă vorbind. Dar unii o fac cu intenție fiindcă au interese. Eu n-am nicio legătură cu Cortacero și cu acțiunile lui. Nu trebuie să dau niciun accept, nimic, i-am dat tot pachetul, gata!
- Nu e nevoie de acceptul dumneavoastră la cedarea acțiunilor?
- Absolut nu! Am înțeles că le-a luat Dorin Șerdean, că au o înțelegere, nu vă zic doar din auzite, Doamne ajută să fie așa!
- Și suporterii vă acuză, vehement chiar.
- Preiau de la oamenii rău intenționați și ticăloși.
- Ați avut ticăloși în club?
- Mda, din păcate sunt mulți în fotbal de acest gen, mai puțin cei de calitate. Un om pe care nu l-am suspectat niciodată de interese obscure și că n-ar fi cu tot sufletul la Dinamo a fost Bogdan Bălănescu. El n-a lăsat pe unii să-și facă mendrele pe aici, fiind ținta unor ticăloși. E o pierdere importantă plecarea lui Bălănescu de la Dinamo, dar eu l-am sfătuit să-și schimbe drumul, să nu mai fie țintă fără motiv, gratuit. Unii oameni manipulați l-au atacat și acasă.
Negoiță: „Într-un fel sau altul îmi pare rău că i-am cedat acțiunile lui Cortacero”
- Ați mai avut vreun contact cu Pablo Cortacero?
- De când au fost semnate actele, pe 13 august, parcă o dată a venit la biroul meu. Stai! (se uită pe telefonul mobil și arată mesajele) Cortacero, dacă tot veni vorba, a mai dat un mesaj pe 13 noiembrie, plus altul pe 9 februarie cu "proxima semana", să ne întâlnim, să vorbim, palavre. Oricum, eram supărat că a tot promis că face ceva și n-a făcut nimic. Aaa, uite, în noiembrie 2020, mi-a cerut o favoare. Erau zece apartamente închiriate la RIN Otopeni, i-am zis că dacă nu plătește, îi dau afară. Tot promitea că aduce bani. N-a plătit nimic, un blufeur.
- Vă pare rău că i-ați cedat lui acțiunile?
- Într-un fel, da. Îmi pare rău că s-a ajuns la situația asta. Dar cum nimeni nu voia să se bage, am vrut să dau acțiunile. Începuse bine, cu Contra, cu Melero, cu jucători, arăta bine povestea.
- Fostul președinte, Constantin Anghelache, a declarat săptămâna trecută că "Pablo Cortacero și fostul finanțor vor fi chemați la bară" pentru tranzacția din vara 2020. Cum comentați?
- Unii oameni, după o vârstă când începe să le pâlpâie filamentul, ar fi bine să stea acasă! Bat câmpii, îi place și lui să vorbească.
- Constantin Eftimescu a afirmat că ați avut manageri la club care fie nu au lucrat pentru Dinamo, fie n-au fost pricepuți.
- Asta este adevărat. Nu că am vrut eu, ci de nevoie, ăștia erau oamenii. Alegi ce găsești, din ce există. Dinamo e cel mai complicat club din Români.
Negoiță: „În fotbal trebuie să fii dispus să te acoperi de noroi"
- La ce vă referiți?
- Are și multă adversitate în rândul oficialilor și arbitrilor. Cât am fost eu, Dinamo n-a acceptat niciun compromis sau să intre în jocuri cu arbitrajul!
- Vi s-a propus?
- Se vorbesc multe în fotbal, cum se vorbesc, dar nu a venit cineva să ceară ceva, oricum nu așa se fac. Există poteci.
- Ce ați făcut bine, respectiv rău, pentru Dinamo?
- Tot ceea ce am făcut, am făcut cu sufletul. În fotbal, ca să ai rezultate, iar aici nu mă justific, fiindcă nu mă interesează ce spun unii sau alții, trebuie să intri în poveste. Trebuie să fii din toate punctele de vedere în poveste, să fii dispus să te acoperi pe toate planurile, inclusiv de noroi.
Dinamo are acum jucători tineri, pe care noi i-am crescut, care sunt talentați, dar e greu doar cu ei. Mai toți sunt OK, copii talentați, care vor avea un viitor, dacă au și creier
Firmele mele au de recuperat bani de la Dinamo, vom vedea când se face planul ce și cum mai recuperăm
Sorescu e băiat de caracter, n-a fugit, putea să-și depună memoriu. Sunt puțini de caracter, bravo Sorescu
3,5 milioane de euroera cuantumul datoriilor vara trecută, din care 850.000 de euro era către firmele lui Negoiță, iar un milion de euro către DDB și Cortacero
17,5 milioane de euroera cuantumul datoriilor în momentul în care clubul a intrat în insolvență în mai 2014, ieșind din acest proces în 2016
Citește și alte știri despre Dinamo:
Anunț de ultimă oră pentru fanii lui Dinamo! S-a decis când încep lucrările la noul stadion
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”