OPINII  »  EDITORIAL

Se întoarce!

Articol de - Publicat joi, 02 septembrie 2021 15:15 / Actualizat joi, 02 septembrie 2021 15:19

Odinioară, calificarea în turul 3 la un Grand Slam era doar o haltă. Acum, are o semnificație aparte. Simona Halep se reconstruiește atent, cu ce știe ea mai bine. Muncă, ambiție, sete de victorie

Ploaia a îndreptat lucrurile. De pe terenul 17, unde fusese programat, meciul Simonei a fost mutat pe arena centrală, Arthur Ashe. Rămâne însă mesajul (impolitețea?) organizatorilor. Cum ajunge o dublă câștigătoare de Grand Slam, lider mondial 64 de săptămâni și membră permanentă a Top 10 timp de 7 ani să fie trimisă să joace pe un teren secundar? Simplu, americanii au o perspectivă lucrativă asupra recunoștinței, principiul de bază fiind îmidaiîțidau. Sau și mai tare, îmidainuîțidausăfiisănătos. 

Vezi, de exemplu, cazul interpretului afgan care cu niște ani în urmă salvase viețile domnilor senatori Joe Biden și John Kerry. Acum, pentru cel numit codificat Mohamed și familia lui nu s-a mai găsit niciun loc în avioanele care au repatriat glorioasele trupe americane. Povestea preluată de G4Media.ro din The Wall Street Journal și Fox News merită citită pe îndelete. Ca o cronică bună de meci, cu răsturnări spectaculoase de scor!

Ploaia a făcut dreptate

Să nu ne pierdem însă în filosofie speculativ-empirică despre firea americanilor. Din cauza accidentărilor, Simona tocmai a ieșit din clasamentul primelor 10 jucătoare ale lumii. În plus, US Open nu a fost niciodată turneul ei favorit, depărtata semifinală din 2015 fiind excepția de la regulă. Iar refuzul campioanei noastre de a lua startul la ediția 2020, marcată puternic de restricțiile pandemice, a erodat și mai mult relația cu organizatorii ultimului clasic al anului. Așa cum spuneam însă, ploaia a făcut dreptate, mutând partida Simonei cu slovaca Kristina Kucova pe Arthur Ashe Stadium, varianta cu acoperișul tras.

Se întoarce!

Tenisul procentual

M-aș feri de observații savante privind schimbările de natură tehnico-tactică din jocul Simonei. Victoria clară împotriva Kucovei, 6-3, 6-1, a fost posibilă în condițiile în care teoria pompoasă despre noul serviciu al Simonei s-a făcut bucăți, bucățele. Statistica ne ajută și ne îndeamnă să fim mai puțin înclinați spre metaforă. 60% a fost procentajul primului serviciu pus în teren, relativ modest, 76% din aceste puncte fiind adjudecate de Halep. 

Ceea ce înseamnă că fosta campioană de la Roland Garros și Wimbledon a trecut oportun pe modulul tenisului procentual și a știut să se gospodărească bine într-o zi în care serviciul nu a mai funcționat ca în meciul împotriva Camilei Giorgi.

Cu Rîbakina va fi mai greu decât cu Kucova

Așa stând lucrurile, Simona s-a repliat în valorile clasice. Deplasare de nota 10 în teren, constanță în lovituri, pe care le înăsprea la momentul oportun, concentrare și calm, antiteză necesară ieșirilor nervoase la adresa antrenorilor și parcă a unui inamic invizibil care ar îndemna-o să greșească. Kucova a fost un sparring de traseu, nu însă o încercare veritabilă. Așa cum cred că va fi Elena Rîbakina, rusoaica travestită în kazahă. 

Înaltă, puternică, dar inconstantă și cu pasaje de letargie în joc, Rîbakina nu este neapărat genul de adversară comodă pentru Simona. Ca de alte zeci și sute de ori, vom vedea iar filmul cu micuțul nostru David în luptă cu uriașul Goliat. Pe care în final îl vrem îngenuncheat, răpus și redus la tăcere.

Nu de cultul personalității are ea nevoie!

Dincolo de toate încercările astea de analiză doctă, sortite nu o dată unor enorme hohote de râs ale auditoriului, să ne bucurăm că Simona s-a întors la tenis. Nu știu cât îi era ei dor de noi, știu sigur că nouă ne-a lipsit. Prin ea, doar prin ea, suntem parte la povestea cea mare a sportului, a sportului care contează. 

Simona este singurul nostru sportiv de dimensiune globală, dar asta nu trebuie să ne îndemne să luăm dalta să cioplim la viitoarea statuie. Este suficient să ne bucurăm și să suferim alături de ea, spunând dacă greșește, aplaudând atunci când își învinge adversarii și slăbiciunile. Nu de cultul personalității are nevoie Simona, ci de sinceritate. Care este vecină bună și cu admirația.

Citește și:
Gigi Becali, imediat după FCSB - U Craiova: „Așa de afectat sunt, nici poftă de mâncare nu mai am” + Ce spune despre transferuri
Cupa Romaniei
Gigi Becali, imediat după FCSB - U Craiova: „Așa de afectat sunt, nici poftă de mâncare nu mai am” + Ce spune despre transferuri
Oficial: Dan Șucu, noul acționar majoritar de la Genoa, cu 77%!
Campionate
Oficial: Dan Șucu, noul acționar majoritar de la Genoa, cu 77%!
CAMPIONII Superlativelor GSP, cea de-a 59-a ediție: Dennis Man (Fotbalistul Anului), Edward Iordănescu (Antrenorul Anului), Risto Radunovic (Jucătorul Străin al anului) și David Popovici (Sportivul Anului)!
Ideile Gazetei
CAMPIONII Superlativelor GSP, cea de-a 59-a ediție: Dennis Man (Fotbalistul Anului), Edward Iordănescu (Antrenorul Anului), Risto Radunovic (Jucătorul Străin al anului) și David Popovici (Sportivul Anului)!

Comentarii (6)
107889588095945
George George  •  04 Septembrie 2021, 12:59

Domnule Geambasu, ne-ati exasperat cu obsesiile dvs. pentru tenis , Simona si "next gen", insa ati ratat momente in care puteati comemora personalitati importante ale muzicii rock, ultima care nu a beneficiat de o reactie din partea dvs. fiind Charles Watts!

778201336336563
Victor Ba  •  03 Septembrie 2021, 17:34

Comentatorii spuneau ca meciul a fost reprogramat pe terenul acoperit pentru ca adversara niponei a abandonat si terenul era liber. Dar fiecare cu presupunerile sale. Sau cu idiosincraziile fata de americani.

3507403945984319
Dan Coman  •  03 Septembrie 2021, 16:24
Postat de adi_stelistul pe 03 Septembrie 2021, 08:07

In privinta "problemei" frecventei primului serviciu as avea cateva observatii. Prima si cea mai importanta e ca e un criteriu inselator. Procentul Simonei din turul 2, 62%, e de fapt apropiat de media ei normala (66.2% in acest sezon, atat cat a fost el). Din top 10, nu multe jucatoare au peste 60% aici - nici Barty, nici Osaka, nici Sabalenka. Muguruza e lider intre cele din top, cu 66.6%. Si pentru ca am ajuns la lideri, stiti cine e liderul WTA la acest criteriu? Lucrezia Stefanini, din Italia, cu 81.2%... Stati linistit, nici eu n-am auzit. Iar intre jucatoarele care au dominat acest capitol in ultimul deceniu sunt Sara Errani si Monica Niculescu (aflate si acum pe 3, respectiv 11). Despre serviciul lor? Mai bine sa nu vorbim. Errani era pe primele locuri multe sezoane si la game-uri si puncte castigate pe retur, tocmai pentru ca la serviciul ei atat de sigur nu prea castiga puncte... In al doilea rand, e de vazut ca procentul Simonei in primul set a fost 47% iar in al doilea 74% (ceea ce deja e performanta). Ceea ce inseamna ca a fost capabila sa corecteze din mers ce n-a mers - una dintre cele mai importante calitati pe care le poate avea o campioana in tenis. Deci, ca sa rezum: frecventa primului serviciu nu spune (mai) nimic, un serviciu puternic expune la imprecizii, mai important e procentul punctelor castigate, iar in cazul Simonei daca cifra e analizata mai in amanunt descoperim o imbunatatire pe parcurs. Care conteaza.

Felicitari, exceptional comentariu! Tot aici, la asasinatul cu frecvente, as introduce si invariabilul cu care comentatorii declama despre un serviciu slab, la care returul a iesit prost: "foarte bun serviciul!". Nu stiu cine i-a invatat ca singura varianta a unui retur slab e ca-i bun serviciul! Oare acesti comentatori nu-si pot imagina situatia in care serviciul e slab, dar returul si mai si?! Ca sunt unele servicii doi jenante, la care, incercand un retur care sa faca punctul, multi/e il gresesc! Si atunci il auzi pe desteptul ala: "buuuun serviciul!".

Vezi toate comentariile (6)
Comentează