OPINII  »  EDITORIAL

Sportul românesc cere vaccin, dar acceptă și Covid-19

Articol de - Publicat sambata, 08 ianuarie 2022 12:06 / Actualizat sambata, 08 ianuarie 2022 12:27

În continuare, în protocolul medical din sportul românesc e specificat că orice jucător/jucătoare poate juca într-un meci dacă are schema completă de vaccin sau dacă a trecut prin boală în ultimele 6 luni. Cine nu se încadrează în aceste două situații e obligat să prezinte un test PCR sau rapid. Dar doar ei. Cei vaccinați și cei trecuți prin boală sunt exceptați de la testare.

Propunerea FCSB respinsă doar pentru că Becali e Becali?

În toamna anului trecut, FCSB a fost cea care a solicitat modificarea regulamentului sanitar, în sensul în care toți sportivii să joace exclusiv pe baza testelor. Ești negativ, ești OK, ești pozitiv, ești dat la o parte! 

Propunerea a fost respinsă. În principal fiindcă aprobarea ei ar fi însemnat costuri suplimentare la buget! Poate că a contat și că cel care a prezentat argumentele a fost Gigi Becali, care a făcut-o în stilul său heirupist, puțin credibil atunci când amestecă realitatea cu ficțiunea și cu intervenția lui Dumnezeu.

Trei jucătoare, cu 3 doze de vaccin, pozitive la meci!

Totuși, un eveniment petrecut zilele trecute în sportul românesc, la cel mai înalt nivel, readuce în discuție utilitatea actualului protocol, dar mai ales logica lui. CSM București a disputat miercuri seară meciul cu Slatina, din Liga Florilor. Scorul e mai puțin important, victorie la un gol pentru clubul Primăriei Capitalei. 

Cum toate jucătoarele CSM-ului, cu excepția uneia singure, olandeza Broch, sunt vaccinate, acestea au fost disponibile pe baza certificatului de vaccinare. Iar Broch pe baza testului negativ. Totuși, în ziua partidei, toate handbalistele și cei din staff au efectuat teste PCR. Motivul? Urmau ca joi să plece în Franța, pentru meciul cu Brest, din Champions League. Iar pentru a putea intra pe teritoriul Franței e nevoie de test negativ PCR!

Meciul s-a jucat, iar a doua zi, chiar când echipa se afla în aeroport, au venit și rezultatele. Trei jucătoare pozitive: Ramusovici, Samara Da Silva și Ailincăi. Primele două au jucat în meciul cu Slatina, Ailincăi a fost și ea la sală, dar a rămas în tribună. Concluzia? Ramusovici și Da Silva au jucat fiind infectate cu Covid-19! Au fost pe teren, au fost în vestiar, au fost în autocar! Ulterior apariției rezultatelor, singura care a acuzat simptome a fost Ramusovici. Important de precizat: toate cele 3 sunt vaccinate inclusiv cu doza 3!

Sportul românesc cere vaccin, dar acceptă și Covid-19
Ramusovici a jucat fiind infectată cu COVID, abia a doua zi a acuzat și simptome. Foto: Imago

Întrebările care trebuie puse

Având acest caz, se nasc obligatoriu câteva întrebări de logică elementară:

1. Există chiar și 1% risc pentru un sportiv atunci când evoluează fiind infectat cu Covid-19?

În toamna trecută, într-un interviu pentru GSP, Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului "Matei Balș" a spus: "E foarte puțin probabil să pățească ceva. Dacă e introdus pe teren înseamnă că e total asimptomatic, deci practic are o cantitate de virus care nu-i produce mare lucru". 

Puțin probabil, cum se exprimă medicul Marinescu, nu înseamnă zero la sută risc. Apoi, Ramusovici a jucat neavând miercuri simptome, dar acestea i-au apărut joi, deci cantitatea de virus nu se încadrează în ceea ce susține respectivul doctor! 

Și dacă totuși se ajunge la concluzia că un sportiv asimptomatic nu riscă nimic jucând, de ce se mai face diferența între un sportiv vaccinat și unul nevaccinat? Fiindcă, din perspectiva infectării și a posibilității de a da mai departe virusul, chiar specialiștii admit că nu e diferență. Dovadă, ceea ce s-a întâmplat la CSM București.

2. Fiind prezente în echipă, în vestiar, în sala de restaurant, în autocar, alături de celelalte fete, Ramusovici, Da Silva și Ailincăi, neștiind să sunt infectate, au transmis virusul și colegelor lor?

E o întrebare la care următorul set de teste pe care CSM îl va efectua va răspunde. Probabilitatea ca răspunsul să fie DA e foarte mare. 

Tot în acel interviu pentru GSP, Adrian Marinescu s-a referit și la această speță: "Să presupunem că un fotbalist, dacă tot ne referim la subiect, e vaccinat, dar el e pozitiv, însă nu are simptomatologie. Legea nu-l obligă să se testeze, deci el stă alături de colegii lui în vestiar, la antrenament, la masă. Aici, da, există un risc mare de a infecta altă persoană. Poate veni acea altă persoană să-l acuze că din cauza lui s-a infectat? Poate, dar din punct de vedere legal, cel care a transmis virusul nu e în culpă, pentru că el nu e obligat să se testeze".

3. Ar trebui schimbat protocolul medical în sensul de a diminua aproape de zero posibilitatea ca un sportiv să joace infectat?

În acest caz ar fi nevoie de obligativitatea testelor PCR, efectuate cu 72 de ore înainte de meci. Ceea ce, da, ar presupune un efort considerabil din punct de vedere financiar, dar ar reduce total impactul răspândirii virusului în cadrul unei echipe. În momentul de față, cel puțin în cazul fotbalului, calendarul de testare e unul cel puțin amuzant. 

Un test PCR are valabilitate 14 zile (DOUĂ SĂPTĂMÂNI), iar unul rapid 7 zile (O SĂPTĂMÂNĂ). "Total irelevant" e părerea aceluiași Adrian Marinescu, însă în numele desfășurării cu orice preț a unei competiții, compromisurile acceptate sunt din ce în ce mai mari și provoacă situații de neacceptat.

Cine își asumă schimbarea protocolului medical?

Franța, țară vaccinată în proporție de 90%, nu acceptă ceea ce acceptă sportul românesc. Dar nu doar el, UEFA și EHF procedează la fel! Și anume: ipoteza falsă că dacă ești vaccinat, nici nu te îmbolnăvești și nici nu transmiți virusul. 

Câtă vreme s-a întâmplat ce s-a întâmplat cu CSM, să ne imaginăm câte astfel de situații nedetectabile au existat! În fotbal, handbal și alte sporturi, mai ales cele de echipă. În care cel ce e vaccinat e automat scutit de la test, dar el e un potențial purtător de virus. Cu care merge peste tot, cot la cot cu colegii și antrenorii lui. 

E corect? Dacă răspunsul este DA, atunci să păstrăm acest protocol. Dar dacă nu este corect, atunci cineva să-și asume schimbarea lui și să vadă că țările cu cel mai mare procent de vaccinare din Europa solicită test negativ la intrarea în țară, nu doar schema completă de vaccinare! De ce trebuie să fie altfel pentru un meci de fotbal din România?

Citește și:
Unii cu leul, alții cu tigrul » Detalii inedite la plecarea FCSB în Antalya: două fețe noi în lot și 5 absenți + Ce versuri și-a scris Adi Șut pe valiză
Superliga
Unii cu leul, alții cu tigrul » Detalii inedite la plecarea FCSB în Antalya: două fețe noi în lot și 5 absenți + Ce versuri și-a scris Adi Șut pe valiză
Puștiul-minune deplasat de FCSB în Antalya: are numai 15 ani și este fiul unui fost jucător de prima ligă
Superliga
Puștiul-minune deplasat de FCSB în Antalya: are numai 15 ani și este fiul unui fost jucător de prima ligă
Feblețea lui Mircea Lucescu a intrat în vizorul celor de la FCSB » Când s-ar putea face mutarea
Superliga
Feblețea lui Mircea Lucescu a intrat în vizorul celor de la FCSB » Când s-ar putea face mutarea

Comentarii (26)
markksson
markksson  •  09 Ianuarie 2022, 23:55

Indiferent despre ce credem despre Becali, e clar ca gandeste simplu si sanatos. Esti infectat, nu joci, nu esti infectat, joci. Autoritatile au reusit sa asmuta oamenii unii impotriva altora, pentru a-i face sa uite ca ele (autoritatile) sunt vinovate de introducerea regulile astea ***. Vocile "impotriva" incep sa se auda mai tare - urmariti World Council for Health (dot org).

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

10156661614577582
Mircea Rusu  •  09 Ianuarie 2022, 17:28
Postat de sica.nevaccinatu pe 09 Ianuarie 2022, 08:16

vedeti unde se ajunge? am sa va scrio o parabola despre cum se naste o paradigma. CUM SE NASTE O PARADIGMA Un grup de oameni de stiinta au pus intr-o cusca cinci maimute si in mijlocul custii o scara, iar deasupra scarii o legatura de banane. Cand o maimuta se urca pe scara sa ia banane, oamenii de stiinta aruncau o galeata cu apa rece pe celelalte care ramaneau jos. Dupa ceva timp, cand o maimuta incerca sa urce scarile, celelalte nu o lasau sa urce. Dupa mai mult timp nici o maimuta nu se mai suia pe scara, in ciuda tentatiei bananelor. Atunci oamenii de stiinta au inlocuit o maimuta. Primul lucru pe care l-a facut aceasta a fost sa se urce pe scara, dar a fost trasa inapoi de celelalte si batuta. Dupa cateva batai nici un membru al noului grup nu se mai urca pe scara. A fost inlocuita o a doua maimuta si s-a intamplat acelasi lucru. Prima maimuta inlocuita a participat cu entuziasm la baterea novicelui. Un al treilea a fost schimbat si lucrurile s-au repetat. Al patrulea si in fine al cincilea au fost schimbati. In final, oamenii de stiinta au ramas cu cinci mainute care, desi nu primisera niciodata o baie cu apa rece, continuau sa loveasca maimutele care incercau sa ajunga la banane. Daca ar fi fost posibil ca maimutele sa fie intrebate de ce ii bateau pe cei care incercau sa se catere pe scara, raspunsul ar fi fost "Nu stim. Lucrurile intotdeauna au fost asa aici..." Iti suna cunoscut? "E mult mai usoara dezintegrarea unui atom decat

de la mine ne-vac.. te ai intrebat vreodata ce c-ar fi intamplat daca erau romani in cusca in loc de maimute? cati mai erau acum in cusca??? cate banane mai aveau coordonatorii? mai existau coordonatori????? mi a placut parabola . Mai omule cum crezi tu ca romanii vor intelege ceva? cand australienii fac ce vor, pe austriecii iesiti pe strada ii mananca cainii, francezii is pe strada, polonezii ungurii se opun ue iar romanii canta si joaca si beau de parca ei nu apartin lumii asteia...

anarhist
anarhist  •  09 Ianuarie 2022, 16:10
Postat de kikostel pe 09 Ianuarie 2022, 15:24

Aberante comentariile celor care afirmă că trebuie să te supui orbește legilor. Legile strâmbe trebuie îndreptate. E absurd ca un om sănătos și nepurtător de virus să aibă restricții. E absurd ca un vaccinat contaminat și posibil transmițător de virus să nu aibă restricții. E simplu să observi că nu sănătatea e miza. Recunosc că nu mă prind ce vor de fapt, dar e cert că nu e despre sănătate.

Raspunsul e (destul de) simplu: bani si putere (politica, economica). Aparitia virusului a fost vazuta ca o oportunitate de a face bani pentru unii. Care, la randul lor, au dat bani la decidentii politici, ajutandu-i sa-si consolideze pozitiile pentru ca, la randul lor, sa ia decizii care sa-i ajute pe aia care fac bani sa faca si mai multi bani din care sa dea decidentilor politicii care... te-ai prins? E o spirala data dracului, cand te prinde vartejul e greu sa scapi si nici nu e sigur ca mai vrei sa scapi. Singurii care pot opri nebunia sunt oamenii aflati (inca) in afara acestei spirale, asta daca nu vor ramane prea putini cei in stare sa riposteze. Prea multi care accepta lantul fara sa cracneasca, ba mai si latra la aia care inca se incapataneaza sa nu stea aliniati sau care pun intrebari neaprobate de stapani.

Vezi toate comentariile (26)
Comentează