OPINII  »  AUSTRALIAN OPEN

97 din 100

Articol de - Publicat duminica, 16 ianuarie 2022 17:57 / Actualizat duminica, 16 ianuarie 2022 19:21

Interzis în Australia și implicit la primul Grand Slam al anului, Djokovic este unul dintre cei doar 3 jucători nevaccinați din prima sută mondială. O sursă de inspirație cum se mai spune acum

Epilog în cazul Djokovic. Liderul mondial al tenisului nu va putea participa la Australian Open 2022

Decizia de a nu i se permite intrarea pe teritoriul Australian a fost luată în unanimitate de o instanță federală, formată din 3 judecători, confirmând hotărârea ministrului pentru imigrare Alex Hawke și respingând apelul formulat de avocații jucătorului sârb.

Antivacciniștii se vor radicaliza

Procesul s-a terminat, Djokovic urmează să se urce în avionul spre Serbia, reacțiile însă de-abia au început să curgă. Cele două tabere, susținători ai jucătorului și contestatari ai acestuia, au rămas neclintiți pe poziții. 

Cu observația că perdanții, recrutați dintre antivacciniști cu acte sau deghizați în luptători pentru drepturile omului, naționaliști sârbi și de alte naționalități, milenariști, antiocultiști și antișerpilieni, toți aceștia se vor radicaliza, alimentându-și frustrările tocmai din decizia curții federale australiene.

Haka de pandemie?

În același timp nu cred că "învingătorii" – vaccinații, "turma" care a consimțit să se supună "experimentului" – vor ieși pe străzi să încingă hora bucuriei. Ori vreun haka adaptat la pandemie prin care să îi persecute pe purii neinjectați. 
 

Sondajele spun că 83% la sută dintre australieni (procent aproape identic cu acela al vacinaților anti-Covid-19) au considerat că Novak Djokovic nu era binevenit în țara lor tocmai din cauză că încercase să intre acolo driblând niște reguli clare. În inconfundabilul spirit balcanic, încurcându-se în propriile minciuni și confirmând că nu respectase nici măcar măsurile de izolare ale presupusei lui treceri prin boală.

97 din 100
Foto: Imago

O teorie populară și falsă

Teoria potrivit căreia absența lui Nole de la primul Grand Slam al anului aduce atingere calității competiției a fost îmbrățișată spontan și de fanii, și de contestatarii acestuia. Este o axiomă comodă și identică (plus interesul material) gândirii organizatorilor Australian Open, care îi garantaseră sârbului accesul în turneu pe baza unei scutiri/excepții. Dar peste capul guvernului. 
 

Șefii AO au generat scandalul, iar autoritățile au trebuit să scoată castanele din foc. Lucru pe care l-au făcut cu destule bâlbâieli. Problema este că o teorie atât de populară și de evidentă la prima vedere nu este neapărat și corectă.

Niște idioți

97 dintre primii 100 de jucători ai clasamentului ATP sunt vaccinați. Prin eliminare, unul dintre cei 3 nevaccinați este Djokovic. Așadar, 97 din primii 100 de jucători ai lumii au acceptat regula care le permitea să intre în Australia și să participe la turneu. Djokovic, nu. 

Dar el urma să se lupte cu acei oameni care se supuseseră unui protocol. Bun, rău, binefăcător sau dăunător pentru sănătate, nu contează. Ideea este că niște tipi urmau să pară niște idioți, vorba lui Stefanos Tsitsipas, prin antiteză cu deșteptul Novak. Care este morala? Unde este fair-play-ul, în teorie, cel puțin, unul dintre pilonii sportului?

Excepția care alterează mesajul

Corectitudinea unei competiții sportive exclude existența culoarului preferențial. Frumusețea și neprevăzutul întrecerii provin și din condițiile egale asigurate concurenților, nu doar din cât de bine execută ei reverul cu două mâini. Un exceptat nu ridică nivelul turneului, îl subminează. 
 

Nu trebuie să fiți de acord, doar gândiți-vă înainte să vă declarați scârbiți de "dictatura" din Australia. Dar bineînțeles că există în continuare și voci care susțin cauza numărului unu mondial. Interesant în context mi se pare cazul canadianului Vasek Pospisil, jucător decent din circuit, sfert finalist la Wimbledon în 2015.

Agendă politică

Pospisil vorbește despre agendă politică, a cărei victimă ar fi fost Djokovic. Copreședinte împreună cu acesta al PTPA (Professional Tennis Players Association), un organism înființat acum doi ani, cu interese opuse ATP, forul conducător actual al tenisului profesionist masculin, Pospisil nu se dezice de prietenia care îl leagă de sârb. 

Ceea ce este cât se poate de firesc, chiar dacă nu și în slujba unei cauze drepte. Aici este și miezul unui scandal care a împărțit lumea în două, parcă mai mult decât perspectiva ca rușii să invadeze Ucraina.

Pentru marele jucător Djokovic nu este finalul romanului, ci un capitol urât al acestuia. Unul pe care cu un dram de onestitate putea să îl scrie altfel.

Citește și:
Gigi Becali, ironic, imediat după eliminarea din Cupă: „Așa de afectat sunt că nici poftă de mâncare nu mai am”
Cupa Romaniei
Gigi Becali, ironic, imediat după eliminarea din Cupă: „Așa de afectat sunt că nici poftă de mâncare nu mai am”
Oficial: Dan Șucu, noul acționar majoritar de la Genoa, cu 77%!
Campionate
Oficial: Dan Șucu, noul acționar majoritar de la Genoa, cu 77%!
CAMPIONII Superlativelor GSP, cea de-a 59-a ediție: Dennis Man (Fotbalistul Anului), Edward Iordănescu (Antrenorul Anului), Risto Radunovic (Jucătorul Străin al anului) și David Popovici (Sportivul Anului)!
Ideile Gazetei
CAMPIONII Superlativelor GSP, cea de-a 59-a ediție: Dennis Man (Fotbalistul Anului), Edward Iordănescu (Antrenorul Anului), Risto Radunovic (Jucătorul Străin al anului) și David Popovici (Sportivul Anului)!

Comentarii (69)
neneaaglaia
neneaaglaia  •  22 Martie 2022, 17:04
Postat de bogdaniulian pe 16 Ianuarie 2022, 20:07

https://www.bbc.com/news/world-59897918 cam greu cu google

Nu stiu daca se mai uita cineva la articolul asta...in orice caz...2 luni mai tarziu, pot sa mai adaug cate ceva... In post-area mea, am mentionat ca doua rude ale mele au murit cu covid si ca amandoua au luat covid de la persoane vaccinate...cineva a raspuns ca nu ar fi murit daca ar fi fost vaccinate...una dintre rude era vaccinata, cealalta nu, din cauze medicale...si ambele cazuri au fost confirmate ca au luat de la vaccinati virusul (varul meu nu se vedea cu nimeni altcineva decat cu sotia si cu un nepotel care facea teste dupa teste)...nu as fi mentionat cazurile nefericite din familia mea daca nu as fi vazut cum sunt inconjurat de o multime de oameni care neaga posibilitatea de imprastiere a virusului de catre vaccinati... Djoko nu a jucat decat un turneu de atunci...Nadal a castigat AO si a intrat pe val, dupa ce l-a criticat pe Djoko si pe altii ca nu s-au supus....soarta face ca Nadal sa fie acum incercat de niste dureri cumplite in piept, pe care nu le poate explica...tipul nu se vaita cu una cu doua...si tocmai a pierdut finala la Indian Wells unde era favorit... Timpul ne va confirma cine ce si cum...pana atunci, CDC au publicat pentru prima data un studiu in care imunitatea naturala datorata infectiei este mult superioara celei date de vaccin, si nu expira....conform acelor studii, Djoko nu numai ca putea sa joace fara probleme, dar ar fi putut sa fie foarte suparat pe cei vaccinati, care purtau un risc mai mare pentru el decat cel ce i se imputa...

euoltean
euoltean  •  20 Ianuarie 2022, 15:01

Mai puțin îngrijorați de soarta curajoșilor oficiali sud-coreeni - până acum se știa că doar Coreea de Nord nu crede în noul coronavirus și nu îl găzduiește - jurnaliștii l-au întrebat pe Morrison, cu același prilej, despre cele două avioane din Queensland, ai căror pasageri au fost forțați, chiar în ziua interviului, să rămână în carantină timp de 14 zile. Ce a răspuns intransigentul, responsabilul și optimistul Scott Morrison? A opinat că este o chestiune care ține de guvernul regional Queensland, dar că speră că eliberarea din carantină a călătorilor până la Crăciun va fi o prioritate. Adică, unde e lege, e și tocmeală, în cazul ăsta. De ce? Pentru că, a explicat tot Morrison, nu este „nimic magic în 14 zile”, sugerând că a permite pasagerilor să iasă din carantină dacă ar fi testați în fiecare zi ar fi o soluție mai „inovatoare”. Culmea, Queensland a apelat ulterior la soluția „inovatoare” a lui Morrison și a relaxat hotărârea “înainte de Crăciun”. După respectiva relaxare, Morrison a declarat presei că salută abordarea „de bun simț”, dar a remarcat că, în alte state, inclusiv New South Wales, contactele apropiate încă trebuie să fie plasate în carantină timp de șapte zile, cu teste adecvate. Aha! Deci, chiar și după marea și inovatoarea relaxare, în New South Wales, contactele apropiate se plasează totuși în carantină! Nu 14 zile, ca în vremea în care Morrison era contact, dar șapte, da! Deloc, nicidecum! În concluzie, bine că l-au expulzat pe Djokovic, căci în Australia

euoltean
euoltean  •  20 Ianuarie 2022, 15:01

Așadar, bolnav sau contact, deși legea statului cere carantinare pentru 14 zile, dacă interesul electoral o cere, nu mai respectăm regulile, legile și frontierele, pentru că, nu-i așa, “trebuie să continuăm să mergem înainte, nu putem să ne întoarcem unde am fost”. Să ne întoarcem noi însă pe firul poveștii și să ne reamintim că evenimentul la care a devenit contactul unui infectat cu SARS COV 2 a avut loc vineri seara, iar anunțul potrivit căruia premierul a fost considerat contact a fost făcut marți seara. Ce credeți că s-a întâmplat între timp? În acest răstimp, Morrison a avut un program încărcat, inclusiv, luni, o conferință de presă comună cu președintele sud-coreean Moon Jai-in și o cină cu el și delegația sa, marți. Întrebat de presă despre acest lucru, Morrison a răspuns că delegația sud-coreeană nu este îngrijorată că a fost identificat drept contact apropiat și că „a fost total relaxată în privința asta”. „Lumea trăiește cu virusul, așa că trebuie să trăim cu el”, a concluzionat Morrison.

Vezi toate comentariile (69)
Comentează