Articol de Bogdan Fechită - Publicat joi, 10 martie 2022 21:26 / Actualizat joi, 10 martie 2022 22:35
Brazilia e una dintre țările care iubește cel mai mult fotbalul. De-a lungul timpului, de acolo s-au lansat numeroase superstaruri în acest sport. De la Pele și Garrincha la Ronaldo și Ronaldinho, țara sud-americană respiră fotbal de la terenurile prăfuite din favele la marile stadioane din America de Sud și Europa, unde ajung fotbaliștii ei.
Însă cum a ajuns fotbalul în America de Sud și cum a reușit să capete amploarea pe care o are astăzi în Brazilia? Totul se datorează lui Charles Miller, fiul unei familii bogate de aristocrați englezi, stabilită în Brazilia.
Cum a cunoscut Charles Miller fotbalul
Charles Miller s-a născut pe 24 noiembrie 1874 în Sao Paolo într-o familie înstărită de britanici care emigrase în Brazilia. În 1884, la doar 10 ani, el terminase școala gimnazială, iar părinții lui au luat decizia să îl trimită în Anglia, mai exact la Southampton, pentru a-și continua studiile.
Aici rămâne sub grija bunicilor săi, iar până în 1893, pe lângă studii, se remarcă și ca sportiv, practicând atât cricketul, cât și tenisul, la academia școlii sale.
Pe lângă aceste două sporturi, Miller a descoperit și fotbalul, o disciplină sportivă încă nouă la acel timp, care abia începea să se dezvolte în Anglia. A început să îl practice tot mai des și chiar a ajuns în echipa lui Southampton, care pe atunci era una dintre cele mai puternice din lume.
Astfel, Miller, a fost primul jucător brazilian care a evoluat la o echipă din Anglia. Era atât de bun, încât colegii aveau să îi spună „Nipper”, supranume cu care a rămas și în istoria fotbalului.
Charles Miller, pionerul fotbalului brazilian
În 1894, Miller a fost nevoit să părăsească Anglia și fotbalul englez, deși avea doar 20 de ani. Revine la familia sa din Sao Paolo, unde îl aștepta o funcție de conducere în compania de căi ferate.
Se întoarce, însă, cu o mică amintire din Anglia. O minge de fotbal. La acea vreme, nimeni din Brazilia nu mai văzuse un asemenea obiect și nu știa cum putea fi folosit.
La scurt timp după revenire, Miller adună un grup de britanici de la două companii din Sao Paolo. O echipă era de la Compania de Gaz, cealaltă de la Compania de Căi Ferate. Le denumește „Gaziștii” și „Feroviarii” și le prezintă noul joc de fotbal pe care îl joacă cu mingea pe care o adusese din Anglia.
Evident, neînțelegând pe deplin regulile fotbalului, are loc un meci brutal, cu atacuri și faulturi dure, mai mult un „calcio storico” care încă se mai practică în prezent în Florența.
Sao Paulo Athletic Club, primul club de fotbal din Brazilia
În timp ce Miller încerca să îi învețe fotbal pe englezi și brazilieni, în orașul său exista încă din 15 mai 1888 un club sportiv numit Sao Paulo Athletic Club. Echipa avea, însă, doar secție de cricket, o echipă în care activa și el. Charles a insistat ca în cadrul clubului să se înființeze și o secție de fotbal, lucru care s-a și întâmplat.
În cadrul acestei noi echipe, Miller era căpitan, dar și atacantul central. Au început să joace în tricouri albe și pantaloni scurți negri, un echipament care avea să devină de tradiție în fotbalul brazilian.
Treptat, spre finalul secolului, pe lângă echipa lui Charles Miller, încep să apară tot mai multe cluburi în Sao Paolo. În vara lui 1898 apare A.A.M.C, un club cu secție doar de fotbal și deschisă doar pentru brazilieni, în timp ce Sao Paulo Athletic Club era formată din rezidenți englezi înstăriți care se aflau în Brazilia.
Un an mai târziu apare clubul Internacional, echipă care voia să transmită chiar și prin denumire că era deschisă atât fotbaliștilor brazilieni, cât și tuturor jucătorilor de alte naționalități. Până la finalul anului 1899 apare și prima federație de fotbal din Brazilia, numită „Liga Paulista de Foot-Ball”.
Începutul campionatelor braziliene
Odată cu înființarea federației, încep să fie organizate și primele campionate de fotbal. Fotbalul începe să aibă o structură și un program. Echipa lui Charles „Nipper” Miller câștigă primul campionat Paulista, în 1902, sezon în care el iese golgeter, cu 10 goluri marcate.
Performanța e repetată și în următoarele două sezoane, Sao Paulo Athletic Club fiind campioană de trei ori la rând (1902, 1903 și 1904).
Dacă în regiunea Sao Paolo fotbalul începea să se organizeze, în celelalte zone ale Braziliei nu existau încă cluburi de fotbal, ci doar câțiva fotbaliști răsfirați, dar dornici să practice și ei acești sport. Așa se întâmpla ca în 1902, Oscar Cox să ducă fotbalul mai departe, la Rio, unde înființează echipa Fluminense și ulterior pune bazele campionatului Carioca.
De aici e doar un pas spre rivalitatea care avea să contribuie la ascensiunea fotbalului brazilian dintre Fluminense (cu cei mai buni jucători din zona Rio de Janeiro) și Sao Paulo (cu cei mai buni jucători din această regiune).
Charles Miller și marele său regret
Charles Miller s-a retras din fotbal în 1910, la vârsta de 36 de ani și se stinge din viață în 1953, la vârsta de 78 de ani. Marele său regret a fost că nu a apucat să debuteze și în naționala Braziliei, care a apărut în 1914, la patru ani după ce se lăsase de fotbal.
Sao Paolo Athletic Club există și în prezent în Brazilia, însă a renunțat secția de fotbal încă din 1912, după ce mai cucerise un campionat paulista în 1911. În prezent clubul are secții de futsal, rugby, tenis, volei, natație și squash.
Ulterior, în 1930, prin fuziune altor două cluburi, apare Sao Paulo, club care avea să se impună în istoria fotbalului brazilian, având în palmares 22 titluri, 3 Copa Libertadores, 2 Cupe Intercontinentale și un Campionat Mondial al Cluburilor. Clubul actual însă un singur lucru în comun cu echipa fondată de Charles Miller: echipamentul alb-negru, la care în timp a adăugat și culoarea roșie.
Citește și alte povești ale fotbalului:
10 cluburi cu rezonanță dispărute din liga secundă » Îți mai aduci aminte de aceste echipe?
Povestea unei tragedii » Cum a murit socrul lui Giovanni Becali, celebrul pilot Tulio Hernandez
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”