Articol de Theodor Jumătate - Publicat marti, 15 martie 2022 10:44 / Actualizat marti, 15 martie 2022 11:36
Oligarh apropiat de toți președinții ruși din ultimii 30 de ani, Roman Abramovich a cumpărat Rosneft cu numai 250 de milioane de dolari în 1995, după o licitație aranjată, și a vândut compania petrolieră în 2005, cu 13 miliarde $, fraudând statul rus cu 2,7 miliarde.
În urmă cu câteva zile, întrebat la o conferință de sancțiunile guvernului britanic împotriva lui Chelsea, din cauza patronului apropiat de Vladimir Putin, Jürgen Klopp i-a întrebat pe jurnaliști: „Nu s-a îngrijorat nimeni când a venit Roman Abramovich la Chelsea, nu? Aceasta este greșeala societății noastre".
Managerul lui Liverpool era revoltat de ce miliardarul rus a putut cumpăra clubul londonez, de ce i s-a permis, știindu-se sursa banilor oligarhului, pe axa Elțîn - Putin, președinții care l-au ajutat să se îmbogățească.
Procurorul general care-l ancheta pe Roman Abramovich, compromis cu o casetă cu conținut sexual
BBC dezvăluie acum că Abramovich a fraudat statul rus cu 2,7 miliarde de dolari, descoperind un document din dosarul vânzării Rosneft. Magnatul a cumpărat cea mai mare companie petrolieră a Rusiei cu numai 250 de milioane, în 1995, după o licitație trucată, și a cedat-o un deceniu mai târziu, pentru 13 miliarde. De 52 de ori mai mult!
Informația BBC a fost confirmată chiar de Yuri Skuratov, fostul procuror general rus. Acesta susține că avea probe pentru a-l acționa în justiție pe Abramovich, dar Boris Elțîn a hotărât să mute toate documentele la Kremlin, compromițându-l pe Skuratov cu o casetă video cu conținut sexual.
„Era o schemă penală ce le-a permis participanților la privatizarea companiei să formeze un grup infracțional, care nu plătea guvernului prețul corect la achiziționarea companiilor", a declarat Skuratov.
Reprezentatul chinez a fost răpit
Postul britanic de televiziune l-a acuzat pe Abramovich și pentru privatizarea Slavneft, altă companie petrolieră. Și atunci, licitația a fost aranjată. Abramovici se asociase cu alți oligarhi, însă avea ca rival un trust chinez, ce oferea dublu. Chiar înaintea încheierii tranzacției, asiaticii s-au retras, după ce unul dintre reprezentanții lor a fost răpit cum a sosit la Moscova. Și Abramovici a cumpărat Slavneft.
Vladimir Milov, fost adjunct al ministrului energiei, a recunoscut că decizia a fost luată la cel mai înalt nivel al Rusiei.
Oligarhii ruși au vrut să cumpere Barcelona și Real Madrid
Atât de mari erau averile și puterea oligarhilor ruși încât voiau să cumpere tot în fotbal. Plănuind și achiziționarea celor mai importante cluburi spaniole.
Potrivit Marca, Alisher Usmanov, cu 11,5 miliarde de dolari în conturi, fostul președinte al Federației Internaționale de Scrimă, a fost acționar la Arsenal și sponsoriza și Everton. La un moment dat, a vrut să devină patronul Barcelonei, dar nu a putut.
La fel s-a întâmplat și cu Vladimir Lisin, ex-președinte al Federației Internaționale de Tir, 13,2 miliarde $, care a întrebat: „Cât costă Real Madrid?". Și pentru el a rămas doar întrebarea. Ambele cluburi sunt deținute de socios, membrii cotizanți.
Citește și alte știri de sport:
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”