Articol de Viorel Tudorache - Publicat vineri, 22 aprilie 2022 14:39 / Actualizat vineri, 22 aprilie 2022 17:44
Când încep înotătorii de top să câștige bani? La ce sume pot ajunge? Câți se îmbogățesc din acest sport? Un înotător senior poate trăi din practicarea natației doar dacă ajunge în elita internațională și este angajat la un club de stat.
- Adunăm informații și povești din dialogurile sincere cu părinți, copii, antrenori, oameni din sistem pentru a aduce în prim-plan nu doar costurile financiare, ci și investițiile de timp, energie și emoțieâ
- Ce provocări apar la început de carieră, de ce probleme se lovesc copiii, cum se descurcă părinții, cine și cât plătește, care e rata de succes?
- Noul serial GSP „Cât costă să faci sport” a pornit la drum cu fotbalul, cel mai practicat sport din țară, acum vorbim despre înot.
„Salariile pentru sportivii majori încep de la 3.500 de lei pe lună, salariu mediu, și pot ajunge până la 10.000 de euro pentru un sportiv excepțional, aici intrând și câștigurile de la sponsori și din premii! Depinde mult de nivelul de performanță al sportivului”, explică autorități din fenomen.
„Înotul este un sport care atrage foarte mult și există foarte mulți parteneri privați puternici care sunt interesați de sportivi care ar putea aduce valoare țării noastre.
Partea financiară din spatele înotului de performanță
Vă pot spune că partea de salarizare este foarte OK. Există cluburi puternice. Pentru cei care intră într-un lot național, federația încearcă să acopere 100% cheltuielile de pregătire și de susținere a pregătirii, medicație, vitaminizare, cazare pentru cei din provincie”, a explicat președinta federației, Camelia Potec.
Un antrenor completează: „Cluburile de stat angajează numai sportivi care câștigă medalii la Campionatele Naționale. Ăsta e și motivul pentru care nu avem seniori foarte mulți. La CN de seniori participă foarte mulți juniori, care sunt susținuți de părinți. Când ajungi la seniori sunt două variante: ori ești cineva și atunci te poți susține din natație, ori te lași.
Un înotător poate trăi din sportul pe care îl practică doar dacă devine un sportiv consacrat și ajunge în elita internațională. Nu e suficient nici măcar să fie doar campion național. La nivel de copii și juniori, anumite cluburi de stat acordă indemnizații de efort, dar sunt destul de mici, 600-700 de lei”.
Iar cifrele sunt șocante: doar 115 seniori legitimați la cluburi, comparativ cu 2.500 de copii și juniori! La bani frumoși ajung medaliații de la JO, CM și CE.
Aceștia sunt răsplătiți cu premii semnificative în bani și, în plus, primesc o rentă viageră din partea statului, între 3.493 lei şi 16.635 lei. Recordurile sunt și ele remunerate separat (seniori: olimpic/mondial - 24.000 lei, european - 17.500 lei, național - 2.800 lei).
Ce premii pot câștiga înotătorii de performanță
Cât câștigă un instructor de înot
Un instructor de înot din România câștigă, în medie, 2.800 de lei net pe lună, potrivit Salario, comparatorul de salarii care aparține eJobs. Cel mai mare salariu introdus de un instructor de înot este de 5.000 de lei net pe lună. La polul opus, cea mai mică valoare salarială este de 1.700 de lei pe lună, mai arată datele Salario.
Dacă ne uităm la orașele unde avem cele mai mari venituri introduse pentru această poziție, pe primul loc e București, cu o medie de 3.000 de lei pe lună, urmat de Cluj, cu 2.600 de lei net, și de Oradea, cu 2.500 de lei pe lună. Pe de altă parte, cel mai puțin în acest domeniu câștigă instructorii din Zalău, cu o medie de 1.500 lei pe lună.
3 medalii de aur, 2 de argint și 4 de bronzeste bilanțul natației românești la Jocurile Olimpice
450 de sportiviau participat la Campionatul Național de înot seniori, tineret și juniori, desfășurat în martie, la Bacău
N-ai ce să cauți la înalta performanță fără talent. Să nu credeți că Glință și Popovici muncesc mai mult decât un campion național fără calitățile lor! Muncesc la fel, dar mult mai aplicat. Au avantajul că sunt fenomene. Fără talent nu se poate ajunge acolo unde sunt ei. Este imposibil.
- Silviu Anastase, antrenor federal
Natația românească în cifre
- cluburi afiliate FRNPM: 152
- cluburi în competiții: 87
- sportivi legitimați: 2.647 (1.008 în sistemul competițional național)
- antrenori: 182
- instructori sportivi: 63
SENIORI
- Total: 115 (51 în sistemul competițional național)
- masculin: 68 (32 în sistemul competițional național)
- feminin: 47 (19 în sistemul competițional național)
TINERET / JUNIORI / CADEȚI
- Total: 1.379 (535 în sistemul competițional național)
- masculin: 792 (307 în sistemul competițional național)
- feminin: 587 (228 în sistemul competițional național)
COPII
- Total: 1.153 (422 în sistemul competițional național)
- masculin: 655 (222 în sistemul competițional național)
- feminin: 498 (200 în sistemul competițional național)
*cifre oficiale pentru anul 2020, conform Ministerului Sportului
COMPETIȚII NAȚIONALE
- Campionatul Național seniori, juniori A-B
- Campionatul Național în bazin de 25 m
- Cupa României seniori, juniori A-B
- Campionatul Național juniori C-D
- Cupa României juniori C-D
- Etapa regională - cadeţi 12-14 ani
- Campionat Naţional de cadeți
- Cupa României în bazin de 50 m cadeți/CN în bazin scurt
- Campionat Naţional copii (10-11 ani)
- Campionatul Național de poliatlon copii