Articol de GSP - Publicat miercuri, 04 mai 2022 20:16 / Actualizat miercuri, 04 mai 2022 20:56
Mihai Rotaru, 50 de ani, a venit în studioul Gazetei, acceptând pentru prima oară prezența într-o emisiune sportivă. Principalul acționar al Universității Craiova a vorbit deschis despre începuturile sale în fotbal, despre banii pe care i-a investit în club și despre rivalitatea cu FCU Craiova și familia Mititelu. Rotaru lămurește răfuiala cu redacția GSP și explică de ce folosirea numelui CSU Craiova în Gazetă i se pare jignitoare
- Domnule Rotaru, sunteți la prima apariție într-o emisiune. Bine ați venit!
- Vă mulțumesc pentru invitație!
- Sunteți patronul Craiovei. Am înțeles că vă deranjează să vi se spună așa?
- Mă deranjează. În general când vorbim despre echipele mari, Craiova, Dinamo, Rapid, nu cred că este cazul să fie cineva patron peste ce înseamnă aceste echipe. Pentru că, până la urmă, ele sunt construite pe sentimentele suporterilor. Ele sunt construite pe rezultatele din trecut, dar trăiesc în prezent prin suporteri. Și atunci nu poți să fii patronul suporterilor. Poți să fii cel mult un custode al speranțelor lor. De aceea prefer denumirea de acționar.
- Sunteți oltean? Aveți legătură cu zona?
- Sunt oltean crescut pe malul Oltului. Orașul cel mai apropiat era Drăgășani, 15 kilometri. Eu sunt din comuna Dobroteasa, satul Câmpu Mare.
- Legăturile cu fotbalul au existat?
- Am jucat în București, la Viscofil și Ascensorul, junior fiind. Eram fundaș dreapta. Am practicat și rugby, unde eram extremă dreapta, aripă pe grămadă.
"Universitatea Craiova este echipa mea de suflet"
- Sunteți investitor sau creditor la club?
- Lumea preferă să împrumute clubul în loc să vină cu o majorare de capital social și ăsta e un calcul strict fiscal. Ca să îți repartizezi profitul ai o cheltuială de 15 la sută. Altfel, îți restitui împrumurile și gata. Deci este ceva strict fiscal. Altfel, când investești în fotbal, speranțele să îți recuperezi banii tind spre zero.
- Câți bani ați investit până acum la Craiova?
- Cred că 17 milioane de euro, dar până acum nu s-a recuperat niciun euro. Sper să-i recuperez, însă asta s-ar întâmpla doar în cazul în care ar veni un alt investitor. Există acest miraj al cupelor europene, normal să visez și eu, mai ales că e mirajul Champions League. Dar nu mă bazez pe acest lucru în momentul în care fac planurile de afaceri.
- În general îi recuperați prin vânzarea de jucători.
- La Universitatea sunt jucători care au o cotă de piață foarte bună, dar după cum știți noi nu-i avem pe tarabă și niciodată n-o să-i punem pe tarabă. Aceea este o altă modalitate prin care se pot recupera bani. Faptul că nu căutăm să vindem jucători nu înseamnă să ne opunem vânzării lor. Nu suntem genul de club care să se promoveze agresiv, la modul "Vreau nu știu câți bani pe x sau y". Scopul clubului nu este să vândă jucători. Noi am vândut când efectiv oferta a fost de nerefuzat.
- De ce ați investit la Craiova și nu la Pandurii, de exemplu?
- Universitatea Craiova este echipa mea de suflet. În 1983, când am jucat cu Benfica, eram în oraș. Mama mea era cercetător ştiinţific în Ministerul Sănătății, mai precis în Institutul de Igienă și Sănătate Publică. A fost într-o inspecție la Craiova, eu am mers cu ea. Aveam 11 ani și am văzut nebunia din gara din Craiova. Am stat în oraș în noaptea aia. Am dormit cu Benfica în hotel, la Jiul. M-am lăudat la colegii mei că am fost la meci, dar nu fusesem. Pentru că văzând nebunia din oraș mama nu m-a lăsat.
"Nu visez să-mi recuperez banii, dar sper"
- E adevărat că ați avut lojă în trecut pe stadionul Ghencea?
- Am avut loje în toată România! Mereu am avut un grup de prieteni cu care mergeam la meciuri. La meciurile Galațiului, ale CFR-ului din Champions League, la meciurile Urziceniului. Întotdeauna mergeam cu un grup de prieteni pe stadioane, inclusiv la Barcelona. Acolo am avut timp de zece ani abonamente preluate de la niște spanioli.
- Erați chiar pasionat!
- Mergeam la absolut toate derby-urile până în momentul în care să investesc la Universitatea Craiova. Până atunci nu lipseam de la Champions League sau El Clasico, meciuri de Premier League. Mă costa foarte puțin până să investesc la Craiova.
- Deci chiar sperați să recuperați ceva din ce-ați investit?
- Întotdeauna speri pentru că ar însemna să ai o problemă reală dacă n-ai spera. Dar nu visez! Adică încerc să fiu realist și să exploatez un eventual moment oportun. Dar acum nu e cazul.
- Spuneți-mi, vă rog...
- Ca să fac o observație și în premieră: eu am fost foarte aproape de Oțelul Galați când a câștigat campionatul. Extrem de aproape de Marius Stan. I-am ajutat indirect, dar și direct la vremea respectivă. Mai ales înainte de ultima etapă cu Poli Timișoara, când au câștigat cu 1-0 la Galați. Chiar am o relație foarte bună cu Marius. Așa am ajuns să investesc în fotbal.
- Atunci ați început aventura în fotbal?
- Primul meu jucător pe care l-am adus în România a fost Bratislav Punosevac. Acolo am fost pentru prima dată implicat într-o astfel de activitate. N-am fost impresar, dar eu am finanțat aducerea lui.
"În copilărie am trăit pătimaș ca suporter la televizor"
- În copilărie fotbalul era pe primul loc, înaintea altor activități?
- Cea mai mare pedeapsă pe care mi-o dădea mama era să nu mă lase să mă uit la rarele meciuri de la televizor. Era pedeapsa maximă! Am trăit pătimaș ca suporter. Dar recunosc că nu a fost visul meu să investesc în fotbal.
- Păi, și de ce ați făcut-o?
- În momentul în care Știința a dispărut, noi, în grupul nostru de prieteni, ne-am supărat. Atunci am suferit și-a trebuit să facem ceva. Să reușim să aducem echipa și s-o punem pe picioare. Atunci l-am cunoscut pe domnul profesor Corneliu Andrei Stroe. Toată lumea vorbește că echipa noastră ar fi fost la origine creată pentru a acoperi unele greșeli ale Federației sau de către Primărie.
- Și nu este așa? Vorbiți despre momentul 2013.
- Este fals! Mentorul acestei echipe și cel care a creat Craiova Maxima și a doua oară Universitatea Craiova modernă este domnul profesor Corneliu Andrei Stroe. Am văzut actele și am studiat, altfel nu investeam 20 de milioane de euro într-o fantomă! Adevărul ăsta este. Este vorba de palmares, iar palmaresul nu se poate transfera.
"Câștig bani din agricultură și energie"
- Haideți că ajungem cu discuția și acolo. Înapoi la zona financiară: de unde aveți banii, din ce îi câștigați?
- Business-urile principale sunt agricultura și energia. Dar și real estate-ul, care în momentul de față e înghețat. Adică am un portofoliu de real estate (n.r. imobiliare), dar nu fac dezvoltări în acest moment. Sunt un investitor mare în agricultură. Sau hai să-i spunem mediu.
- Aveți utilaje, tractoare?
- Am foarte multe. Sunt axat pe județele Dolj și Olt, la granița dintre ele. Acolo facem agricultură, dar și energie. Am undeva la 30 de utilaje, dar e mai puțin important numărul lor. Nu am mai multe că nu suntem Insula Mare a Brăilei. Lucrăm la 4.000 de hectare pe care le avem în proprietate. Este o afacere interesantă.
- Deci grosul de aici vine.
- Banii sunt în principal din agricultură, energie și bursă. În momentul de față, participațiile mele s-au redus semnificativ. Cu ceva ani în urmă, eram unul dintre cei mai importanți investitori în Bursa de Valori București.
- Ați avut necazuri, dosare?
- Sunt publice. Au fost, dar în acest moment nu există niciun dosar, lucrurile sunt închise.
"CSU este un acronim considerat jignitor"
- Domnule Rotaru, ați stat departe de spațiul public foarte mulți ani. De ce ați început să apăreți?
- Pentru că trebuia să apăr Universitatea Craiova atunci când sunt probleme. Am simțit în unele momente că sunt în măsură să o fac pentru că știu cel mai bine istoria, știu ceea ce s-a întâmplat recent și ce-a fost în ultimii ani de zile. Trebuia să spună cineva lucrurilor pe nume!
- Credeți că cineva...
- Singura noastră politică pe care o facem la Universitatea Craiova este politica fotbalului. De când sunt eu la Știința niciodată nu a fost amestecată sau băgată într-o acțiune electorală, politică. S-a mai folosit și apelativul de CraiOlguța și a fost unul dintre motivele pentru care eu am mai ieșit în fața presei. Când eram agresați, ieșeam și apăram clubul. Eram cel mai potrivit în acel moment. Noi nu am agresat pe nimeni, doar am răspuns când am fost provocați.
- Trebuie să reamintesc că până de curând relațiile între Gazetă și clubul dumneavoastră n-au fost cele mai bune. Ne-ați suspendat acreditările, ați blocat comunicarea. Dar n-am murit, după cum vedeți. Deci de ce ați fost supărați pe GSP?
- Au fost mai multe momente, dar am decis să trecem peste ele. Sigur, cel mai important și pe care nu-l consider rezolvat este cel al denumirii. Noi ne numim Universitatea Craiova. Suntem custodele acestui brand. Nu pot să spun că suntem posesorii unui brand, ci doar un custode. Este un brand pe care noi vrem să-l creștem, să investim în el, un brand al suporterilor.
- La club, regulile le faceți dumneavoastră. În redacție, le facem noi.
- Foarte bine. Dar și noi trebuie să ne apărăm dacă cineva ne agresează, ne poreclește.
- Unii colegi de-ai mei scriu CSU Craiova. Eu și alții scriem Universitatea.
- Există această anomalie cu CSU. Spuneți-mi dacă mai ziceți unei alte echipe după acronim? De ce nu îi spuneți FCR echipei Rapid? Sau FCD echipei Dinamo? CSU este un acronim considerat jignitor de către suporterii noștri. Clubul Sportiv Universitatea Craiova, clubul istoric, condus de Pavel Badea, ne-a spus: "Echipa reală este cea a clubului sportiv!". Noi la Ligă, la Federație sau la UEFA ne numim Universitatea Craiova. Vrem să ni se spună pe nume! Dacă cineva vine în casa noastră, nu e în regulă să ne zică Bulă sau Vasile dacă pe noi ne cheamă Ion.
- OK, și credeți că supărarea asta justifică inclusiv reacții de a publica pe siteul oficial al clubului comunicate în care ziariștii de la Gazetă erau făcuți "slugile lui Becali"?
- Nu, nu a fost așa ceva, cu slugile. Da, poate au fost comunicate agresive, când poate am fost atacați, dar nu ...
- Eu sunt obligat să fiu ospitalier, că sunt gazdă. Dar bannerul ăla cu Ioanițoaia care s-a îmbogățit că a luat un hectar de pământ de la Mititelu, pe ăla îl știți?
- Nu, nu ...
- Haideți, domnu' Rotaru! Ia uitați-l! (pe ecranul din studio este proiectat bannerul calomnios)
- Vedeți că asta a fost o acțiune a peluzei. Noi nu interferăm cu peluza, suporterii sunt independenți, nu le dăm bani, își plătesc singuri toate cheltuielile. Uitați-vă că acum sunt și bannere împotriva mea!
- Vreți să vă supăr neapărat? Eu știu că s-a făcut cu acordul dumneavoastră.
- Niciodată! Cine v-a spus așa ceva v-a păcălit.
"La meciurile FCU vin 400 de suporteri pe «Oblemenco»"
- Spuneți-mi cum ați perceput promovarea celor de la FCU?
- Pe noi ne-a ajutat și-am spus-o totdeauna. Acolo trebuia să se termine cu mitul suporterilor și să încheiem această discuție. Ei fiind în Liga 2 ne spuneau că vor veni pe "Oblemenco" și vor fi zeci de mii. Când joci cu 300-400 de spectatori pe "Oblemenco" nu poți să te numești Știința. Au avut 400 acum două meciuri. Eu mi-am dorit ca ei să vină în Liga 1. E ușor să vorbești din Liga 2, unde ai costuri de câteva sute de mii de euro, când în Liga 1 fără 2-3-4 milioane de euro pe an te duci înapoi.
- Dar ei au fost interziși mult timp să joace pe "Oblemenco".
- Am fost pentru a li se da tot ceea ce cer ca să se martirizeze. Am spus-o și mi-am dorit să joace acolo. Am făcut lobby! Dar e greu să vină orice echipă de Liga 3 sau de Liga 4 și să joace pe "Oblemenco". E vorba în primul rând de calitatea gazonului, e vorba de calitatea serviciilor.
- Ei își doreau să joace, să plătească.
- Dacă vine Ișalnița, Strehaia, Cârcea și Mischii și vor să joace pe "Oblemenco" și plătesc e în regulă? OK, dar în momentul ăla Universitatea nu mai poate să-și desfășoare activitatea. Și-atunci trebuie să alegi. Poți să joci dacă ești în Liga 2 sau joci într-un sfert de finală de Cupa României sau într-un meci internațional. Nu cred că oricine poate să joace pe Camp Nou sau pe "Giuseppe Meazza".
- Ce relație aveți cu cei de la FCU?
- Nu avem nicio relație, lucrurile sunt normale. La nivel de conducere, niciun fel de relație cu ei. Am vorbit o singură dată cu Adrian Mititelu. Ne-am văzut o singură dată, au fost două, trei ore de discuții, dar se întâmpla acum 4-5 ani sau când li s-au respins pretențiile materiale împotriva Federației. Atunci m-a sunat și a dorit să ne vedem.
"Am crezut mult în titlu"
- Să vorbim despre acest sezon. Gigi Becali acuza că există unele înțelegeri...
- Domnia sa a venit și a spus doar că nu mai trebuie să facem măgării. Noi nu am făcut niciodată, chiar dacă toată lumea se referă la meciul cu Farul Constanța de acum câțiva ani. Dacă v-ați uita, noi am vrut să câștigăm acel meci, iar repriza a doua a jucat cea mai bună echipă a noastră.
- Deci...
- Noi nu facem înțelegeri cu nimeni, singura noastră înțelegere este strict la interesul Universității Craiova. Nu există nicio altă înțelegere! Nu avem nicio înțelegere împotriva CFR-ului sau a FCSB-ului. Noi trebuie să ne vedem doar interesul nostru, iar obiectivul nostru este să ne batem la locul 2 și să încercăm să ne calificăm în finala Cupei României.
- La titlu mai există speranțe?
- Am spus-o demult: dacă aveam o singură echipă în fața noastră, am fi avut o șansă. În momentul când ai două echipe în fața ta, nici măcar pentru locul 2 nu ești la mâna ta. Nu este un necaz că n-am câștigat titlul anul ăsta, dar este un eșec. Am crezut mult în titlul din anul acesta... Dacă vă uitați unde l-am pierdut, o să vă dați seama că dacă ne comportam ca o echipă medie, nu ca o echipă mare, astăzi ne băteam cu șanse reale la campionat.
- Cum ați caracteriza sezonul ăsta?
- Am fi vrut mai mult, cu siguranță. Dacă sunt mulțumit sau nu vă răspund la finalul campionatului. Și după finala Cupei.
„Suntem singura echipă din România unde suporterii dorm cu poza unor jucători sub pernă”
Mihai Rotaru e mulțumit de Reghecampf chiar dacă a ratat titlul, transmite un mesaj clar împotriva FRF, vorbește despre spiritul din Bănie și dezvăluie momente de coșmar: a stat 18 zile la Terapie Intensivă, infectat cu Covid-19
- Domnule Rotaru, duminică jucați cu FCSB. Menajați jucători pentru duelul cu Sepsi, în returul semifinalei de Cupă?
- Am spus-o de o sută de ori: asta e o prostie! Voi fi cel mai fericit dacă vom câștiga acest meci! Meciul cu FCSB e unul de "care pe care".
- În suflet sunteți mai aproape de FCSB sau de CFR Cluj?
- De niciuna dintre ele. Le urăsc pe amândouă! O să fiu supărat indiferent cine ia titlul. Indiferent cine câștigă competiția, eu nu o să fiu fericit. Chiar dacă noi vom avea Cupa câștigată, în ultima etapă nu o să mă uit la meciuri.
- Credeți că meciurile CFR-Argeș și Craiova-FCSB trebuiau jucate la aceeași oră?
- Da. Meciurile sunt interdependente. Dar pentru Craiova nu va schimba nimic rezultatul meciului CFR Cluj - FC Argeș. Pentru că obiectivul nostru din campionat e locul 2. Nu este titlul, având în vedere situația în care suntem. Dacă CFR câștigă la Pitești și noi o batem pe FCSB, s-ar putea să avem un meci mult mai ușor în etapa următoare, la Cluj, unde noi venim după semifinala din Cupă.
- Repet întrebarea: nu menajează Craiova jucătorii buni cu FCSB?
- Cu siguranță nu vom menaja jucători în meciul cu FCSB! Suntem în aceeași poziție cu Sepsi: Sepsi are meci duminică, noi avem cu FCSB tot duminică. Noi vom juca semifinala acasă. Nu avem de ce să menajăm jucători, pentru că vor fi la fel de obosiți sau de odihniți ca și cei de la Sepsi Sf. Gheorghe.
"Pe Dan Petrescu nu l-am dorit niciodată!"
- Sunteți mulțumit de Laurențiu Reghecampf?
- E un antrenor foarte bun, care a făcut treabă foarte bună la Craiova. Cu 3 etape înainte de final, suntem campionii play-off-ului. Este o experiență nouă pentru noi.
- Din păcate, asta n-ar aduce niciun trofeu.
- Încercăm să ne amăgim.
- Îl vedeți afectat de divorțul prin care trece?
- Nu îmi permit să discut astfel de lucruri. Sunt problemele fiecăruia, nu vreau să le discut sau să le analizez cu absolut nimeni. Nici în public, nici cu el.
- În trecut a apărut informația că l-ați dorit pe Dan Petrescu.
- Niciodată Dan Petrescu nu a fost în vizorul nostru. Absolut niciodată! Dacă Edi Iordănescu a fost la un moment dat în vederile noastre, Petrescu niciodată!
- Nici Șumudică?
- Cu Șumudică sunt prieten. Am avut o întâlnire prietenească, nu profesională. Sunt mulți ani de atunci, când am reziliat cu Sorin Cârțu contractul de antrenor. Am stat cu Șumi de vorbă, dar nu era vorba de fotbal, adică nu era pentru a încheia un contract.
- Și?
- A zis "Uite, eu vin mâine dimineață, vă antrenez". Glumea, el era cu angajament. Și i-am zis "Mă Șumi, am scăpat de dracu' și îl iau pe ta-su acum? Nu are sens să ne certăm".
- Niciodată nu a fost în vederile dumneavoastră?
- Șumi a fost în vederile noastre. Poate să fie la un moment dat antrenorul Universității. Iar despre Petrescu n-am spus că e exclus, ci doar că niciodată nu a fost în vederile noastre.
- Spuneți-mi ce părere aveți de Dan Petrescu?
- Unul dintre lucrurile pe care le urăsc este că cei de la celelalte echipe, oficiali, își dau cu părerea despre jucătorii noștri și despre antrenorii noștri. Așa că evit să fac aceeași greșeală.
- Să nu fiți ca ei.
- Nu vreau să îmi dau cu părerea despre stilul domnului Dan Petrescu, dar cu siguranță este un antrenor foarte, foarte bun, cu rezultate foarte bune. Dacă spun că nu îmi place stilul lui Dan Petrescu și ne bate săptămâna viitoare cu stilul ăla, ne facem de râs.
"Am vrut să-l aducem pe Petrea lângă Reghe"
- Care credeți că sunt cei mai buni antrenori din fotbalul românesc?
- Mircea Lucescu, Olăroiu ... Mirel Rădoi cred că va fi un antrenor foarte bun. Nu îmi dau seama cât de mult timp mai are nevoie sau nu. Isăilă, Balint, Bergodi sunt antrenori foarte buni. Leo Grozavu, Dan Petrescu, Petrea.
- Petrea că vine meciul direct?
- Noi am vrut să-l aducem în staff-ul nostru înainte să aibă propunerea de la FCSB, să-l aducem în staff la Reghe. Laur a zis "Mai lasă-l două săptămâni și-l aducem după aia". Între timp s-a dus la FCSB. Este un antrenor despre care Laurențiu Reghecampf are o părere foarte bună.
- Domnule Rotaru, există un pact cu FCSB împotrivă CFR-ului?
- E o glumă. Ce pact? Nu există așa ceva.
- Așa lasă să se înțeleagă domnul Becali.
- Nici măcăr nu declară asta. Spune că am convenit ca toate șansele să le apărăm pe teren. Adică nu să bage el copiii cum a făcut-o acum doi ani cu CFR-ul. Despre asta este vorba. Nu a spus nicio secundă că am vorbit ca să fim anti-CFR.
- Arbitrul meciului o să fie Istvan Kovacs.
- Având în vedere că, acum câteva zile, Istvan Kovacs m-a făcut să mă simt mândru că sunt român, prin prisma faptului că a arbitrat acea semifinală la un nivel extraorinar, nu pot să fiu decât mândru că va fi arbitru la acest meci. Eu am probleme cu alți arbitri, nu cu Istvan Kovacs. Sper ca după meciul cu noi, cei de la FCSB să revină la vechile sentimente.
"Antrenorii conduc o echipă de fotbal, eu un club"
- Ați spus că Markovici o să dea 30 de goluri în sezonul viitor. Pleacă Koljici?
- De ce să plece Koljici? De ce nu poți să joci cu Markovici și Koljici în atac? Un 4-4-2, cu Ivan în stânga, Baiaram în dreapta.
- Sincer, ați impus jucători în echipă?
- Niciodată, niciodată! Să vă dau câteva exemple. După meciul de la Laci, când am pierdut cu 1-0 în Albania, am reziliat cu Ouzounidis și au rămas antrenori Bon cu Octavian Benga. Mi-am dat cu părerea cu două zile înainte de meci: "Din punctul meu de vedere, cred că acolo ar fi mai bine celălalt". Nici măcar acolo nu am putut să mă impun! Niciodată nu am dat sugestii de jucători, cu cine să joace. Pot să spun altceva.
- Vă rog.
- Chem antrenorul, discutăm: "Uite, avem un plan pentru jucătorul X. Vedem cum facem să-l promovăm. Dar nu înseamnă să-l promovăm dacă el joacă prost. Dar vezi cum găsim o soluție". Asta le-am spus antrenorilor. Ei conduc echipa, eu conduc clubul. Adică ceea ce conduc ei trebuie să fie reglementat și înregimentat în politica clubului. Trebuie să vedem cum dezvoltăm acest club, cum îl promovăm. Vreau, totodată, ca Universitatea Craiova să nu importe modele, ci să producă modele. Noi tot timpul am venit cu ceva. Am venit prima dată cu Vătăjelu, apoi cu Băluță, Mitriță, Mihăilă, Baiaram, Markovici și Câmpanu. Încercăm să producem astfel de modele.
- Domnule Rotaru...
- Cred că suntem singura echipă din România unde suporterii dorm cu poza unor jucători sub pernă. Au dormit cu poza lui Mitriță, a lui Ivan, a lui Mihăilă. Nu e nicio altă echipă așa din România. Nu cred că a dormit cineva cu poza lui Dennis Man sub pernă. Sau cu poza lui Olaru. Nu am auzit, dar la noi am văzut astfel de lucruri.
"Suntem împotriva oricărei restricții a FRF"
- Sunt jucători la Craiova care merită să fie la națională?
- Nu vreau să încep să fac ca alți colegi de-ai mei, dar cred că sunt jucători care merită să se bată pentru un loc la echipa națională. În momentul în care ei vor fi indispensabili, când valoarea lor și realizările din teren vor fi atât de evidente, nu cred că va fi cineva să nu-i cheme.
- Numirea lui Edward Iordănescu cum o vedeți?
- Trebuie să credem în Edi Iordănescu. Are calități care fac să-i dea șanse reale de reușită. Este un tip ambițios, care citește citește foarte mult, este un tip dedicat sută la sută. Acum rămâne să demonstreze.
- Ați declarat nu demult că în proporție de 70% nu sunteți de acord cu politica FRF. Ce ați reproșa Federației?
- Am spus-o de-a lungul timpului. Am reproșat regula cu doi jucători U21. Sincer, suntem împotriva oricărei reguli restrictive. Adică nici măcar un junior să nu fie. Dar spunem "OK, pentru binele fotbalului românesc. Avem o situație delicată, hai să promovăm tinerii".
- Au fost multe cluburi împotriva acestei reguli.
- Gândiți-vă că noi, în 2014, jucam cu 6-7 jucători Under 21, fără să fie vreo regulă. Îl aveam pe Bancu, îl aveam pe Vătăjelu, îl aveam pe Nuno Rocha, îl aveam pe Ivan, îl aveam pe Ganea. Acum avem patru tineri titulari: Screciu, Baiaram, Markovici și Câmpanu.
- Acum aveți ceva de reproșat?
- Sutem total împotriva acestei reguli, de a da baraj pentru ultimul loc de Conference League. Gândiți-vă că în orice campionat din lumea asta, Cupa dă ultimul bilet pentru cupele europene. În Liga 1, nu-l mai dă pe ultimul. Pentru că se joacă cu ceva timp înainte de ultima etapă a campionatului. Dar sunt foarte multe anomalii care se pot întâmpla.
"Să candidez la FRF? Nici în glumă nu e bună asta"
- Chiar dacă Universitatea pierde Cupa, tot prinde Conference League.
- Nu. Dacă pierdem Cupa și nu luăm nici locul 2, trebuie să dăm baraj cu câștigătoarea unui alt baraj între locurile 7 și 8. Dacă terminăm pe 3 și pierdem Cupa, noi trebuie să dăm baraj.
- Deci această regulă vi se pare greșită.
- Da. Acum am văzut că s-a mai înființat o competiție, în care vin jucătorii Under 20 să spunem, dar deja sunt echipe de Liga 1 care au echipa de fotbal în Liga 3 pentru așa ceva. Acum, dacă vii să ne mai creezi încă o competiție, ar trebui să desființăm echipa de Liga 3. Că nu-și mai are sensul. Una dintre greșelile celor din FRF este că nu supun dezbaterii ceea ce vor să facă. Să spună "Uite, vrem să dăm baraj. Hai să supunem dezbaterii, să discutăm cu cei din Liga 1".
- Ce dezbatere? Ei au pâinea într-o mână și cuțitul în alta. Câinii latră, ursul merge.
- Asta e și senzația mea.
- De ce nu candidați la șefia FRF?
- Nici în glumă nu e bună asta. Avem alte treburi.
"Am stat 18 zile în stare critică la Terapie Intensivă!"
- Pe final vreau să vorbim despre problemele pe care le-ați avut.
- Am trecut peste, totul este în regulă.
- E adevărat că ați trecut prin clipe delicate?
- A fost un caz serios. Timp de vreo două zile... A fost un caz critic de 18 zile la Terapie Intensivă! În momentul de față sunt bine. Am stat 18 zile la ATI.
- Ați fost în comă?
- Nu chiar în comă, dar... într-o stare nu tocmai bună. N-aș vrea să discut prea mult, dar a fost un moment greu. Din fericire, a trecut. Am fost internat la Craiova și vreau să le mulțumesc medicilor, asistentelor și infirmierelor, tuturor celor din jur! S-au comportat exemplar cu mine.
- Acum mai aveți probleme?
- Sunt complet vindecat. Am reușit să schiez 41 de zile anul acesta. Anul trecut, după ce-am avut Covid, am încercat să schiez pe pârtia Lupului, în Poiană, și n-am putut să fac o coborâre. A trebuit să mă ducă prietenii la hotel pentru că nu mai puteam...
- Sunteți o fire sportivă?
- În general mai joc tenis de masă, de câmp nu pot pentru că am probleme cu ambii umeri. Pot să joc două zile, dar după aceea am probleme serioase.
- E bine că acum nu mai aveți probleme.
- După ce-am trecut prin acest moment critic, chiar am ieșit mai bine. Sunt mult mai atent cu viața mea, cu cei din jur! Te trezește puțin... D-asta mi-am propus să schiez 45 de zile, dar din nefericire am reușit doar 41.