INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  PRIETENII LUI OVIDIU

video Mircea Lucescu, dialog de o oră cu Ovidiu Ioanițoaia » Ce spune despre situația din Ucraina, turneul din Europa și problemele din Liga 1

Articol de GSP - Publicat miercuri, 18 mai 2022 23:36 / Actualizat joi, 19 mai 2022 00:38

Mircea Lucescu, antrenorul lui Dinamo Kiev, a fost invitatul lui Ovidiu Ioanițoaia în emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” de pe GSP.ro. Il Luce e decis să nu lase campioana Ucrainei, chiar dacă a avut discuții cu alte formații din Europa, și vorbește deschis despre problemele și haosul din țara vecină. E dezamăgit că titlul în România s-a decis în urma unor greșeli de arbitraj, fiindcă nu avem implementat sistemul VAR, dar e fericit că trofeul a ajuns la Dan Petrescu, un antrenor care știe cum să le facă față mereu rivalilor din Liga 1.

  • Emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” este difuzată în fiecare miercuri, de la ora 20:00. Poate fi urmărită pe pe site-ul GSP.ro, pe pagina de Facebook a Gazetei (link AICI), pe contul de YouTube al Gazetei (abonează-te aici), în format podcast pe principalele platforme de distribuție a podcasturilor: Apple Podcast și Spotify.

- Mircea, ești de ceva vreme în România. Ai văzut cum s-a terminat campionatul în Liga 1?
- Nu mi-a plăcut! Trebuia să fie introdus VAR-ul și la noi. Și atunci campionatul era decis în ultima etapă. Pentru că la Steaua a fost ofsaid clar la golul de 2-2. Dacă aveam VAR, altul era și finalul de campionat. E frustrant să pierzi campionatul în condițiile astea. Alta e să-l pierzi într-o confruntare directă. Inclusiv la Cluj am înțeles că a fost un ofsaid, dar CFR merita campionatul pentru Dan Petrescu, fiindcă este un tip dedicat sută la sută meseriei pe care o are.

- Ai și fost la Cluj de curând. Ai vorbit cu el?
- Am discutat despre meseria noastră, el este pentru fotbal de dimineața până seara. Cred că putea obține mai mult dacă convingerea lui nu era atât de defensivă. A luat-o din campionatul Italiei, de la Lecce, probabil. Ca să poți să reușești în Europa ai nevoie să joci pentru a câștiga fiecare meci și riscând, altfel n-ai nicio șansă 

- Și i-ai spus asta?
- Campionatul se câștigă cu apărare de fier, cu disponibilitate de alergare și cu talent. Dan Petrescu a înțeles asta și câștigă campionat după campionat cu o bună organizare defensivă. Menține un nucleu de jucători pe o perioadă lungă. Așa cum s-a întâmplat la echipele mari înainte de '90. Craiova, Steaua, Dinamo, toate aveau un nucleu de jucători de șase, șapte ani. Ăștia duc filosofia clubului de la un an la altul! Asta a făcut CFR.

- Dar tu nu erai vreun fan al VAR-ului.
- Am fost împotrivă. Plecam de la ideea că o dată se greșește pentru unii, apoi pentru ceilalți. Mă gândeam că fotbalul este extrem de important și în timpul săptămânii, analizele care se fac în presă, la radio, dar și suporterii care comentează dacă a fost sau n-a fost.

FCSB depinde de grupele Conference League! Câți bani sunt la mijloc + ce se întâmplă dacă ratează din nou calificarea
FCSB
FCSB depinde de grupele Conference League! Câți bani sunt la mijloc + ce se întâmplă dacă ratează din nou calificarea

Mircea Lucescu: „A fost foarte bine la Cluj”

- Ce mai face un antrenor care nu mai are echipă?
- A fost această perioadă între 1 aprilie și 13 mai când am avut echipa în cantonamentul de la Snagov, de unde am plecat și am jucat câteva meciuri pentru pace și în scop caritabil.

- Toată echipa lui Dinamo Kiev a fost aici?
- Imediat după ce am plecat de acolo m-am ocupat de scoaterea din Ucraina a familiilor lor. Jucătorii ucraineni nu au plecat, era dată legea marțială, nu aveau voie să părăsească țara. Ulterior s-a hotărât transferul lor în vestul Ucrainei, apoi am venit cu această propunere de a juca meciuri amicale. Cu această inițiativă am atras atenția asupra a ceea ce se întâmplă în Ucraina.

- Ați jucat deja câteva meciuri importante.
- Prima oară am jucat la Varșovia, cu Legia, unde stadionul a fost arhiplin, după cu Galatasaray, apoi cu CFR, mai apoi la Dortmund, la Dinamo Zagreb, la Basel, iar ultimul meci cu campioana Estoniei, la Tallinn.

- Câți bani s-au scos din aceste meciuri?
- Abia acum se calculează, n-au fost bani doar din bilete, ci și din donații. La Basel, de exemplu, s-a intrat gratis, fiecare om dona cât voia. Dar meciurile astea nu le-am făcut pentru suporteri, ci pentru cei care voiau să vină să protesteze împotriva războiului. Una e să faci o demonstrație stradală, unde te prinde 10 minute televiziunea, alta e să scandezi un meci întreg.

- Ați pierdut vreun meci?
- Nu, din 21 am câștigat 18 și am avut 3 egaluri.

- Cum a fost la Cluj?
- A fost foarte bine, s-au comportat foarte frumos cu noi, meciul a fost destul de spectaculos, cei de la CFR au plătit toată șederea noastră. Și suporterii ne-au primit foarte bine.

„Am încercat să jucăm cu City și PSG, dar nu s-a putut”

- La un moment dat se auzea că veți întâlni și echipe de top, Real, Barcelona…
- Eu a trebuit să fac o mulțime de intervenții în presa internațională ca să scoatem jucătorii din Ucraina.

- Aşa s-a ajuns să se spună că Lucescu vorbește mai mult cu The Guardian și Gazzeta dello Sport decât cu presa din România.
- Eu aveam nevoie de sprijinul celorlalți, deoarece cum apărea un interviu, apăreau și comentarii în Ucraina. Toate aceste interviuri au fost făcute ca să ajutăm jucătorii să iasă de acolo.

- Au mai apărut ziare în perioada asta?
- Cum să nu, și ziare, și în online. Acum televiziunile s-au mutat, majoritatea, la Lvov.

- Și nu te-ai înțeles cu vreo echipă mare?
- Am vorbit prima oară cu Fernandinho, fostul meu jucător, care pare că va rămâne secundul lui Guardiola. El m-a pus în legătură cu Guardiola, care m-a sunat, mi-a spus că ar vrea foarte mult să ne ajute, dar are un program foarte încărcat, dar când va fi posibil ne va ajuta.

- Cu alții ai încercat?
- Am vorbit și cu Leonardo de vreo 2-3 ori, de la PSG, dar antrenorii au preferat să le dea liber jucătorilor în final de campionat. Ce m-a surprins a fost că am primit ajutor din partea țărilor estice, cele care au suferit cel mai mult după venirea refugiaților.

- Spune-mi, Mircea...
- Atmosfera cea mai apropiată de ce am dorit eu a fost la Dortmund. Au niște suporteri extraordinari. Și la Basel a fost bine. Eu mă așteptam să jucăm și cu echipele puternice, ei n-ar fi pierdut nimic din punct de vedere financiar, la meci ar fi venit oameni care doreau să participe la această manifestație împotriva războiului. Acesta a fost obiectivul principal, nu cel de pregătire, deși meciurile au fost foarte bune.

Mircea Lucescu, antrenor Dinamo Kiev: „Meciurile naționalei Ucrainei se vor juca în Polonia”

- Voiam să te întreb care este situația în momentul de față? Jucătorii unde sunt?
- Am 12 jucători la echipa națională, sunt în Slovenia, pregătesc meciul de calificare pentru Mondial cu Scoția, de pe 1 iunie. Dacă câștigă acest meci vor juca în Țara Galilor, pe 4 iunie. Apoi urmează să joace în Liga Națiunilor. Probabil vor juca în Polonia, unde sunt cei mai mulți refugiați ucraineni, deci interesul ar fi mai mare. Termină pe data de 14. Mai am alți 5 la tineret, care joacă meciuri oficiale și alți 5 la echipa U19.

- Hai să lămurim un lucru, s-a zvonit că tu ai fi spus ca Ucraina să fie acceptată automat la Mondial.
- Niciodată. Este un lucru inventat, mi-au folosit numele aiurea. N-am spus niciodată așa ceva, eu am fost mereu de părerea că lucrurile trebuie să se desfășoare în teren.

- Nici când ai sugerat că Gazeta a luat șpagă de la Gigi Becali nu a fost adevărat?
- Nu, nu am zis așa ceva niciodată! Am avut interviul acela cu Naum când am spus că mi-a lăsat un gust amar și mie, și lui Răzvan faptul că în Gazetă apărea mereu, când Răzvan era antrenorul echipei naționale, "Mai sunt 100 de zile până când vom scăpa de acest antrenor". Acest lucru a creat o presiune enormă pe Răzvan.

- Dar ai spus...
- Am spus că acest demers a fost, poate, sponsorizat. Nu cred că cineva de la Gazeta Sporturilor ar fi făcut acest lucru, care era și împotriva echipei naționale, și a României, implicit. Mi s-a părut foarte straniu, atât. Nu a fost un atac. Iar pe Gigi Becali îl stimez foarte mult, s-a implicat foarte activ în sprijinul refugiaților.

- V-a ajutat și acum.
- Da, ne-a ținut gratuit echipa de tineret la baza lui, unde au pregătit meciul cu Sporting, a ajutat și familii, am văzut peste 250 de familii care trăiau în baza aceea gratuit. Apoi s-a implicat și la Suceava, apoi la Focșani. Nimeni nu știe ce eforturi extraordinare a făcut ca să ajute acești oameni. Vorbesc de cei mai săraci, că cei mai bogați au venit în România ca să facă pasul spre Occident.

„Eu și jucătorii ne-am primit salariile de la Dinamo Kiev”

- Hai să ne întoarcem la fotbal. Campionat n-o să aveți…
- Probabil se vor desființa anumite echipe, de exemplu Mariupol. Nu știm ce se va întâmpla. Dar probabil vor fi 8-9 echipe care vor începe campionatul. Există varianta de a juca în Polonia și în vestul Ucrainei, zona Lvov, sau să se organizeze un turneu în Antalya, în Turcia, susținut de televiziune. Deocamdată nu se știe nimic.

- Există varianta ca vreunul din meciurile astea europene să le joci la București?
- E foarte greu pentru că nu sunt atât de mulți suporteri ucraineni la București, e foarte greu să obținem și stadion, echipele nu-ți dau stadionul. Pe Arena Națională sunt costuri mari, nu știu.

- Dar unde ai fi tentat să joci?
- În Polonia. Sunt suporteri mulți și la Varșovia, și la Cracovia, vom umple stadionul. Pregătirea probabil o vom începe tot la Snagov.

- Tu ești primul antrenor care nu se duce după echipă, aduce echipa la el acasă.
- Păi, nu aveam altă soluție. O să stăm aici vreo 7 zile, plecăm în Elveția, deoarece se începe campionatul mai devreme și putem juca meciuri de pregătire, apoi mergem în Polonia, cu 3-4 zile înaintea meciului.

- Auzi, Mircea, dar tu în această perioadă ai primit salariu?
- Da, sigur. Și eu, și jucătorii. Au fost ceva probleme la Șahtior, dar acolo din cauză că președintele Ahmetov a suferit o lovitură foarte mare, pentru că cele două combinate de la Mariupol erau ale lui.

- Dar cred că bugetul de la Șahtior e mai mare.
- De 5 ori mai mare. Dar la Dinamo Kiev avem foarte mulți jucători din propia pepinieră, iar mulți au salarii de 3.000-4.000 de dolari.

„Mykolenko a salvat bugetul clubului”

- Dar poți să-i ții, că am auzit că au fost oferte pentru Mykolenko, Tsygankov…
- Mykolenko a plecat, e la Everton. Asta a salvat bugetul clubului! Tsygankov vrea și el să plece, mai are un an contract. Să vedem ce se întâmplă după aceste meciuri sau după Campionatul Mondial, dacă echipa se califică. Mai sunt câțiva fotbaliști, eu nu mă opun vânzării lor, clubul trebuie să trăiască. Dar în spatele lor sunt alți jucători pregătiți să le ia locul.

- În cazul lui Mykolenko, patronul te-a întrebat dacă ești de acord cu vânzarea?
- Sigur, dar în spatele lui aveam un jucător de 18 ani foarte bun, Vivcharenko. Și altul, Dubinchak, foarte bun. Eu nu m-am opus, mereu am spus că mai bine pleacă un jucător decât să rămână aici nemulțumit. Iar plecarea unui jucător peste hotare aduce un avantaj. Ceilalți vor da mai mult pentru că își vor dori și ei să se transfere.

- La Șahtior...
- Aaaa! Până să ajung eu la Șahtior, Ahmetov nu vindea niciodată niciun jucător. Îl lăsa să termine contractul și-l lăsa să plece, dar nu-l vindea. Mi-a fost foarte greu să-i arăt acest circuit european al valorilor. Jucătorii buni pleacă, apoi vin alții în schimb.

Mircea Lucescu nu vrea să plece de la Dinamo Kiev

- A fost un întreg scandal și cu frații Surkis fiindcă au fugit din țără cu sute de milioane de euro!
- Sunt multe fake news-uri. Nu știu câți bani avea când a ieșit din țară, dar sunt convins că avea. El a dezmințit oricum multe din știri. Ei și acum intră și ies din țară. Nu sunt probleme. Acum au fost la înmormântarea primului lor președinte, Leonid Kravciuk. Surkis cel mare e membru al Parlamentului, a fost și vicepreședinte la UEFA. Ei stau la Monte Carlo, dar și în Ucraina. Au peste 60 de ani și au voie să iasă din Ucraina.



- La două, trei zile. Ei nu iau nicio hotărâre fără să mă întrebe și, din punctul ăsta de vedere, mă bucur de o apreciere extraordinară din partea lor.

- Pleci de la Dinamo Kiev în vara asta?
- Am contract până în 2024, deocamdată nu pot să las echipa în haosul ăsta. Oferte există, foarte serioase... Am avut și de la Fenerbahce! Dar momentan lucrurile nu mai sunt valabile.

- Deci e exclus să pleci?
- Eu nu pot să las Dinamo Kiev în situația asta. Pentru nimic în lume. Ar fi un semn de lașitate. Plus de asta eu am trecut prin toate în fotbal. Și prin războaie... Dar niciodată n-am trecut printr-o situație în care să joc în competiții europene fără să am meciuri în campionat. Acum este vorba de un alt timp de organizare. Am nevoie de un meci la nivel important în fiecare săptămână.

Când am plecat de la Kiev spre România am văzut acea coadă interminabilă de mașini, mame cu copii care coborau din mașini și o luau pe jos spre frontieră… Ele nici nu știau unde se duc, bărbații se întorceau la război. Au fost niște imagini foarte emoționante. Cei săraci au nevoie de ajutor
Mircea Lucescu, antrenor Dinamo Kiev

Mircea Lucescu: „Pentru mine, FCSB este Steaua! Dinamo o să renască cu un stadion nou”

Mircea Lucescu spune că e gata să se întoarcă la echipa sa de suflet dacă stadionul din „Ștefan cel Mare” va fi gata în 2024, apoi vorbește despre fiul său, echipa națională și cele mai dragi trofee pe care le-a câștigat în cariera de „principal”

- Mircea, ai spus că peste doi ani te întorci în fotbalul românesc!
- Dacă am același entuziasm și se termină stadionul, mă voi întoarce la Dinamo. Am promis ministrului că vin, dar nu știu ce va fi! Voi fi însă acolo. Stadionul va schimba totul. Nu uitați că un stadion îți aduce cel puțin 12-13 puncte în plus. Iar oamenii au nevoie de timp ca să își dea seama ce înseamnă casa lor, prezența suporterilor, steagurile, tricourile. Mai avem nevoie de timp până vom vedea stadioanele noastre arhipline.

„E de neînțeles cum Dinamo a ajuns să joace barajul”

- Păi, Rapid are un stadion nou și a ratat barajul de Europa.
- Lucrurile nu se câștigă de azi pe mâine, e nevoie de timp. La Rapid o să vină succesul, la fel și la Dinamo. Steaua n-a mai câștigat campionatul pentru că n-a avut propriul ei stadion.

- FCSB.
- Steaua! Pentru mine e Steaua.

- Deci crezi că Dinamo cu un alt stadion o să renască!
- O să aibă o altă anvergură, o să fie cu totul și cu totul diferit. Pentru mine oricum e de neînțeles cum Dinamo a ajuns să joace barajul. Oamenii de acolo nu au avut profesionalism, niciun pic de știința conducerii unei echipe? Absolut nimic? Și bani au fost! După '90 acolo au intrat foarte mulți bani din vânzarea de jucători.

- Doar că au fost și alte probleme.
- Ovidiu, ca în toate domeniile, oamenii s-au repezit și i-a interesat un singur lucru: câștigul personal! Nu s-au gândit la viitor. Ca și toți oamenii politici după '90, niciunul nu s-a gândit la viitor. Au făcut politică și-au băgat banii în buzunar. Au dispărut, sunt cu averi imense, au tot ce le trebuie. Diferența între ei și cei care au fost înainte de '90 e că oamenii aceia erau capabili. Nu se gândeau doar la ei. Eu am cunoscut oameni extraordinari de bine pregătiți, dar care erau în eșalonul trei, patru. Foarte bine pregătiți din punct de vedere organizatoric și administrativ.

„La națională, Răzvan n-a fost tratat așa cum trebuia”

- Răzvan e clar că termină sezonul pe locul doi și mai are finala de Cupă.
- Da, da. Voi merge și eu să-l văd.

- De ce n-a venit Răzvan la echipa națională?
- Trebuie să-l înțelegi... Răzvan n-a fost tratat așa cum trebuia pentru ce reușise să facă. A fost un fel de revoltă! El a plecat de la națională după ce-a bătut cu 3-0. Iar pe mine m-au dat afară după un meci în care am câștigat cu 4-0. A fost o situație mai specială. Bine, haide, că nu asta e important...

- De numirea lui Edi Iordănescu ce spui?
- S-a decis antrenorul după foarte mult timp. Cei din conducerea Federației au vorbit cu mai mulți antrenori și au decis să-l numească pe Edi. E foarte greu să spun ce făceam eu. I-aș fi dat probabil credit lui Boloni. Pe urmă, neavând un antrenor de tipul lui Boloni sau Pițurcă, era normal să iau un tehnician apropiat de vârsta jucătorilor.

- L-ai înțeles pe Dan Petrescu că a refuzat echipa națională?
- Nu. Nu era într-o situație în care să lase un club foarte mare. Voiam de la el să facă un pas în față și să intre într-un alt tip de confruntare. Ar fi fost un progres pentru el. A ajuns la vârsta când trebuia să riște. Aici nu era vorba de bani, ci doar de curajul de a risca, pentru că avea experiență în spate. Unul tânăr n-are nimic în spate, încearcă să organizeze totul încât să fie pe filozofia lui.

„Astea sunt cele mai dragi trofee”

- Tu ce salariu ai acum?
- Nu contează cât am salariul în momentul de față. Salariul meu chiar nu contează atât de mult față de ce mi-a oferit fotbalul. În continuare lucrez, sunt activ, sunt dinamic, gândesc, iau decizii. Asta e viața mea!

- Ai o mulțime de trofee câștigate. Care e cel mai drag pentru tine?
- E greu de spus. Ar fi Supercupa Europei cu Galatasaray, de la Monte Carlo, împotriva lui Real Madrid. Apoi Cupa UEFA câștigată la Istanbul pe stadionul lui Fenerbache. A fost o chestie pe care mi-am propus-o când am semnat contractul cu Ahmetov, la Șahtior.

- Dar...
- Din punctul de vedere al jocului, cea mai mare a fost victoria împotriva Italiei, 1-0, pe "23 August", cu 100.000 de spectatori și toate făcliile aprinse în tribună. Atunci veneam după o mulțime de insuccese, iar oamenii aveau nevoie de o victorie.

35 de trofeea câștigat Mircea Lucescu în cariera sa de antrenor, dintre care 3 la Dinamo Kiev: titlu, Cupa și Supercupa Ucrainei

5 distincții "Antrenorul anului"și-a adjudecat Mircea Lucescu în tradițională Anchetă a Gazetei Sporturilor: 2004, 2010, 2012, 2014 și 2021

Emisiunea integrală cu Mircea Lucescu // Prietenii lui Ovidiu, ediția 121

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gigi Becali, imediat după FCSB - U Craiova: „Așa de afectat sunt, nici poftă de mâncare nu mai am” + Ce spune despre transferuri
Cupa Romaniei
Gigi Becali, imediat după FCSB - U Craiova: „Așa de afectat sunt, nici poftă de mâncare nu mai am” + Ce spune despre transferuri
Oficial: Dan Șucu, noul acționar majoritar de la Genoa, cu 77%!
Campionate
Oficial: Dan Șucu, noul acționar majoritar de la Genoa, cu 77%!
CAMPIONII Superlativelor GSP, cea de-a 59-a ediție: Dennis Man (Fotbalistul Anului), Edward Iordănescu (Antrenorul Anului), Risto Radunovic (Jucătorul Străin al anului) și David Popovici (Sportivul Anului)!
Ideile Gazetei
CAMPIONII Superlativelor GSP, cea de-a 59-a ediție: Dennis Man (Fotbalistul Anului), Edward Iordănescu (Antrenorul Anului), Risto Radunovic (Jucătorul Străin al anului) și David Popovici (Sportivul Anului)!

Singurul club de fotbal aflat în atenția lui Ion Țiriac » Fiul miliardarului l-a dat de gol: „A existat mereu o singură dragoste adevărată”

Schema prin care Dan Șucu va pune stăpânire pe Genoa: „Tranzacție în mediu ostil” » GSP are detalii-șoc din culisele negocierilor! Când e așteptat anunțul oficial


Comentarii (1)
107390053917829
Mihai Badea  •  19 Mai 2022, 10:45

Meritele incontestabile ale lui Lucescu sr. din fotbal sunt umbrite de cateva sincope, pe care le scoate in evidenta de fiecare data! Se lauda si-si aroga merite inexistente, este las, zgarcit, nu stie sa piarda! Anti-Dobrin, anti-Steaua 86, sunt plagi de neiertat! A fost coautor la momente memorabile din fotbalul romanesc, insa, niciodata, nu a fost cel mai bun, nici jucator, nici antrenor! Numarul de trofee ii cresc calitatile, dar nu-l recomanda la superlativ! Discretia i-ar fi cea mai necesara, atunci ar putea fi si admirat pentru ce a facut! Cei ce cunosc fotbal, il cunosc pe M.Lucescu si fara recomandari,sau laude ieftine! Naivii si nestiutorii il preaslavesc, sau il incrimineaza, in functie de gradul de ignoranta atins!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează