Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea - Publicat joi, 19 mai 2022 15:06 / Actualizat joi, 19 mai 2022 18:17
Istvan Kovacs a fost ales de FIFA pentru a arbitra la turneul final din Qatar. „Centralul” din Carei va fi ajutat de asistenții Ovidiu Artene și Vasile Marinescu. Ultimul arbitru român care a participat la un Mondial a fost Ioan Igna, acum 36 de ani
Veste mare primită de Istvan Kovacs! Arbitrul de 37 de ani a fost anunțat de FIFA că va arbitra la Campionatul Mondial din Qatar, care va avea loc în perioada 21 noiembrie-18 decembrie. Prezența arbitrului din Carei la un CM vine după o pauză de 36 de ani! Ioan Igna a fost ultimul "central" român care a "fluierat" la un Mondial, Mexic '86.
Istvan Kovacs, Mihai Artene și Vasile Marinescu, la Cupa Mondială!
Lider incontestabil al prezențelor la CM este Nicolae Rainea. Arbitrul a fost prezent la trei astfel de turnee, RFG 1974, Argentina 1978 și Spania 1982. Diferența dintre Rainea și Kovacs este că arbitrul din Galați avea 40 de ani la prima prezență la Mondial, cu trei mai mult decât Istvan!
Alături de Kovacs vor fi arbitrii asistenți Ovidiu Artene și Vasile Marinescu, primii arbitri de tușă români care vor fi prezenți la o Cupă Mondială, după Nicolae Grigorescu, în 1998. În total, FIFA a selectat 36 de arbitri de centru, 69 de asistenți și 24 de arbitri VAR pentru Qatar.
Ce alți arbitri români de centru au mai fost la o Cupă Mondială:
- Costel Rădulescu - Uruguay, 1930
- Andrei Rădulescu - Mexic, 1970
- Nicolae Rainea - RFG, 1974, Argentina 1978, Spania 1982
- Ioan Igna - 1986
"Celor tineri care vor să se facă arbitri le spun doar atât: merită fiecare moment de sacrificiu și fiecare minut petrecut pe stadioane, fie că vorbim de antrenamente sau de meciuri. Arbitrajul este o meserie frumoasă, îți dă posibilitatea să călătorești mult, să-ți faci prieteni noi și să te menții fizic și psihic până la 40-50 de ani"
Istvan Kovacs, pentru frf.ro
"În momentul când primești o delegare la un meci internațional important înseamnă că ai câștigat încrederea superiorilor tăi. Iar când tribunele sunt pline, este o bucurie și mai mare, căci pentru spectatori s-a făcut fotbalul, iar fanii știu să creeze o atmosferă fantastică"
Istvan Kovacs, pentru frf.ro
"La început mi-a plăcut foarte mult de Șandor Puhl, după care a venit Pierluigi Collina. Ulterior am văzut ce moștenire au lăsat doi grei ai arbitrajului mondial, Anders Frisk și Markus Merk, din generațiile de după Busacca, Roberto Rosetti sau Milorad Mazici"
Istvan Kovacs, pentru frf.ro
Unde a început povestea
Pasiunea pentru arbitraj a început în apartamentul din Carei, în 1996. "Stăteam în fața televizorului, analizam jocurile, luam decizii, iar asta l-a făcut pe tatăl meu să spună că în momentul când voi împlini vârsta minimă pentru a face cursul de arbitri, o să mă înscrie și o să devin arbitru", povestește Istvan. Inițial a practicat fotbalul, apoi, în paralel, s-a apucat și de arbitraj, după care a decis că e momentul să aleagă un singur drum: "Așa am luat arbitrajul în serios și m-am hotărât să îmi fac o carieră în acest domeniu".
Prima mare delegare
Progresul a fost unul rapid. În iulie 2007, la solicitarea lui Ionuț Lupescu, care era director general al FRF, Kovacs, deși era extrem de tânăr, nici nu împlinise 23 de ani, a fost delegat la Supercupa dintre Rapid și Dinamo, câștigată de giuleșteni la penalty-uri. "M-a luat prin surprindere. Știu că în mare parte de acest meci ar putea depinde şi viitorul meu, însă mă voi descurca pentru că mă simt pregătit", a spus Kovacs la momentul respectiv. Ulterior a fost promovat în Liga 1, debutul fiind consemnat pe 11 august 2007, la duelul dintre Poli Timișoara și Pandurii.
Urmașul lui Anderco
Președintele AJF Satu Mare, Ștefan Szilagyi, cel care l-a format și promovat pe Kovacs, spunea în vara lui 2007, când Istvan a fost trimis să oficieze la Supercupa României: "E un băiat modest, corect și eu, unul, spun că va ajunge departe în arbitraj. Cred că de la Otto Anderco încoace arbitrajul sătmărean n-a mai avut parte de o astfel de delegare la un derby Dinamo - Rapid". Otto Anderco, născut în 1935, a fost cel mai mare nume pe care l-a dat arbitrajul din Satu Mare. A fost arbitru FIFA timp de 10 ani, a oficiat la peste 170 de meciuri în Liga 1, în 1980 a fost tușier, în brigada lui Rainea, la finala Campionatului European, RFG - Belgia 2-1.
Hațegan a ratat Mondialul după infarct!
Pe 28 martie, Ovidiu Hațegan a fost operat de urgență la Timișoara, după ce a simțit dureri puternice în zona pieptului. Totul s-a întâmplat la scurt timp după ce arbitrul terminase antrenamentul fizic pe care-l făcea în fiecare zi. Acesta s-a prezentat la Camera de Gardă a spitalului din Arad pentru un consult, iar medicii i-au comunicat că a suferit un infarct și a fost transportat de urgență la Timișoara. Hațegan a intrat imediat în sala de operații, iar doctorii i-au montat un stent. Arbitrul a pus stop arbitrajului până în vară, când va reveni pe teren! Înaintea infarctului, Hațegan era considerat cel mai bun arbitru român și era favorit să prindă turneul final din Qatar.
VIDEO. Ioan Igna, despre cum a forțat debutul lui Istvan Kovacs: „Mi-am dat seama că am în față un mare talent!”
Citește și alte știri din fotbal:
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”