Articol de Liviu Manolache, Alexandru Barbu - Publicat luni, 13 iunie 2022 17:08 / Actualizat luni, 13 iunie 2022 23:47
Laszlo Balint, 43 de ani, a fost numit antrenor la CS Universitatea Craiova. E inspirată decizia oltenilor? Mai jos, argumente pro și contra.
5 argumente PRO-Balint la Craiova
1. Nu a ars etapele » Balint a început de jos cu antrenoratul. Fostul fundaș de la Brașov, CFR sau Unirea Urziceni a devenit tehnician în 2011, când a preluat-o pe CS Unirea Tărlungeni în Liga 3, echipă de la care tocmai se retrăsese ca jucător. În 2013, a promovat-o pe echipa dintre Braşov şi Săcele în Liga 2. A pregătit alte 5 echipe în „B”, pe Academica Clinceni, ASA Tg. Mureș, FC Snagov, Metaloglobus și, în fine, UTA, alături de care a urcat pe prima scenă la finalul stagiunii 2019/20.
2. Organizarea defensivă » Oltenii s-au tot confruntat cu probleme în apărare în ultimele sezoane. Până să se despartă de UTA, Balint avea una dintre cele mai bune defensive din campionat, ajungând la 12 jocuri fără gol primit în 23 de etape. Numai CFR se lăuda la acea vreme cu un număr mai mare de partide (15) cu 0 goluri încasate.
3. Fazele fixe » În sezonul precedent, UTA a marcat nu mai puțin de 15 goluri din 33 de momente statice (7 din cornere, 6 din lovituri libere).
4. Simte jocul » În campionatul recent încheiat, rezervele introduse de Balint au influențat decisiv 6 partide prin 7 goluri, 3 assisturi și 1 penalty obținut. Astfel, 6 puncte au câștigat arădenii datorită inspirației lui Gyuszi regăsită în aproximativ o treime din etape. Procentajul este unul semnificativ și pentru că Balint nu se hazardează la schimbări. În primele 23 de etape, UTA a apelat doar la 13 înlocuiri până la startul reprizei secunde. Comparativ, în același interval de timp, CSU Craiova a făcut 32 de schimbări, FCSB 28.
5. Agresivitatea echipei » E un capitol la care UTA a punctat din plin în mandatul lui Balint. Având în vedere profilul campioanei CFR Cluj din precedentele 5 sezoane, factorul agresivitate poate fi hotărâtor în lupta la titlu. „Am produs un fotbal bun. Din păcate, ni s-a răspuns cu multe durități”, declara Cârțu, președintele Craiovei, după un 0-1 cu UTA din august 2021. „Nu am avut agresivitatea necesară”, spunea și Reghecampf, deja fostul antrenor al oltenilor, la finalul aceluiași meci.
5 argumente CONTRA-Balint la Craiova
1. Randamentul ofensiv » Craiova a fost obișnuită cu reușite măcar din punct de vedere ofensiv și rămâne de văzut dacă Balint va putea să ofere continuitate la acest capitol. Îngrijorător pentru fanii alb-albaștrilor este că în stagiunea 2020/21, UTA, cu Balint A1, a avut al doilea cel mai slab atac din campionat, doar 33 de goluri marcate. Numai Chindia, cu 31 de reușite, a fost mai slabă în ofensivă.
2. Zero experiență în Europa, pe minus la anvergură » Pentru Universitatea Craiova urmează preliminariile Conference League, o premieră pentru noul antrenor al CS Universității. Ca tehnician, Balint nu are niciun meci disputat în plan internațional! De asemenea, cu excepția lui Corneliu Papură, un fost mare fotbalist totuși al Universității, Rotaru a lucrat cu nume mai mari în antrenorat decât Balint, fiind vorba despre Mulțescu, Pițurcă, Reghecampf, Mangia sau Ouzounidis.
3. Creșterea tinerilor » Universitatea Craiova are în componența lotului câțiva jucători considerați a fi cu marjă de progres, ca Baiaram (19 ani), Markovic (21), Cîmpanu (21) sau Screciu (22). La UTA, Balint nu a pus accentul pe promovarea tinerilor, dovadă că un singur fotbalist U21 a cunoscut un progres solid sub comanda sa: David Miculescu.
4. Presiunea » În mod evident, Laszlo Balint nu s-a mai confruntat până acum cu o astfel de presiune creată de suporteri, patron și obiective. Chiar dacă și UTA avea un bazin important de fani, arădenii nu își propuneau scopuri mărețe, o clasare la mijlocul clasamentului nefiind o tragedie. Balint va trebui să gestioneze și relația cu Mihai Rotaru, unul dintre cei mai dificili finanțatori din Liga 1. Din nou, o altă partitură cu care antrenorul în vârstă de 43 de ani nu s-a mai intersectat.
5. Nu vine după un succes » La primul sezon de la promovarea cu UTA, Balint s-a clasat pe locul secund în play-out. Nu l-a mai dus la capăt pe al doilea, când a lăsat echipa pe poziția a 10-a după 23 de etape. Unul dintre motivele care a dus la ruptură a fost reacția fanilor la ultima partidă disputată la Arad, UTA - Gaz Metan 0-1, când mai mulți spectatori l-au înjurat pe Gyuszi și i-au cerut demisia.
Și un semn de întrebare: Bogdan Apostu
Nu doar că este impresariat de el, dar cariera de antrenor a lui Balint s-a întrepătruns cu agentul Bogdan Apostu. Impresarul se ocupa de scouting la UTA și avea monopol asupra transferurilor.
După doi ani și jumătate în care Balint și Apostu au colaborat la Arad, e interesant de urmărit evoluția tehnicianului fără aportul atât de consistent adus de impresar în viața echipei sale. Cu siguranță, Bogdan Apostu nu va avea aceeași putere în Bănie pe care a avut-o la UTA.
9,4 jucători străinia folosit Balint la UTA, în medie pe meci, în sezonul 2021/22, majoritatea aduși de Bogdan Apostu. Unii dintre suporteri i-au reproșat antrenorului că promovează fotbaliștii manageriați de Apostu
Laszlo Balint ca antrenor în Liga 1
- 62 de meciuri, toate la UTA
- 19 victorii, 21 de remize, 22 de eșecuri
- media de puncte obținute: 41,94%
Mai multe știri de actualitate:
Sepsi transferă de la CFR Cluj » Acord pentru 50.000 de euro
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”