Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat sambata, 25 iunie 2022 09:11 / Actualizat sambata, 25 iunie 2022 11:00
Mattias Kait, mijlocașul celor de la Rapid și unul dintre cei mai buni străini apăruți recent în Liga 1, poartă meci de meci o bentiță. Accesoriul nu-l apără de frig, nici nu e pentru modă, e necesar din cauza unei accidentări vechi.
Mattias Kait a ajuns la Rapid în iarnă și a ieșit în evidență și cu prestațiile bune care l-au transformat într-un titular de bază, și cu un accesoriu care-l face unic în campionat. Estonul poartă în fiecare meci o bentiță.
Bentița lui Mattias Kait ascunde un traumatism!
În primele partide ale lui în România, în ianuarie, exista impresia că mijlocașul ar fi purtat bentița contra gerului. Apoi a continuat cu ea și în primăvară, fără să fi fost vorba despre o modă sau despre vreo superstiție.
Kait a suferit în trecut o accidentare, un traumatism cranian, și medicii i-au recomandat să poarte bentița aceea. Acum nu ar mai fi obligat să o aibă, dar el se simte mai în siguranță așa și continuă să joace cu ea.
Mijlocaș central, estonul a ajuns la Rapid la începutul acestui an fără sumă de transfer, era liber de contract. Cariera lui conținea detalii ciudate: el jucase pentru echipa națională aproape la fel de mult cât jucase pentru cluburi.
„Talismanul” lui Kait e antișoc
Pentru Estonia a adunat până acum 43 de selecții și opt goluri, la cluburi bifase numai 48 de apariții înainte să semneze cu giuleștenii. De atunci a mai bifat 18 partide în campionatul românesc.
Kait a crescut printre juniorii de la Levadia Tallinn, de unde a fost achiziționat de Fulham la vârsta de 16 ani. Nu a evoluat deloc pentru prima echipă a clubului din Londra, a fost împrumutat la Ross County, pe urmă a trecut la Domzale, în Slovenia, și la Bodo Glimt, în Norvegia.
La Rapid s-a impus imediat ca un titular de bază în formula pe care o stabilea Mihai Iosif și a continuat să joace frecvent și din momentul în care Adrian Mutu a preluat conducerea echipei.
Bentița pe care o poartă Mattias e una creată special ca să absoarbă șocurile și să-l ferească de vreo nouă accidentare cauzată de o lovitură la cap. Nu mai există alt jucător în Liga 1 care să poarte un astfel de accesoriu. Au fost mulți fotbaliști care au evoluat cu măști la care apelau după fracturi nazale, inclusiv Dragoș Grigore, colegul lui Kait, a jucat așa în câteva partide din stagiunea precedentă.
Alții au rămas în istoria fotbalului cu imaginea unor jucători protejați de căști. Așa au fost Petr Cech, fostul portar al lui Chelsea, și Cristian Chivu. Internaționalul român a suferit o fractură craniană într-un meci al Interului cu Chievo și de atunci a mai jucat doar cu cască.
Accidentarea pe care a avut-o Kait a fost una mai puțin gravă, lui îi este suficientă bentița.
500.000 de eurovalorează Kait conform transfermarkt.com. Rapidul l-a adus gratuit, după ce mijlocașului îi expirase contractul cu Bodo Glimt, din Norvegia
Sunt foarte multe lovituri la cap
Un studiu care a avut în vedere Campionatul European disputat în 2021 a remarcat că în 78 la sută dintre meciuri a existat minimum o accidentare la cap.
În total, pe parcursul turneului au fost înregistrate 94 de astfel de accidentări. Meciurile au fost oprite de 73 de ori din cauza loviturilor la cap pe care le-au recepționat jucătorii. 12 fotbaliști au suferit mai mult de o accidentare la cap pe durata Europeanului și au fost aproape două accidentări de acest tip pe meci, în medie
„N-ar trebui să mai dea cu capul în minge!”
Au existat medici care au atras atenția și asupra pericolului pe care-l constituie lovirea mingii cu capul, nu numai loviturile la cap pe care jucătorii le primesc din partea adversarilor.
Într-un studiu efectuat în 2017, oamenii de știință au descoperit dovezi ale encefalopatiei cronice traumatice (CTE), o potențială cauză a demenței, la patru din cele șase cranii analizate. Toți cei șase aveau elemente care indicau maladia Alzheimer.
CTE este întâlnită la foști boxeri și este legată de deficiențe la nivelul memoriei, deficiențe locomotorii sau comportamentale. CTE nu poate fi diagnosticată decât postmortem, iar până în prezent a fost identificată la doar câțiva fotbaliști profesioniști, conform Agerpres, care a citat AFP și Reuters. Un medic legist a insistat că lovirea mingii cu capul ar trebui să fie interzisă.
Citește și alte știri din Liga 1:
Mutu, mesaj pentru șefii Rapidului: „Mai vreau doi jucători, aceste posturi trebuie acoperite”
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”